Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Metaverse Hackathon 2022 Raporu

Dünya çapında gerçekleşen ilk Metaverse odaklı Hackathon, 11-12-13 Mart 2022 tarihlerinde, kar amacı gütmeyen Londra merkezli Uluslararası Oyunlaştırma Federasyonu Gamfed’in Türkiye Temsilciliği olan Gamfed Türkiye tarafından, Coderspace ve Pera Games işbirliği ile 100’den fazla katılımcıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Facebook kurucusu Zuckerberg’in himayesine aldığı tüm şirketlerin çatı adını Meta olarak kurgulaması birlikte, 2021’in başlarından bu yana dilden dile dolaşan “Metaverse” kavramı tüm dikkatleri üzerine çekerek trendleri alt üst etti.

Tamamı gönüllülerden oluşan Türkiye’nin en büyük oyunlaştırma topluluğu Gamfed Türkiye, Metaverse’nin popülerleşme hızına yakışır bir biçimde, uzmanların da desteği ile dünya çapındaki ilk Metaverse Hackathon’unu geerçekleştirme ayrıcalığına sahip oldu.

Metaverse’in gelip geçici bir moda ya da günübirlik trendlerden öte, tüm dünya vatandaşlarının geleceğini etkileyebilecek potansiyele sahip bir kökten yapılanma modeli olduğunu aktarmaya çalışılan bu etkinlikte dünya çapında; oyun, moda, mimari, perakende, blok zinciri, finans ve diğer tüm sektörlerden profesyoneller Metaverse giriş noktasını arıyor ve kendilerini, ürünlerini ve markalarını gelecekte önemli bir yere sahip olacak ve geleceği inşa edecek bu yeni konsept etrafında konumlandırıyor. Zamanın ruhuna uygun teknolojileri geliştirenlerin Dünya’yı yönettiği bir çağda, geleceğimizi şekillendirme fırsatı veren bu yeni yapılanmanın dışında kalmadan, biz de önceki tecrübeleri ışığında çevik bir organizasyonla, en hızlı biçimde kendimizi konumlandırıyor.

Etkinlik Web Sitesi

48 saatlik hackathon maratonunu, Metaverse ile ilişkili olacak şekilde Social-Fi, Game-Fi, De-Fi, DAO, NFT, Tokenization, WEB 3.0 Altyapıları, Meta-Infrastructure, VR/AR/MR/XR ve Oyunlaştırma başlıklarıyla 10 destekçi ve 10 jüri ve 10 takım biçiminde yapılandırıldı.

Metaverse Hackathon’u başlamadan yaklaşık 1 hafta önce takımları netleştirmek ve hazırlıklara başlamak için takımların Coderspace liderliğinde kurulan discord düzenine geçmeleri sağlandı.

MetaMask cüzdanı açmayanların sayısını belirleyen mini bir anket uygulayarak bazı ipuçlarıyla birlikte MetaMask  cüzdan açarak tüm katılımcıların avatarlarıyla Decentraland’daki Zeplin’in önünde buluşmasıydı. Metaverse Hackathon’u için hayatında ilk defa Decentraland’a giren bazı katılımcılar için çok önemli ve ufuk açıcı bir giriş oldu.

Gamfed Türkiye Youtube Kanalında canlı olarak yayınlanan Açılış Konuşmaları büyük bir heyecanla takip edildi.

48 saat boyunca aralıksız devam eden ​Metaverse Hackathon etkinliğimiz, Gamfed Türkiye kurucusu ve Teknoloji, Oyunlaştırma ve Eğitim Derneği (TOYED) başkanı Ercan Altuğ Yılmaz ve Coderspace kurucusu Ahmet Hoşgör’ün açılış konuşmaları ile başladı. 

SODİMER ve Metaverse Derneği Kurucusu olan Prof. Dr. Levent Eraslan , Metaverse Hackathon’un düzenleyicilerinden Pera Games kurucusu Atıl Samancıoğlu, Metaverse konusunda çalışmalar yaparak bu etkinliği de destekleyen Socios’dan Volkan Yılmaz, RE/MAX Türkiye pazarlama yöneticisi Kerem Çiçek, Colendi Akademi’de iş geliştirme uzmanı ve dijital oyun tasarımı dersleri veren İstanbul Aydın Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Dudu Banu Yozgatlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi, Türkiye Metaverse Derneği kurucu üyesi Dr. Enis Karaaslan, Ali Erhan Tamer, Devrim Danyal, Finansal sistemler uzmanı Ergi Şener, INGAMA firmasından Şafak Kayran, 1.Metaverse Hackathon’un ödül sponsorlarından BiLira ‘dan Aybars Dorman gibi alanında uzman ve değerli konuşmacılar ile hackathon tamamlandı.

Metaverse Hackathon katılımcları, İoroom, MetaGamer,  NFTicket, Pharmaino, Marmara Üniversitesi, Push Up, Meta-DAO, Kilyos, V-Theatron, AI-Art-Tech, Vulpis, Music Hands, Metafor, Saraybahçe ve Universe takımlarımız Selen Lun, Kürşat Özkaynar,Şafak Kayran ,Arda Öztürk ve İrem Çetin , Pınar Göktaş, Atıl Samancıoğlu, Büşra Bektaş mentörlerimiz eşliğinde hackathona devam ettiler, mentörler tüm takımları gezerek projeleri birebir dinleyip kendi uzmanlık alanları dahilinde birtakım yönlendirmeler yaptılar.

Proje ve takımları belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendiren jüride,  Mevlüt Dinç ,Ufuk Tarhan , Mihriban Ersin Tekmen, Devrim Danyal, Zehra Öney, Prof.Dr. Uğur Batı, Dr. Dudu Banu Yozgatlı, Kerem Çiçek gibi değerli isimler yer aldı.

Jüri tarafından dikkate alınacak kriterler aşağıdaki şekilde belirlendi; 

· Metaverse deneyimi tasarım kalitesi (%25), 

· Uygulanabilirlik ve iş hedeflerini destekleme (%25), 

· Prototip uygulama kalitesi (%25), 

· Sunum teknikleri, iletişim ve süre uyumu (%25) 

Kriterlere göre belirlenen finalistlere destekçi kurumların katkılarıyla pek çok ödül dağıtıldı.

Tüm sunumlar ve kapanış konuşmalarına Gamfed Türkiye Youtube kanalında canlı yayınlanan Metaverse Hackathon Proje Sunumları adresinden ulaşabilirsiniz.    

Gamfed Türkiye Gönüllüleri tarafından Metaverse Hackathon’un 2.cisini 2022 Eylül-Ekim döneminde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Bu yazı Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Eda Güzel ve Beray Çinçin’in katkılarıyla yazılmıştır.

Twitter

Instagram

Linkedln

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı