Erdoğan'ın Atamalarına CHP İtirazı

CHP, cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın yeni görevinin YSK kararıyla kesinleştiğini savunup, Erdoğan'ın başbakan sıfatıyla yaptığı son atamalarının durdurulmasını talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığının, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 15 Ağustos 2014 tarihli kararı ile kesinleştiğini, milletvekilliği ve başbakanlık görevlerinin bu tarih itibari ile sona erdiğini gerekçe göstererek, Erdoğan'ın başbakan sıfatı ile imzaladığı iki atama işleminin iptali için mahkemeye başvurdu.

Tanal, Erdoğan'ın başbakan sıfatıyla imzaladığı Milli Savunma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yapılan iki atama işleminin iptali için dava açtığını belirterek, 'Halen Ankara'da yargıçlar var' diyoruz, yargıçlara güveniyoruz. Atama işlemlerinin iptal edileceğini umuyor, hukuk devletine yakışır bir vaziyette bir karar bekliyoruz' dedi.

'Anayasa'nın 101. maddesi gereği partisiyle ilişiği kesilir'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda da yer alan CHP'li vekil, başvurusunu Danıştay Başkanlığı'na sunulmak üzere İstanbul İdare Mahkemesi'ne yaptı.

Tanal, mahkeme önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 8'inci maddesinin yürütme organıyla ilgili yetkileri belirlediğini belirtirken, Anayasa'nın şu maddelerini hatırlattı:

'Anayasa'nın 6'ncı maddesinde 'Yetkisini Anayasa'dan almayan biri yetki kullanılamaz', 101. maddesinin son fıkrasında 'Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer', 109. maddesinde 'Milletvekili olmayan birisinin başbakan olarak atanması mümkün değildir.'

Turgut Özal dönemine atıf

Turgut Özal'ın 1989'da cumhurbaşkanı seçildiğinde, dönemin başbakanlığı tarafından Danıştay'dan alınan istişari görüşü de anımsatan Tanal, 'Bir başbakan, cumhurbaşkanı seçildiği tarihten itibaren Anayasa'nın 101. maddesi uyarınca partisiyle ilişiği kesilir ve başbakanlığı sona erer, milletvekilliği düşer' ifadesinin yer aldığını söyledi.

Tanal şöyle devam etti:

'Günümüze uyarladığımız zaman, YSK 10 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunu 15 Ağustos 2014 tarihinde Meclis'e, Cumhurbaşkanlığına bildirir, halka duyurur, kendi sitesinde yayımlar. Bunu yayımladığı zaman ne olur? 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliği, başbakanlığı düşmüştür. 15 Ağustos 2014 tarihinden itibaren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olarak Anayasa'nın 86 ve devamı maddeleri uyarınca cumhurbaşkanı özlük haklarından yararlanır. 15 Ağustos 2014 tarihinden sonra Recep Tayyip Erdoğan, başbakan sıfatıyla üçlü kararname imzalayamaz, atama yapamaz; tüzük, yönetmelik imzalayamaz. Aksi takdirde bu tam hukuksuzdur, tam yetkisizdir, Anayasa'yı ihlal suçunu işlemiş olur. Resmi Gazete'de sonuçların bildirilmesi sadece bir bildirici işlemdir, kurucu işlem değil. Kurucu işlem milli iradenin tecellisiyle olur. YSK 15 Ağustos 2014 tarihinde ilan ettikten sonra bu, seçimin sonucudur.'

AA

Popüler İçerikler

İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı