Erdoğan: 'Dünyada FETÖ Kadar Yaygın İkinci Bir Terör Örgütü Yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15-16 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, MİT ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na, kuvvet komutanlıklarının ise Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacağını,ayrıca Milli Savunma Üniversitesi kurulacağını  belirterek darbe girişiminin ardından TSK'da önemli yapısal değişiklikler yapılacağını işaret etti.

Erdoğan darbe girişiminin ardından yapılan operasyonlar ve tutuklamalara ilişkin bazı söylemler ile Gülen'in iadesi konuları üzerinden ABD'ye de sert eleştirilerde bulundu.

Erdoğan ayrıca 7 Ağustos pazar günü Yenikapı'da muhalefet partilerinin, kuvvet komutanlarının, sanatçı ve sporcuların da katılımıyla darbe teşebbüsüne karşı geniş çaplı bir miting düzenlenmesi çağrısında bulundu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan ATV/A Haber ortak canlı yayınında 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şu şekilde:

'Demokrasi nöbetinde olanları selamlıyorum. Dünyanın hiçbir yerinde demokrasi mücadelesini bu kadar şanlı veren başka bir ülke tanımadım. O akşam dört televizyon kanalına malum cep telefonuyla bağlandım. Hande Hanım ile ilk görüşmeyi yaptım. Dört kanala bağlantılarla birlikte tüm vatandaşları meydanlara, havalimanlarına davet edişimiz, halkımızın akın akın meydanlara yürüyüşü demokrasi mücadelesini verecek yiğitlerin olduğunu gösterdiler.

"Kimse ilgili bakanını gönderme zahmetinde bulunmadı"

Şehit haberleri geldikçe daha fazla duygulandım. Şehitler tepesi boş değil. Bu millet bunu bir kez daha ispatlamış oldu. Dünyadan birileri arıyor, darbeye karşı verdiğiniz mücadeleden dolayı sizi kutlarız diyor.

Birkaç istisna dışında Katar Emiri'ni zikretmem gerekir. Sürekli aradı. Rusya, sayın Putin aradı. ABD aradı. Kimse ilgili bakanını, yetkilisini buraya göndermedi.

Darbe girişimi yapılıyor. NATO'nun en önemli ülkelerinden birisi. Böyle bir ülkede böyle bir hareket yapılıyor. 'Tebrik ederiz ama şu anda askerler toplanıyor, yargı toplanıyor, endişeliyiz' diyorlar. Ben bunu ahlaki bulmuyorum. Dürüst olmayacaksanız sizin o darbe girişimlerimiz ile ilgili açtığınız telefonların önemi yok.'

"10 bin 137 kişi tutuklandı"

'Dünyada FETÖ kadar yaygın başka bir örgüt yok' diyen Erdoğan gözaltı ve tutuklu sayılarına ilişkin son bilgileri de paylaştı. Erdoğan, 'Çok ciddi sayıda bugün itibarıyla gözaltına alınan şahıs 18 bin 699 idi. Tutuklu sayısı 10 bin 137. Şehitlerimizin sayısı 237. Yaralı sayımız 2 bin 191, Allah onlara şifa versin.' dedi.

"İyi niyetimizin kurbanı olduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan,'Biz de bu propagandaya geldik. Bunu itiraf etmem lazım. İyi niyetimizin kurbanı olduk bunu da ifade etmem lazım. Bu olay olmamış olsaydı bunların üzerine bu şekilde gidemeyecektik. Şimdi milletim çok daha iyi tanıma fırsatı buldu.' ifadelerini kullandı.

"Milli Savunma Üniversitesi kurulacak"

Erdoğan, 'Askeri okullar kapatılacak. Askeri okulların kapatılmasıyla birlikte tüm okullardan, liseler, mesleki okullardan rahatlıkla Harp Okullarına giriş olacak. Fakat Harp Okullarının üzerinde bir çatı oluşacak. Milli Savunma Üniversitesi kurulacak. Milli Savunma Üniversitesinin altında Kara Harp Okulu, Hava Harp Okulu, Deniz olacak. Bütün bunlarla beraber bir şey daha olacak. Kurmay, kıdem bunların hepsi gidiyor. Peki ne olacak? Kara, hava, deniz, buralarda okuyanların hepsi lisans öğrencisi. Lisansüstü, kurmaylık yerine geçmiş olacak.' dedi.

Gülen’in iadesi

Gülen'in ABD'den Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin de değerlendirmede bulunan Erdoğan 'Bu adam 99’dan beri ABD’de mi, evet. ABD bu adamı vermelidir diyoruz. Bize diyorlar ki delil. Biz gerçi gönderdiklerimiz var, bu sürece ilişkin gönderdiklerimiz ve göndereceklerimiz var. ABD bizden herhangi bir teröristle ilgili talepte bulunduğu zaman biz göndermişizdir. 99’dan bu yana her türlü konforuyla bir çiftlikte bu kişi yaşıyor. MGK strateji belgemize farklı şekilde bu kişi bizim geliyor, daha sonra somut bir şekilde de girecek. Biz şimdi belgeleri gönderdik.'dedi.

Jandarma Akademisi kurulacak

Jandarma Akademisi kurulacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu akademi, ciddi bir eleman yetiştirme merkezi haline gelmiş olacak. Bu süreçte bir başka adım ise bütün askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlanacak. Sağlık Bakanlığı, buranın işletmesini ve yönetimini tamamen kendisi ele alacak.'

"Genelkurmay Başkanı, MİT, Cumhurbaşkanına bağlanacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuvvet komutanlıklarının tamamının ve tersanelerin de Milli Savunma Bakanına bağlanacağını söyledi.

Muhalefetteki siyasi partilerin liderleriyle de görüşmeler yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Onlarla da küçük anayasa paketi eğer gerçekleştirilebilirse, Genelkurmay Başkanı, MİT, bunlar da Cumhurbaşkanına bağlanacak. Böyle bir adımı atacağız.' dedi.

"Normalleşme sürecinin hızlanması ülkemiz için çok önemli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Bu akşam Sayın Başbakan ile de görüşecektim, şöyle bir teklifim var, 'Biz bu demokrasi nöbetini önümüzdeki hafta pazar günü (7 Ağustos) Yenikapı'da farklı bir şekilde ele alalım' diyorum. Taçlandıralım, orada yapalım. Orada bütün Silahlı Kuvvetlerimizin komuta kademesi, mehterimiz ve bu sürece katkıda bulunan sanatçılarımız, sporcularımızla bir arada olalım. Millet orada bir arada olsun. Tüm siyasi partilerimizin bütün lider kadrolarını da davet edelim, onlarla orada bir arada olalım ve böylece oradan tüm Türkiye'ye mesajımızı hep birlikte verelim. Normalleşme sürecinin hızlanması da ülkemiz için çok çok önemli.' dedi.

Ajanlar,Onedio

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"