Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Ruhuna darbecilerin nefesi, yüzüne onların ellerindeki kanın bulaştığı bu Anayasa'yı ne kadar tadil ederseniz edin, olmuyor. Temizlenmiyor, arınmıyor' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Valiliği önünde düzenlenen toplu açılış töreninde, bu şehirde yapımı tamamlanarak hizmete açılacak projeleri anlattı.
'Çanakkale bizim sadece 81 vilayetimizden biri değil, Çanakkale aynı zamanda bu milletin 200 yıllık makus talihinin tersine döndüğü bir büyük zaferin de adıdır' diyen Erdoğan, Çanakkale Savaşı'nın denk kuvvetler arasında yapılan bir savaş olmadığını söyledi.
Meydandakilere seslenerek, 'Ben Seyit Onbaşıları karşımda görüyorum. Nene Hatunları karşımda görüyorum' diyen Erdoğan, 'Allah birliğimizi daim etsin, bizi bölmek, parçalamak isteyenlere inşallah Rabbim fırsat vermesin, biz de onlara yol vermeyelim' ifadelerini kullandı.
'Çanakkale savaşları konusunda hassasiyet arttı'
Türkiye'de bir süredir Çanakkale savaşları konusunda hassasiyetin yükseldiğini, bilincin artığını memnuniyetle gördüklerini dile getiren Erdoğan, bunda Çanakkale savaşlarının yaşandığı bölgede yürüttükleri çalışmaların önemli etkisi olduğunu belirtti.
Erdoğan, başta bakanlar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek, merkezin, simülasyon salonları ve sergi alanlarıyla gerçekten de Çanakkale Savaşı'nın havasını ziyaretçilere yaşatma konusunda önemli hizmetler gördüğünü söyledi.
100 yıl kutlamaları çok farklı olacak
Erdoğan, resmi kutlama programlarını da hassasiyetle sürdürdüklerine işaret ederek, başbakanlığı döneminde 18 Mart törenlerine katılmaya özel önem verdiğini söyledi.
Erdoğan, 18 Mart'taki törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 24 Nisan'daki törenlere de kendisinin katılacağını ifade ederek, şöyle devam etti.
'Dünyadan devlet başkanları geliyor, hükümet başkanları geliyor, bakanlar geliyor. Onlarla beraber inşallah bu törenleri 24 Nisan'da burada ayrıca yapacağız. Bu yıl Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü olduğu için kutlamaları daha farklı, daha kapsamlı yürütüyoruz. Yeni Zelanda'dan, Avustralya'dan başbakanlar katılacaklar. Değişik yerlerden devlet başkanları katılacaklar. Mart ayı başından beri Çanakkale Valiliğimiz koordinasyonunda, pek çok bakanlığımızın, kurumumuzun katılımıyla çeşitli programlar icra edildi, ediliyor. Bunlar arasında konferanslar, sergiler, tiyatro gösterileri, konserler, yürüyüşler, buluşmalar, turnuvalar ve daha pek çok etkinlikler var. Aynı şekilde sivil toplum kuruluşlarımız, Türkiye çapında Çanakkale Zaferi ile ilgili anma programları düzenlediler, düzenliyorlar. 24 Nisan'da yapacağımız tören de gerçekten uluslararası etkinliğe sahip inşallah bir buluşma olacak. Şu andaki teyitler onu gösteriyor ki bakanlarla beraber herhalde 50'yi bulacak.'
'Kritik bir dönemden geçiyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin geçen 12 yılda büyük bir dönüşüm ve değişim yaşadığını, altyapıdan ekonomiye demokrasiden uluslararası ilişkilere kadar her alanda tarihi önemde başarılara imza atıldığını belirterek, 'Bu dönem iyi değerlendirilmemiş olsaydı Türkiye'nin yeri dünyada çok gerilerde olacaktı' diye konuştu.
Tüm dünyayla birlikte Türkiye'nin de kritik bir dönemeçten geçtiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
'Önümüzdeki dönemde ya 2023 hedeflerimize ulaşarak dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri haline geleceğiz ya da bir kez daha 1970'lerin, 90'ların kaos ortamına geri döneceğiz. Biz Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırabilmek için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz ama bizim gayretimiz bir yerden sonra yetersiz kalıyor. Çünkü tekerlek patinaj yapıyor. Çok emek veriyoruz, çok enerji harcıyoruz, milletçe çok fedakarlık yapıyoruz, buna karşılık az bir mesafe kat edebiliyoruz. Halbuki bizim daha hızlı olmamız lazım. Karar alırken hızlı olmamız lazım, uygularken hızlı olmamız lazım. Mevcut sistemin bundan sonrası için yeterli olmadığı, olamayacağı ortada. Artık bu kantar, bu yükü tartamıyor. Öyleyse ülkemizin ve milletimizin hedefleri, ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir değişim süreci başlatmamız lazım. İşte biz buna yeni Türkiye diyoruz.'
