Erdoğan'ın Çağrıları Karşılık Bulmadı: Türkiye'de Evlenme Oranları Son 10 Yılda Yüzde 25 Azaldı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 14 Şubat 'Sevgililer Günü' nedeniyle 2018 yılı evlenme oranlarını yayımladı. Veriler Türkiye'nin evlenme oranlarında çoğu Avrupa ülkesinden önde olduğunu gösteriyor. Ancak evlenme oranları son 10 yılda yüzde 25 azalmış durumda. Ayrıca evlenme yaşı da giderek artıyor.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 14 Şubat 'Sevgililer Günü' nedeniyle ülkelerin 2018 yılında her bin kişilik nüfusuna karşılık gelen evlenme oranlarını yayınladı.

Euronews’ten Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre,üyesi 28 ülkede ortalama evlenme oranı binde 4,4 seviyesindeyken, Türkiye'de 2018 yılında yeni evlilerin oranı binde 6,8 oldu. Fakat bir yıl öncesinde bu oran 7.1 idi. Buna rağmen Türkiye'de evlenenlerin oranı AB üyesi 26 ülkeyi geçiyor.

Evlenme oranı en yüksek AB ülkesi, binde 7,8'le Kıbrıs olurken, ada ülkesini binde 7,4'le Romanya ve binde 7 ile Litvanya izledi.

En az evlenme Lüksemburg, İtalya ve Portekiz'de

AB ülkeleri arasında evlenme oranı en düşük ülkeler ise binde 3,1'le Lüksemburg, binde 3,2 ile İtalya ve binde 3,4 Portekiz olarak ölçüldü. Bu ülkeleri binde 3,5 ile Fransa, İspanya ve Slovenya takip etti.

2018'de evlenme oranı Almanya'da binde 4,9, İngiltere'de binde 4,4 ve Hollanda'da binde 3,7 seviyesinde gerçekleşti.

Son 10 yılda AB genelinde evlenme oran binde 4,8'den binde 4,4 düştü. Ancak yıllarla göre evlenme oranında artışlar oluyor. Ancak Türkiye'de son dönemde düzenli bir düşüş var.

Türkiye'de evlenme oranlarında ciddi azalma var

Eurostat'ın verilerinde Türkiye'deki yıllarla göre evlilik oranının düştüğü tespit edildi.

Ülkede her bin kişilik nüfusuna karşılık gelen evlenme sayısı, 2008'te binde 9 iken bu oran, 2012'de binde 8, 2018'de de binde 6,8'e kadar düştü. Yani son 10 yılda Türkiye'de evlenme oranında yüzde 24,5'lik bir düşüş kaydedildi.

Evlenme yaşı arttı

TÜİK, ilk evlilik yaşı ortalamasına ilişkin en son 2018 verilerini paylaştı. Buna göre kadınlarda ilk evlilik ortalama 24,8 yaşında olurken, erkeklerde ise 27,8 olarak kayda geçti.

Aynı zamanda Türkiye'de insanların giderek geç evlendiği gözlemleniyor. İlk evlilik yaşı son 17 yılda ortalama yaklaşık 2 yaş arttı

Evlilik yaşında TÜİK verilerinin başladığı 2001 yılından bu yana önemli bir artış da gözlemlenebiliyor. 2001 yılında kadınlarda ortalama ilk evlilik yaşı 22,7 iken, 2018 yılında bu sayı 2,1 artarak 24,8'e ulaşıyor.

Erdoğan gençlerin evlenmemesine tepki göstermişti

Erdoğan: 'Evlilik Dışı Hayat Biçimi Özendirilmeye Çalışılıyor'

Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlere uzun yıllardır evlenmeleri ve en az üç çocuk yapmaları tavsiyesinde bulunuyor. 

Erdoğan son olarak geçtiğimiz ay evlilik yaşının giderek yükselmesine tepki göstermiş ve 'Gençlerimizin evlilik yaşı giderek yukarı doğru çıkıyor. Kızlarımız da erkeklerimiz de evlenmiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor veya çoğu evde kalıyor. Devlet babadan bahsediyor muyuz? Devlet babanın başında da şu anda Erdoğan var mı? Var. Ben de tavsiye ediyorum. Hiç evlenmeyenlerin tavsiyesi de artıyor. Evlilik dışı hayat biçimi medya aracılığıyla meşrulaştırılmaya, daha da vahimi özendirilmeye çalışılıyor. Televizyonların çoğunda bunun kampanyası yapılıyor' demişti.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
YORUMLAR
15.02.2020

Niye evlenelim aq

15.02.2020

Evlenme oranlarının azalmasında ki sebeplerden ekonomik koşullar ve gelecek kaygıları dışında boşanma oranlarındaki artışın sebeplerine bakarsak evlenme oranının neden düşmeye başladığına dair daha geniş fikre sahip oluruz. Neyse kendi çocuğunu yabancı kolejlere gönderip başkalarına imam hatipleri dayatan, kendi çocuğunu yurt dışında ikamet ettirip askere göndermeyen ama savaş teskerelerine iki elini birden kaldıran tanrılar çocuk istiyor evlenmiyorsunuz.

15.02.2020

Evliliğe akıl almaz bir masrafla başladıktan sonra borç ödeme stresi içinde sürdürmek kolay mı? Çağımızın güven sorunu da cabası. Çocuk yapsan bu eğitim sisteminin içine salıp çürümesini mi izleyeceksin? Neresinden tutsam elimde kalan bir işe neden kalkışayım?

15.02.2020

Masraf kişisel olarak indirgenebilir ama eğitim olayına tamamen katılıyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (26)