Erdoğan'ın Diploması Cumhurbaşkanı Olmasına Engel mi?

MHP'li Halaçoğlu, Başbakan'ın mezun olduğu dönemde İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin üç yıllık olduğunu, bu sebeple Cumhurbaşkanlığı'na aday olamayacağını belirtti

T24

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın okuduğu İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin üç yıllık olduğunu, dolayısıyla Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı adayı olamayacağını iddia etti. Başbakan Erdoğan'ın üniversitede derslerine giren CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın , Erdoğan'ın okuduğu okulun 3 yıllık olması nedeniyle cumhurbaşkanı adayı olamayacağına yönelik iddianın doğru olmadığını, okulun 4 yıllık eğitim verdiğini söyledi.

Anayasa'nın 'Cumhurbaşkanı' başlığını taşıyan bölümündeki 'Nitelikleri ve Tarafsızlığı' alt başlıklı 101. maddesinde cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli nitelikler sayılırken 'üniversite' değil ''yüksek öğrenim' ifadesi geçiyor. Maddenin ilgili bölümü şöyle:

'Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir...'

‘Başbakan Anayasa'ya göre aday olamaz’

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın okuduğu İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin, o dönemde üç yıllık olduğunu savunan Halaçoğlu, 'Dolayısıyla Başbakan Erdoğan Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı adayı olamaz' dedi.

Bu okulun 1980'den sonra fakülte haline geldiğini ifade eden Halaçoğlu, '4 yıllıksa Başbakan açıklasın, diplomasını göstersin' diye konuştu.

Halaçoğlu, bu okulda yangın çıktığı için bütün belgelerin yok olduğunu, sonradan başvuranlara diploma verildiğini kaydetti.

Erdoğan’ın hocası: 4 yıl boyunca Erdoğan’ın hocalığını yaptım

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu'nun İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi'nin 3 yıllık olması nedeniyle anayasaya göre cumhurbaşkanı adayı olamayacağına yönelik iddiasına ilişkin konuştu.

Erdoğan'ın, 1978-1981 yılları arasında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne bağlı 4 yıllık eğitim veren İktisat ve Ticaret Yüksekokulu'nu bitirdiğini belirten Ayaydın, 4 yıl boyunca üniversitede Erdoğan'ın hocalığını yaptığını kaydetti.

‘Mezun olduğu okulda yangın çıkmadı’

Ayaydın, Erdoğan'ı ve sınıf arkadaşlarını çok iyi hatırladığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Sınıf arkadaşlarından biri de şu anda Marmara Üniversitesi'nde Profesör olan Mehmet Emin Arat, bir dönem rektör yardımcılığı yaptı. Sayın Başbakan'ın mezun olduğu tarihte, ihtilalden sonra YÖK kurulduğu için İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nin ismi Marmara Üniversitesi olarak değişti. Bu nedenle Sayın Başbakan, 4 yıllık eğitim veren Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi diploması aldı.

Sayın Halaçoğlu'nun, yandı dediği Ticari ve İdari İlimler Akademesi doğrudur. Ticari İlimler Akademisi'nin Sultan Ahmet Kampüsü yandı. Ama Sayın Başbakan o okulda değildi, o okula bağlı Aksaray Fındıkzade Molla Gürani Caddesi'nde faaliyet gösteren, 4 yıllık eğitim veren İktisat ve Ticaret Yüksekokulu'ndan mezundur. Yangının çıktığı okuldan mezun değildir, Sayın Başbakan'ın mezun olduğu okulda yangın olmadı, dosyalar yanmadı'

‘Sınavlarda araya bir sıra asker dizerdik’

Ayaydın, asistan olarak Erdoğan'ın hem sınavlarına hem de 'para kredi dersine' girdiğini ifade etti.

Ayaydın, Başbakan ve diğer sağ görüşlü öğrencilerin bir yerde toplanıp, polis ve asker nezaretinde derslere ve sınavlara girebildiğini belirterek, 'Hatta Haziran ve Eylül aylarında bunların sınavlarını yaparken, aynı sınav salonunda bunların arasına bir sıra asker dizip, sağ tarafta Sayın Başbakan'ın dahil olduğu grubu oturturduk, sol tarafta da sol görüşlü öğrenciler otururlardı' diye konuştu.

Anayasa’da cumhurbaşkanının niteliklerini belirleyen madde

Cumhurbaşkanının nitelikleri Anayasa’nın 101. maddesinde belirtilmiştir. Maddeye göre cumhurbaşkanının “kırk yaşını doldurmuş ve yükseköğrenim yapmış” olması gerekiyor.

“Cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığı” başlıklı Anayasa’nın 101. maddesi şöyle:

“Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir.

Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.”

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"