Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: TED Konferansı 10 Ekim 2020'de Tümüyle Online ve Ücretsiz Gerçekleşiyor Hem de Bir Türk Konuşmacı Var!

TED konferanslarını hiç duydunuz mu? Ülkemizde de TED(x) adlarıyla farklı versiyonları da yapılan 18 dakikalık kısa sunumların olduğu konferans konseptinde teknoloji, eğlence ve tasarım başlıklarında sunumlar yapılıyor.  

Evet ülkemizde birçok versiyonda gerçekleşen TEDx etkinlikleri aslında bir uyarlama ve orjinali Amerika’da 1980’lere dayanan bir formattan gelmekte. Bir de ülkemizde bu bağımsız organizasyonlarda konuşup kendini “TEDx konuşmacısı” olarak tanıtanlar da var, ben birden çok sayıda TEDx etkinliğinde konuşmuş ve TEDxReset organizasyonunda da yer almış biri olarak size sadece güldürmeyin kendinize diyorum ve asıl konumuza dönüyorum.  

Her yıl Kanada'nın Vancouver şehrinde tasarımcı ve girişimci Chris Anderson  kruatörlüğünde gerçekleşen etkinlik bilet fiyatları 250.000 $ gibi rakamlardan başlıyor. Eğer ilk kez katılacaksanız ve kariyerinizin başındaysanız 5.000 $ gibi uygun (?) rakamlara düşebilen etkinlikte bilet bulabilmek oldukça zorlu bir macera. 

Bu sene de malum pandemi nedeniyle tümüyle online ve ücretsiz olarak Youtube TED kanalından (https://www.youtube.com/TED)  10 Ekim günü gerçekleşecek etkinlikte birçok ünlü isim konuşmacı olacak ve bir Türk isim de bu isimler arasında.

Bu sene pandemiden dolayı ana odağı sağlık olacak etkinlikte bir çok devlet adamı ve sağlık örgütü temsilcisi de yer alacak.

İngiltere Prensi William, Al Gore, Jane Fonda, Papa gibi isimler ilgi çekici. Ben de özellikle Al Gore’un konuşmasını merakla bekliyorum. Ayrıca programda bir Türk yer alıyor, Amerika’da yaşayan ve daha öncede 2010 ve 2017’de 2 kez TED konuşması yapan (TEDx anladınız sanırım) tek Türk olan Elif Şafak programda yer alması gurur verici! Detay program:  

https://countdown.ted.com/global-launch/program  

Türk’ün TED ile imtihanı :  

Güzel ülkemizde eğitim lisansıyla yapılan TEDx etkinlikleri mantar gibi çoğalırken bu etkinliklerde  konuşan “uzmanlarımız” title’lerini bu şekilde güncellemeye devam ede dursun asıl TED etkinliklerine göz atalım.  

TED konferansına Kanada’ya 2010’lardan bu yana her sene giden TEDxReset etkinliğinin de krüatörü olan sevgili Ali Üstündağ bana etkinlikte Muhtar Kent, Mehmet Öz (Dr.Oz) gibi birçok Türk isim gördüğünü, birçok Türk kurumundan da üst düzey katılımların olduğunu paylaşmıştı. Peki ya konuşmacı? İşte orada ilginç bir detay çıkıyor. Geçen seneye kadar sadece ama sadece 2 Kadın Türk konuşmacı olabilmiş. Türkiye’mizde etkinliklerde ve televizyonda kadın haklarını bile erkekler konuşurken nasıl olur da TED sahnesine sadece Türk kadınları çıkabilmiş. Bunlardan biri az önce de bahsettiğim Elif Şafak (https://www.ted.com/speakers/elif_shafak?language=tr) diğeri de sosyal medya uzmanı Zeynep Tüfekçi (https://www.ted.com/speakers/zeynep_tufekci?language=tr). Zeynep’in de konuşmaları özellikle ‘Gezi Parkı’ dönemi örnekleriyle sosyal medyanın toplumsal olaylardaki etkilerini incelediğinden ülkemizde olmasa da dünyada ses getirdi.  

Geçtiğimiz sene Türk erkeklerinin gururunu “TED sahnesine çıkan ilk Türk erkek” olan Hamdi Ulukaya girişimcilik üzerine kendi hayatından örneklerle güzel bir konuşma yaparak 2019’da gerçekleşen son fiziksel etkinlikte yer aldı (https://www.ted.com/talks/hamdi_ulukaya_the_anti_ceo_playbook).

TED konferanslarının da ilginç hikâyesini son olarak paylaşmak istiyorum.

Technology, Entertainment ve Design sözcüklerinin baş harflerinden oluşan TED “ideas worth spreading” sloganıyla yola çıkan ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Mimar Richard Saul Wurman, 1984 yılında yıl içerisinde yaptıkları işleri, projeleri ya da fikirleri paylaşmak, birbilerine aktaramak üzere üniversite arkadaşları ile bir araya geldikleri küçük toplantılar gerçekleştirmeye başlar. İlk TED etkinliği şu anda hepimiz için birer nostalji olan ilk compact disk’in demosu, e-book ve 3D grafikler hakkında son teknolojileri üzerine yapılmıştır. İlk yıllık konferans ise Macintosh bilgisayar üzerine yapılmıştır.  TED markası medya yatırımları yapan Chris Anderson tarafından 2001 yılında satın alınmıştır. Anderson’ın satın almasından sonra da giderek yükselene bir trende sahip olmuştur. Ancak TED markasının asıl büyümeyi yakaladığı dönem aynı zamanda Youtube video yayınlarının popülerleştiği 2001-2006 yılları arasında dayanmaktadır. Bu yıllar arasından TED 3 büyük atılım gerçekleştirir. TED Global etkinlikleri ile Dünya’nın herhangi bir ülkelesinde hemen hemen ana TED etkinliğine yakın büyüklükte etkinlikler ile düzenlemeye başlar. Dünyayı değiştime gücüne sahip bir fikre, projeye ya da tasarıma TED Prize ödülleri verilmeye başlanır. İlk TED konuşmaları 6 videoluk seri halinde 2006’da yayınlanır. TED Talks adı ile tüm videolar internette yayınlanmaya başlar ve bugün milyarlara ulaşan bir izleyici kitlesini yakalamayı başarır. 2007 yılında web sitesinin yenilenmesi ile tüm fikir liderleri, düşünürler, yöneticiler ve politikacılar gibi kitleleri peşinden sürükleyen isimler için bir buluşma platformu halini alır.   

O zaman siz de TED etkinliğini hazır bu sene binlerce dolar değil ücretsizken kaçırmayın :)

Twitter

Instagram

LinkedIn

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
09.10.2020

Önyargınızı kırın ve Elif Şafak'ın mevcut TED konuşmasını dinleyin. Muhteşem!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