Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Oyun Akademisi

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca gündelik hayattaki tüm süreçler dijitalleşmeye odaklanmaya başladı ve yetişkin eğitimi alanında da bir ihtiyaç olarak dijital eğitimler ön plana çıktı. Dijitalleşme günümüz toplumunu değiştirmeye iş ve eğitim gibi farklı alanlarda güçlü etkisiyle tüm süreçlerde yansımalarını göstermeye devam ediyor. Özellikle, Covid-19 salgını dijitalleşme sürecini hızlandırarak yeni çalışma, öğretme ve öğrenme biçimlerine uyum sağlamayı gerekli kılıyor ve sosyal etkileşim için dijital araçlara olan bağımlılığı artırıyor.

İnternet bağlantımız olduğu sürece zaman, mekân ve araçtan bağımsız olarak eğitim almamızı sağlayan web tabanlı eş zamansız uzaktan eğitim portalları zamana karşı yarışımızda bize bir avantaj sağlıyor.

Bu bağlamda, hayatımızın hemen her alanında online eğitim örnekleri karşımıza çıkıyor.

Oyunlaştırma alanında da Dr. Kerem Dündar ve Beyin Akademi ekibini liderliğinde, tamamı gönüllülerden oluşan oyunlaştırma topluluğu Gamfed Türkiye'nin destekleriyle kurulmuş Oyun Akademisi’ni online eğitim alanında örnek gösterebiliriz.

Geleceğin eğitim modeli olan, “oyun ve oyunlaştırma” üzerine 1. Seviye Expert Gamer, 2. Seviye Pro Gamer, 3. Seviye Game Master olmak üzere 3 seviyede en önemli disiplinlerin aktarılacağı bu akademide alanında uzman olan eğitmenlerle “oyun” üzerinden kurgulanan eğitimler gerçekleştiriliyor.

Oyun Akademisi’nin katılımcı profiline baktığımızda;

· Farklı branşlardan öğretmenler,

· Kurumsal firmaların insan kaynakları departmanlarında çalışan ve yetişkin öğreniminde aktif rol alan eğitmenler,

· Bankaların eğitim departmanlarında çalışan eğitmenler,

· Eğitim teknolojileri ile ilgilenen teknologlar,

·Farklı alanlarda öğretim tasarımı çalışmalarında bulunan kişileri görüyoruz.

Eğitimde oyunlaştırma ilk olarak “oyunlaştırmanın” beyindeki mekanizmalarını, beyin açısından işlevsel kısımlarını ve insan beyninde bunun karşılığının ne olduğuna dair keyifli bir eğitim süreci ile başlıyor.

İkinci gün oyunu genel hatlarıyla anlatan, tartışan ve ilgili kavramlar ve teoriler hakkında düşündüren bir eğitim olarak devam ediyor. Ardından oyun elementleri, mekanikleri, bileşenleri ve dinamikleri ile oyun ve oyunlaştırma arasındaki bağlantıyı kurmaya çalışarak kavramı oluşturan psikolojik ve teorik altyapıyı vermeyi amaçlıyor. Katılımcılar oyunlaştırma kavramını ve onu çevreleyen unsurları öğrenirken, çeşitli etkinliklerle de öğrendiklerini uygulayabilecekleri ortamlara sahip oluyorlar. Son gün ise, eğitim ortamlarında oyunlaştırmanın kullanımı ve 10 adımda oyunlaştırılmış ders planı hazırlama konusunda çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Bu eğitimin sonunda; oyunun, oyunlaştırmanın ve oyun temelli öğrenmenin tanımını yaparak, oyun sektörü hakkında genel bilgiye sahip olabilirsiniz. Oyunlaştırmanın psikolojik ve teorik altyapısını inceleyerek, oyun ve oyunlaştırmanın beyindeki temel mekanizmalarını ve karşılıklarını öğrenebilirsiniz. Oyunları oluşturan elementleri, mekanikleri, dinamikleri, bileşenleri listeleyerek, oyunlaştırma tasarımı yapabilecek kazanımları elde edebilir ve eğitim ve öğretim için oyunlaştırma ortamları oluşturarak, oyun

temelli öğrenmeye dayalı öğretim planları hazırlama yetkinliği elde edebilirsiniz.

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan