Oyunun hem tasarımcısı hem de yazarı Mabel Addis New York’taki Katonah ilkokulunda bir öğretmen. Her yıl öğrencileri için oyunlar yazmak ise onun için büyük bir keyif kaynağı..
The Sumerian Game 1964’te Sümer Projesi kapsamında tasarlanıyor.
IBM tarafından başlatılan bu proje hiç de yabancısı olmadığımız Mezopotamya uygarlıklarından biri olan antik Sümerlerde, krallığın doğal afetlere ve teknolojik gelişmelere verdiği tepkilerin bir simülasyonunu yapmayı amaçlıyor. Mabel Addis ise IBM çalışanı William McKay tarafından programlanan oyunun yazılması ve yürütülmesiyle görevlendiriliyor.
Oynanış
Aynı zamanda eğitsel bir oyun olma özelliğini taşıyan The Sumerian Game, öğrencinin zaman paylaşımlı IBM 7090 ana bilgisayarına ve bir slayt projektörüne bağlı bir IBM 1050 terminalini kullanmasını gerektiriyor.
Oyun başlamadan önce oyuncu kasetle senkronize edilmiş bir slayt gösterisini izleyerek Sümer dünyasıyla tanışıyor.
Bu açılıştan sonra, oyuncu artık Sümer şehir devleti Lagash'ın Luduga isimli hükümdarı olduğu konusunda bilgilendiriliyor. Hükümdarın amacı krallığını sağlıklı tutmak için kaynak yönetimi kararları vermek. Yani oyunun birincil amaçlarından biri öğrencilere temel ekonomik prensipleri öğretmek. Hükümdar rolündeki oyuncu ayrıca kendisine verilen durum raporlarını inceleyerek kraliyet emirlerini de düzenliyor.
Oyun boyunca bilgisayar oyuncuya metin aracılığıyla önerilerde bulunarak ortaya çıkan gelişmelerle (örneğin, nüfus artışı, sel veya yangın gibi yıkıcı veya teknolojik ilerlemeler gibi olumlu) ilgili danışmanlık görevini yerine getiriyor.
Oyunun başlangıç aşaması temel olarak tarımsal sorunların çözülmesine odaklanıyor. İkinci kısımda ise oyuncu Luduga II olarak oyuna devam ediyor. Belki de ardıllarından biri sayılabilecek Civilization’daki teknoloji ağaçlarını (tech tree) andıracak şekilde The Sumerian Game, üretim fazlası tahılı kullanarak oyuncunun yeni araçlar geliştirmesine de olanak sağlıyor.
müthiş hikayeymiş