Pazarlamada oyunlaştırma; en yalın anlatımla, bir markanın iletişim kampanyasını oyun kurgusuyla hayata geçirerek hedef kitlesine duyurması ve marka bilinirliğini artırmasıdır. Bu yaklaşımda, oyunun ürün ve hizmetle alakalı olmasına gerek yoktur ve bu durum iletişim kampanyasında bütüncül bir yaklaşım değil kampanyanın bir parçası olarak görülür. Durum böyleyken evet, pazarlama ile oyunlaştırma bir noktada kesişirlerse ortaya mükemmel bir pazarlama stratejisi çıkar!
Öncelikle pazarlamada temel hedeflerden biri kullanıcının ilgisini çekmek, diğeri kullanıcıyı elde tutmaktır. Tüm düzen bunun üzerine kurulur. Sadık bir müşteri geçici üç müşteriden daha iyidir. Güven, iletişim gücü, müşteri deneyimi en önemlisi motivasyon artırıcı, kendilerini özel hissettiren araçlar müşterilerde sadakati artıran yapıların başında gelir.
Satış yaptığınız ürünü pazarlarken oyunlaştırma kullanırsak;
• Mevcut müşterilerimizin motivasyonunu artırarak aktifliğini artırabiliriz,
• Mevcut kullanıcılarımızı referans göstererek yeni müşteriler kazanabilir,
• Potansiyel müşterilerimizin satın alma kararını etkileyebilir,
• Markamızı büyütüp globalleşme yolunda bir adım atabiliriz.
Mesela mum sattığımız bir e-ticaret sitemizin olduğunu varsayalım. Bazı kapışmalar, görevler ekleyerek puanlar, rozetler verebilir, puan tablosu oluşturarak puan toplayanlar arasında sıralama yapabilir en çok puan toplayana farklı ödüller veya çekler vermek güzel bir yöntem olabilir. Bu hem kullanıcıların sitemiz üzerinden daha çok alışveriş yapmasında sağlam bir motivasyon kaynağı olabilir, hem de diğer müşterilerin arasında kulaktan kulağa yayılıp kullanıcının ilgisini çekerek daha çok puan toplamak için bir yarış içine girmesini sağlayabilir. Ayrıca site yorumları ve puanları yüksek olacağı için biz de rakiplerimiz arasında öne çıkabiliriz.
Bingo!
E neden duruyoruz. :)