Ercan Altuğ Yılmaz Yazio: Dungeons & Dragons

Dungeons & Dragons, “Zindanlar ve Ejderhalar” olarak Türkçemize çevirebileceğimiz ve halen Wizards of the Coast tarafından yayınlanmakta olan bir masaüstü rol yapma oyunudur. 

Orijinal “Zindanlar ve Ejderhalar oyunu” 1974 yılında Gary Gygax ve Dave Arneson tarafından o zamanlar Gygax'in firması Tactical Studies Rules tarafından yayınlandı. Yunan kökenli “Gigantis” kelimesinden geliyor. Dev anlamını taşıyor. Aile efsanelerine göre hepimiz Goliath’ın torunlarıyız. Savaş oyunlarının hayranı olarak büyüyen Gary Gygax 15 yaşından itibaren minyatür savaş oyunları oynar. Ve bu oyunu arkadaşlarıyla oynarken geliştirir. Oyun tamamıyla hayal ürünü bir dünyada kendi tasarladığı piyonsu askerlerle bir savaş ortamında geçmekte. Eğer izlediyseniz Stranger Things’te yer alan çocukların da oynadığı oyun tam olarak işte bu.

D&D oynamaya karar verdiyseniz eğer, binlerce karakter arasından kendinize karakter seçebilir veya yaratıcılığınızı kullanarak kendinize bir karakter yaratabilirsiniz. Böylelikle bir çok maceraya dahil olan bir takımın üyesi olarak hazırsınız demektir.

Tamamen  hayal gücüyle oynanan oyunun heyecanı kimsenin bir sonraki adımda neler olacağını bilmemesinden kaynaklanıyor.  

Her an her şey olabilir! 

Karşınıza bir anda bir kale ve önünde iki başlı bir ejderha çıkabilir, kaleye nasıl gireceğinizi planlarken sihri ile kapıları ardına kadar açabilen bir büyücü sizi şaşırtabilir.

Dungeon & Dragons gibi bir rol yapma oyunu, üç temel bileşenden oluşur:

1) Oyun Senaryosu (Ne oynayacağız?) 

2) Oyun Dünyası (Nerede oynayacağız?) 

3) Oyun Sistemi (Nasıl oynayacağız?) 

Dungeons & Dragons veya kısaltma isimleriyle d&d veya dnd, kural kitapları (player’s handbook, dungeon master’s guide) ile aslında temel olarak 3. bileşen olan oyun sistemini oluşturur. Dungeons & Dragons büyük ölçüde fantastik temalı senaryo ve oyun dünyaları göz önünde bulundurularak tasarlanmış olsa da, küçük bir değişiklik ile rahatlıkla galaksiler arası savaşlar veya günümüzde geçen mafya hikayeleri de oynatılabilir.

Dungeons and Dragons Tarihçesi - Bölüm 1

Dünyanın en çok oynanan masaüstü oyunu olmayı sürdüren D&D halen tüm dijital oyun devrimine rağmen popülerliğini koruyor. Öyle ki serinin adıyla birlikte ilk filmde çekilmeye başlandı. 2022 başında sinemalarda olacak.

Avrupa’nın birçok şehrinde bu “Dungeon” kültürü sürdürülmeye devam ediyor.

Şehrin tarihine uygun hikayelerle “korku evi” temalı “Berlin Dungeon”, “London Dungeon” Karındeşen Jack’in hikayelerini, mahkeme salonları, hapishaneler, meclis binaları gibi ortamların birebir kopyalarıyla yaşıyor ve hikayede rolünüz oluyor. 

Sizce “Istanbul Dungeons” müzesi olsaydı içinde nasıl bir deneyim bizi beklerdi?  

Bu makale Gamfed Türkiye Gönüllülerinden Lora Sucayan'ın katkılarıyla yazılmıştır.  

Twitter

Instagram

Linkedln

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!