'Onlara sorun bakalım'
Yeni Türkiye için yeni anayasaya ve başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu anlatan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
'Türkiye, darbe dönemi anayasası ile daha fazla yoluna devam edemez. Türkiye, kendisine artık dar gelen, her yeri dökülen mevcut sistemle yoluna daha fazla devam edemez. Eğer mevcut Anayasa'nın Türkiye için en iyisi olduğunu söyleyenler varsa onlara sorun bakalım, 1960 darbesinden beri yaşadığımız bunca sıkıntının sebebi neymiş? Ruhuna darbecilerin nefesi, yüzüne onların ellerindeki kanın bulaştığı bu Anayasa'yı ne kadar tadil ederseniz edin, olmuyor. Temizlenmiyor, arınmıyor. Bizim milletimizin tarihine kültürüne, hissiyatına, taleplerine, vizyonuna uygun yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemini de gündemimize almak durumundayız. Bunun hazırlığını yapmak durumundayız.'
Türkiye'nin, siyasi bölünmüşlüğün, siyasi çekişmelerin, kurumlar arasındaki uyumsuzların bedelini defalarca ve ağır şekilde ödediğini dile getiren Erdoğan, 'İstikrar ve güven ortamının garantisi, bana göre başkanlık sistemidir. Milletimize yeni bedeller ödetmek isteyenler varsa mevcut sistemde onlar ısrar etsinler ama biz artık bu dönemi geride bırakmamız gerektiğine inanıyoruz' dedi.
'Başkanlık sistemine karşı çıkanların derdi başka'
Amerika ve pek çok gelişmiş ülkenin başkanlık sistemiyle yönetildiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:
'Öyleyse biz niye burada diretiyoruz? Dünyadaki devletlerin pek çoğu başkanlık sistemi ile yönetiliyor, hepsinde de işler gayet güzel yürüyor, sistem gayet güzel işliyor. Türkiye'yi niye biz imkandan mahrum bırakalım? Benim milletimin onlardan neyi eksik? Efendim, neymiş? Yok başkanlık sistemi, diktatörlüğü getirirmiş... Amerika'da diktatörlük mi var? Meksika'da diktatörlük mü var? Brezilya'da diktatörlük mü var?
Yok şuna kapıyı açarmış, yok buna yol açarmış... Bunları söyleyenler, ya kendi milletlerini tanımıyorlar ya da kendi milletlerine saygı duymuyorlar. Başkanlık sisteminden diktatörlük çıkarmak isteyenin karşısına herkesten önce benim milletim çıkar, Çanakkaleli kardeşlerim çıkar. Siz, bu milleti ne sanıyorsunuz? Bu millet Akif'in diliyle 'Kesilir belki fakat çekmeye gelmez boynum' diyen bir millettir. Başkanlık sistemine karşı çıkanların derdi başka. Milletten değil vesayetten aldıkları güçle yıllarca bu ülkede söz sahibi, varlık sahibi olanlar, bu düzenlerinin bozulmasını istemiyorlar. Bundan korkuyorlar.'
'Yeni anayasa, kaçınılmaz, başkanlık sistemi, inşallah kaçınılmaz'
'Yeni Türkiye'ye, yeni anayasaya, başkanlık sistemine hazır mıyız' diye soran ve alandakilerden 'Evet' yanıtını alan Erdoğan, şunları kaydetti:
'Mesele bitmiştir. Bu değişim, kaçınılmaz. Yeni Türkiye'nin inşaası, kaçınılmaz. Yeni anayasa, kaçınılmaz. Başkanlık sistemi, inşallah kaçınılmaz. Bunların hepsi de olacak. Millet istiyorsa olacak. Millete rağmen hiçbir şey olamaz. Milletle beraber. 7 Haziran seçimleri bunun için önemli bir fırsat. Bunun için temenni ediyorum, şöyle gelin 400 milletvekili ile Meclis'te bu işi kısa sürede halledebilecek bir sonucu teyit edin. Buna var mısınız? Yeni Türkiye'ye var mısınız? Yeni anayasaya var mısınız? Başkanlık sistemine var mısınız?'
Konuşmaların ardından eserlerin açılışını gerçekleştiren Erdoğan, tüm eserlerin Çanakkale'ye hayırlı olmasını diledi.
Alandakilerden bir ricada bulunacağını belirten Erdoğan, 'Çanakkale'den başlamak üzere tüm Türkiye'de doktorlarımıza karşı takılan saygısızlıklara hep birlikte 'hayır' diyelim, onlara karşı yapılan saldırılara hep birlikte 'dur' diyelim' ifadelerini kullandı.
Üniversite adaylarının yarın sınava gireceğini anımsatan Erdoğan, 'Yavrularımıza şimdiden başarılar diliyorum. Rabbim muvaffak kılsın, zihin açıklığı versin, inşallah bilgiyle, hikmetle onları donatsın' diye konuştu.
AA