Erdem Helvacıoğlu: Çağdaş Türk Elektroakustik Müzik Temsilcisi

Türkiye’nin genç kuşak çağdaş müzik bestecilerindendir. Bülent Arel ve İlhan Mimaroğlu ile başlayan, En geniş tanımıyla yeni tını arayışı içinde olan ve çağdaş müzik öğelerini de içinde barındıran elektronik müziğin yeni kuşak temsilcilerinden. Türkiye'de pek fazla bilinmemekle birlikte yurtdışında çok takdir edilen,birçok ödülü bulunan, el üstünde tutulan bir sanatçıdır. Albümleri ABD merkezli plak şirketlerinden çıkmaktadır. Bu zaten başlı başına çağdaş akımların, sanatsal değeri olan üretimlerin ülkemizde hayat alanı bulamadığına dair en güzel örnektir.50-60 yıl önce de aynı müziği yapan sanatçılar yine aynı sıkıntıları yaşamaktaydı.

Müzik Kariyerinin Başlangıcı

1975 yılında Bursa'da doğmuştur. Müzik kariyerine 1993 yılında 'Too Much' grubu ile başlamıştır.Grubun hem kurucu üyesi hem de elektro-gitaristiydi.

Elektronik Müzik Kariyerinin Başlangıcı

Elektronik müzik kariyeri, 1999 yılında İTÜ bünyesinde açılan Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM)'ne girmesiyle başlamıştır. Burada, Pieter Snapper, Ken Valitsky, Mark Wingate ve Reuben De Lautour gibi bestecilerle çalışma fırsatı yakalamıştır.

İlk Albüm

Elektronik müzik sanatçısı olarak  ilk albümünü “ A Walk Through The Bazaar”

adıyla 2003 yılında yayınladı.Album Locust Music tarafından yayınlandı. Albüm,

Kapalıçarşı’da, sokak satıcılarının, müşterilerin, cep telefonlarının,

çocukların ve arka planda çalan geleneksel müziğin kayıtlarının yapılmasından oluşur. Albümdeki 2. parça ise kaydedilen bu seslerin elektronik efektlerle yapılmış remiksinden oluşur. Albüm, Wire Magazine, Splendid, Pitchforkmedia ve Allmusic gibi saygı duyulan müzik platformlarından çok olumlu eleştiriler almıştır.

Neden Elektroakustik Müzik?

Yapılan bir röportajda neden bu müzik türüne ilgi duyduğunu şöyle açıklamıştır : 

'Kolejde iken içinde yer aldığım rock grubu “Too Much” ile pisikedelik müzikler yaparken, kendimi Massive Attack, Bjork gibi sanatçıları daha çok dinler ve “Bu sesler nasıl üretiliyor? Ben gitarımdan nasıl daha farklı tınılar çıkartabililirim?” derken buldum. İTÜ MİAM’ın katkısı da tartışmasız büyüktür. Özellikle master ve doktora süreçlerinde kendi enstrümanlarımdan farklı sesler yarattım, çokça iç ve dış ses kayıtları aldım ve bunları manipüle edip yepyeni sesler yarattım, bunlarla da yepyeni işler ürettim. Ürettikçe daha çok sevdim ve kendimi iyice elektronik ve elektroakustik müzik dünyasının içinde buldum.'

Çalıştığı Diğer Sanatçılar ve Çalışmaları

Yaptığı çalışmalar ve kimlerle çalıştığı hakkında ki bir soruya ise şöyle cevap vermiştir :

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda eser siparişi alıyorum. Örneğin 2006 Dünya Futbol Şampiyonası, 2009 Novelum Festivali, Arter, TBA21, Bang on a Can All-Stars, vb. En kapsamlı ses işlerim 10. Uluslararası İstanbul Bienali’nde AKM için ürettiğim “Memories on Silent Walls”, TBA21’in “The Morning Line” projesindeki “Timeless Waves” ve 2012’de ARTER’de sergilenen “Siyaha Özgürlük” adlı işlerim diyebilirim. Şu ana kadar bestelediğim film müzikleri ile adımı Cannes, Sarajevo, Locarno, Seul, Sao Paulo, Sidney gibi film festivallerinde de duyurdum, 2006 Mostramundo Film Festivali’nde “En İyi Orijinal Film Müziği Ödülü”nü kazandım. Bundan sonra film müziklerine daha da çok eğilmek istiyorum. Yurt dışında ve Türkiye’de pek çok sayıda dünyaca ünlü sanatçı ile müzisyen, besteci, prodüktör olarak çalıştım. Bu isimlerden bazıları : Mick Karn, Jacob Young, Elliott Sharp, Kevin Moore, John Wilson, Kazuya Ishigami, Luo Chao-yun, Robert Scott Thompson, Stuart Gerber, Craig Green, Bill Walker, Nathan Larson, Nina Persson, Todd Reynolds, Kinan Azmeh, Ros Bandt, Natalia Mann, Stefan Ostersjo, Per Boysen, Mehmet Akbaş, Timuçin Esen, Rashit, Şirin Pancaroğlu, Saadet Türköz, İzzet Kızıl.

Doğaya Adanmış Doğaçlamalar

Nesli tükenen ‘kara doğan’ için yapılmış doğaçlamalardan oluşan bir ağıt niteliğinde ‘Black Falcon’. Ros Bandt’ın eksantrik enstrümanı tarhu ile çaldığı hüzünlü müziği ile Helvacıoğlu’nun elektronik ve gitar ağırlıklı ambient altyapısı birleşerek adeta işitsel bir yolculuk ortaya koyuyor. Bunu hayali bir belgesele yapılmış bir müzik gibi de dinleyebilirsiniz. Film, tiyatro ve multimedya projeleri için de müzik üreten Helvacıoğlu’nda yoğun bir sinema duygusu olduğunu söylemek gerek. Kesinlikle dinlemeniz gereken albüm burada : Black Falcon

Diskografisi

Diskografi

'A Walk Through the Bazaar', Locustmusic, 2003

'Altered Realities', New Albion, 2006

'Wounded Breath', Aucourant, 2008

'Spectra: Guitar in the 21st Century', Quiet Design, 2009

'Sub City 2064' with Per Boysen, self release, 2010

'Black Falcon' with Ros Bandt, Pozitif Muzik, 2010

'Resonating Universes' with Sirin Pancaroglu, Sargasso Records, 2011

'Freedom to the Black', ARTER, 2012

'Timeless Waves', Sub Rosa, 2012

'Eleven Short Stories', Innova, 2012

'Erlik Khan', with Bruce Tovsky, Periphery, 2012

'Planet X', with Ulrich Mertin, Innova, 2012

'Fields and Fences' with Bill Walker, Far East West, 2012

'Esther's Memory' with Stuart Gerber, Aucourant, 2013

'Eleven Short Stories Volume 2', Innova, 2013

60 Dakikalık Performans

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!