Türkiye’de oyunlaştırma deyince akla gelen ilk isim olan Ercan Altuğ Yılmaz,
oyunlaştırmanın sahip olduğu; oyun dili, sosyal kurguları, ara rolleri ve statüleri sebebiyle yeni neslin motivasyonunu hedefleyen süreçlerde standart bir yaklaşım olacağını söylüyor. Son yıllarda eğitim ve iş dünyasında giderek oyunlaştırmaya yönelik ilginin artması, Yılmaz’ın görüşünü destekliyor.
“İş’te Oyunlaştırma” adlı kitabında Yılmaz, oyunlaştırmayı en genel anlamda “oyun oynama değil, oyun oynama tekniklerinin oyun dışı alanlara uygulanması” olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Oyunlaştırma, gerçek hayattaki motivasyonel problemleri oyun tasarım teknikleri ile katılımcılarda uzun vadeli davranış değişikliği hedefleyerek çözen bir yaklaşımdır”. Motivasyonu tetikleyen ve davranış değişikliği yaratmayı amaçlayan oyunlaştırma peki nasıl oluyor da haber ile buluşabiliyor? sorunun cevabına birlikte bakalım...
Eğitim ve iş hayatında giderek yaygınlaşan oyunlaştırma, yaklaşık 10 yıldır dijital haber sunumlarında da kullanılıyor. The Guardian, New York Times, Wired gibi çevrimiçi yayınlarda ilk örneklerini gördüğümüz oyunlaştırılmış haberler, Türkiye’de henüz yayıncıların gündemine girmemiş durumda.
Dijital oyunların popülaritesi ve kültürel etkisi göz önüne alındığında, haberlerin oyunlaştırılarak, bu dijital hikaye anlatım biçiminin bilgi aktarmak için uyarlanması, habercilikte yeni bir yönelim olarak karşımıza çıkıyor. Oyunlaştırılmış haberler, kullanıcıların sadece haberleri takip etmesine değil, aynı zamanda içerikle etkileşimine de izin vererek daha derin bir anlayış kazanmasına olanak sağlıyor. Bu yolla, medya içeriğinin az çok pasif olan alıcıları, sunulan bilgileri deneyimleyen aktif birer katılımcıya/oyuncuya dönüşüyorlar.
Haberoyun (newsgame) olarak karşımıza çıkan kavram, güncel haberler açıklamak ve yorumlamak ve aynı zamanda kamusal alana katılım sağlamak amacıyla yaratılan oyunlardır. Haberler oyunlaştırılırken, yaşanan temel zorluk; haberin içeriğini ve alaka düzeyini, oyuncular tarafından deneyimlenecek ilginç̧ oyunlara dönüştürmektedir. Oyun tasarımı yapılırken, mesaj gizlenmemelidir. Oyuncuya haberleri, açık ve net şekilde açıklamalı ve yorumlamalıdır.
Bir oyun için oyuncuların, oyun prensiplerini anlamaları esastır. Daha geleneksel oyunlarda, öğrenme eğrisi diktir ve biraz zaman gerektirir ancak haber oyunlarının, oyuncularına en başından tanıdık buldukları ögelerle sunulmaları gerekir. Böylelikle haberoyun oyuncuları, mekaniği öğrenmek için fazla zaman harcayıp, sıkılmayacaklardır.
Örneklerimize birlikte bakalım:
Kısaca sosyal mesaj içeren mini oyunlar.
Çok iyiymii