Erasmus Öğrencisinin Fransa ve Türkiye'deki Özel Okul Öğrencileri Karşılaştırması Herkesi Biraz Düşündürecek!

2020 yılında Erasmus ile Türkiye'ye gelen  Léa Rodier'in oradaki ve Türkiye'deki özel okul karşılaştırması davranışlarımızı sorgulatacak cinsten.

Kaynak: +90

+90'ın hazırladığı Türkiye'de okumak adlı videoda, Léa Rodier'in hikayesine kulak veriyoruz.

Léa, Lyon'da Emlyon Business School'daki İşletme Bölümü'ne devam ederken, 2020 yılının Ocak ayında Erasmus programı ile Koç Üniversitesi'ne gelmiş.

Multikültürel ve sıcakkanlı bir ülkeye gitmeyi düşündüğünü, Güney Amerika ve Orta Doğu arasında karar vermeye çalışırken de bir anda kendini İstanbul'da bulduğunu söylüyor Léa.

Geldiği dönemde Türkiye-Fransa ilişkileri sebebi ile siyasi bir endişe duyduğunu ve aklında Türkiye'ye dair pek de olumlu bir imaj olmadığını, ancak geldiğinde Avrupai bir düşünce yapısı ile karşılaştığını söylüyor.

Fransa'da Türkiye'nin aslında nasıl bir yer olduğunun pek de fazla bilinmediğini de ekliyor.

Gelelim eğitim konusuna... Fransa'da iyi bir üniversiteye girebilmek için 3 yıl boyunca hazırlık okuluna gittiğini, okulda daha eğitimden çok aktiviteler ve kişisel hayata odaklanıldığını söylüyor.

Yani notları düşünmeye pek gerek kalmıyormuş. Ancak Türkiye'de durumun hiç de böyle olmadığını, akademik bir bakış açısı sebebiyle öğrencilerin daha fazla dersle ilgilendiğini söylüyor, hepimizin bildiği gibi.

Videonun devamında Fransa'daki ve Türkiye'deki özel okullardaki davranışlarla ilgili bir açıklama yapıyor Léa.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Koç Üniversitesi'nde okuyan öğrencileri ilk kez gördüğümde biraz garipsemiştim. Çünkü Fransa'da da özel bir okula gidiyordum fakat buna rağmen hepimiz günlük kıyafetler giyerdik ve toplu taşımayla okula gidip gelirdik. Koç'a gittiğimde ise spor arabalarla ve lüks çantalar takan kızlarla karşılaşmıştım. Sanırım orada bir çeşit hava atma kültürü vardı. 

Fransa'da çok paranız olduğunda bunu saklamanız gerektiğini ve çocuklarınıza pek fazla para vermediğinizi de ekliyor.

Bunun sebebi de ebeveynlerin çocuklarının sıradan bir eğitim hayatı almalarını istemeleriymiş.

Türkiye'de ise diğerlerinden daha zengin olan sınıfın bunu göstermek istediğinden de bahsediyor Léa.

Léa'nın Türkiye ve Fransa ile ilgili daha pek çok karşılaştırmasını dinlemek isterseniz sizi böyle alalım:

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Delilik mi Dahilik mi? Amerika'dan Burdur'a Göç Eden Aynur Ece Onur'un Herkesi Gururlandıracak Hikayesi
İçtiğimiz Sudan Geçtiğimiz Yola Neredeyse Her Şeye Vergi Ödüyoruz: Peki Vergi Yükü Topluma Adil mi Dağılıyor?
Defalarca Okusanız Doyamayacağınız Dünyanın En Çok Satan 20 Kitabının Hangileri Olduğunu Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
07.03.2021

Kadına bok atan arkadaşlar kaç kez gitmiş Fransaya? Kaç Fransız arkadaş edinmiş şimdiye kadar? Kadın gayet haklı. Araplaşmanın sebebi ile bu kadar gösteriş meraklısı bir millet olundu. Altın varaklı ışıltılı gösteriş yapabileceği ne varsa sergileyen bir toplum oluştu. Gerçekten çok yazık. Dizi filmlerde bile salaş rahat giyinen oyuncuya tahammül edemeyen insanlar var. Görüntüye ve gösterişe çok takılan insanlar var. Küçücük çocukların dilinden bile markalar düşmüyor, kendisinde olmayan bir şey arkadaşında varsa kendini o arkadaşına karşı ezilmiş hissediyor gerçekten toplumun her kesiminde kendini bir şekilde gösteriyor bu durum. Gerçekten çok yazık.

07.03.2021

Özel üniversitede çalışan tanıdık bir profesör derste üzgün üzgün oturan bir kız öğrenci görmüş ilgilide bir kadın dersten sonra öğrencinin yanına gitmiş "neyin var?" diye sormuş öğrencide "babam hala arabamı değiştirmedi hala geçen yılın modelini kullanıyorum" diye cevap vermiş, hoca önce şaşırmış sonra teselli etmek için "kızım ben de 10 yaşında araba kullanıyorum" demiş, kızda "hocam sizinle bizim statümüz bir değil" diye cevap vermiş, tabi hocanın yaşadığı şoku tahmin edersiniz hayatta bildikleri tek şey kıyafet ve araba markaları olan tiplerin kendini profesörden üstün gördüğü yerdir Türkiye.

06.03.2021

Şu kibirli fransız stereotipini bırakın artık,gidip görmeden sallıyorsunuz yok şöyleler yok böyleler.Adamlar bize deveye binen arap muamelesi yapmayı bıraktı biz hala kibirli ve egoist görüyoruz.Fransızlarda diğer çoğu avrupai ülke gibidir,zaten bu tarz konular kişiden kişiye değişmektedir.Birisi kibirli olup diğeri kibirin zerresini görmediğiniz biri olabilir.Kadının dediklerinde haklılık payı var,yalanlamaya gerek yok.Özellikle kişilerin parayla hava atması konusunda.

TÜM YORUMLARI OKU (16)