Erdoğan: 'Elektrikteki Tarife Rakamları Yeniden Değerlendirilecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeleri duyurdu. Konutlardaki tarifelerin yeniden değerlendirileceğini belirten Erdoğan, esnaf için de kademeli tarife uygulanacağını aktardı. Ayrıca dernek, vakıf ve cemevleri konut statüsüne alınacak. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı sona erdi. Erdoğan toplantı sonrası açıklama yaptı. 

Gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 1'e düşürüldüğünü hatırlatan Erdoğan, 'İstanbul'daki toplantıda iş dünyamızdan gıda başta olmak üzere tüm ürünlerde yüzde 7 KDV ve yüzde 7 kendi fedakarlıkları şeklinde en az yüzde 14'lük bir indirim beklediğimizi söyledim. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını yakından takip edecek, aksi yönde davranış sergileyen firmalara gereken yaptırımları uygulayacaktır' dedi. 

Erdoğan 'Hepimizin aynı gemiden olduğumuza ülkenin kazancından hep beraber faydalandığımıza göre yükü birlikte omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek gerçekçi değildir' ifadelerini kullandı.

"Fiyat artışları geçici"

'Hayat pahalılığının yol açtığı sıkıntılar elbette var, canımızı yakan fiyat artışları var. Emin olun, bunların hepsi geçicidir' diyen Erdoğan, 'Asgari ücretten memur ve emekli maaşlarına kadar tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranlı artış yaparak esnaf ve sanatkarlarımızı kredi paketleriyle destekleyerek hayat pahalılığının insanlarımızın üzerindeki yükü azaltmanın gayretindeyiz. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, huzurun, vaktin geri kazanımı çok daha zordur' ifadelerini kullandı. 

Şu anda en önemli sorunun yüksek enflasyon olduğunu belirten Erdoğan, 'İnşallah onun da üstesinden her ay indirerek geleceğiz' dedi.

"Avrupa'da elektriği en uygun fiyata veren üçüncü ülkeyiz"

Enerji fiyatlarının son dönemde tüm dünyada yükselmekte olduğunu belirten Erdoğan, 'Küresel düzeyde doğalgaz fiyatları 10 kat, kömür fiyatları 5 kat, petrol fiyatları 3 kat artmıştır' dedi. Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki elektrik ve doğalgaz fiyatlarını euro üzerinden kıyaslayan Erdoğan, şunları kaydetti:

'Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının avro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranları üzerinden Avrupa ülkeleriyle karşılaştırmasını yaparak sizlerin de dikkatine sunmak istiyorum. Konutlarda aylık 200 kw üzerinden bakıldığında Türkiye Avrupa'daki 34 ülke arasında vatandaşlarına en uygun fiyatla elektrik hizmeti sunan 3. ülkedir. Ülkemizdeki elektriğin 200 kw'!a denk gelen tutarı 18 avro iken bu rakam Norveç'te 35 avro, Fransa'da 45 avro, Hollanda'da 60 avro, Belçika'da 92, Almanya'da 100 avrodur.

Asgari ücretle mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde 5.5'luk bir oran, Almanya'da 6.2'lik, Çekya'da yüzde 10'luk, Romanya'da yüzde 15'lik oranlarla karşılaşıyoruz. Türkiye 100 m3'lük tüketime 18.5 avroluk faturayla Avrupa'nın vatandaşına en ucuz doğalgaz hizmeti sunan ülkesidir.

Geçtiğimiz yıl 165 milyar liralık sübvansiyon yaparak salgın sebebiyle zaten sıkıntı içinde olan vatandaşımızın ilave yükler altına girmesine mani olduk. Sadece bu 3 kalemdeki sübvansiyon rakamının Türkiye'nin toplam yatırım harcamaları kadar olduğuna dikkatlerinizi çekmek istiyorum.'

Elektrik tarifelerinde düzenleme

Elektrik tarifesinde yapılacak yeni düzenleme hakkında bilgi veren Erdoğan, 'Geçtiğimiz Kabine toplantısında 150 kw olan en düşük tarife dilimini 210 kw'a yükseltmiştik. Ocak ayı itibarıyla tüketicilerin yüzde 64'ünün düşük tarifeden faydalandığını görülmektedir. Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. 210 kw saate kadarki düşük tarife ve üzerindeki yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımızca vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir.Esnafın korunacağı şekilde konu ele alınacaktır. Dernekler, vakıflar ve cemevleri konut statüsüne alınacak. Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecek' ifadelerini kullandı.

Doğalgaz desteği

Vatandaşlara verilecek doğalgaz tüketim desteğiyle ilgili hazırlıklar tamamlandığını belirten Erdoğan '4 milyon hane için yılda 2 defada ödenmek üzere 450-1150 arasında değişen miktarlarda doğalgaz desteği sağlayacağız. Kronik hastaların bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacaktır. Başvurular cuma günü başlayacaktır' açıklamasını yaptı.

Popüler İçerikler

JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!
YORUMLAR
16.02.2022

"Hepimiz aynı gemide olduğumuza ülkenin kazancından hep beraber faydalandığımıza göre..." işte buna gülünür :)

Pasif Kullanıcı
16.02.2022

aynı gemide ancak karayı farklı yönlerde görüyoruz..sistem adalet yok...kurtarıcı yok...ama ATATÜRK SEVDAMIZ VAR....

16.02.2022

Togg vardi Ay a sert iniş vardi Akdenize hakim olmak vardi olay geldi geldi elektrik faturasına geldi 😂😂

16.02.2022

bir de yoğun bir doğalgaz bulunmuştu.

16.02.2022

ben saraya taşınıyorum ülkenın kazancından hepimiz faydalanabılıyormusuz🤭🤭🤭

TÜM YORUMLARI OKU (27)