Entübe hasta kalıbı son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir ifade haline gelmiştir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından ‘Entübe ne demek, neden hastalar entübe ediliyor?’ gibi soruların sorulmasına neden olmuştur. Entübe hasta, entübasyon işlemi uygulanmış hasta anlamına gelir.
Entübasyon, hava yolu kontrolünü sağlayamayan ya da yardım almadan soluk alıp verme işlemini gerçekleştiremeyen hastalara uygulanan bir işlemdir. Entübasyon uygulanan hastalar; ameliyat öncesi genel anestezi alan veya ağır bir hastalık geçirdiği için vücudun oksijen ihtiyacını karşılayamayan kişiler olabilir.
Ameliyatlar genellikle genel anestezi altında yapılır. Hastaya verilen anestezik ilaçlar vücuttaki diğer kasları olduğu gibi solunumda görevli diyafram kasını da etkisiz hale getirir. Bu nedenle hastanın anestezi altında solunumunu devam ettirme şansı kalmaz. Çoğu hastada entübasyonda takılan endetrakeal tüp, ameliyat bittikten ve anestezi etkisi kaybolduktan sonra çıkarılır. Hasta solunumuna kendi başına devam eder. Ancak hasta açık kalp ameliyatı gibi ağır bir ameliyat geçirmişse veya soluk alıp vermesini engelleyecek ciddi bir rahatsızlığı varsa tüp hemen çıkartılmaz. Hasta bir süre daha ventilatör aracılığıyla solunum yapmaya devam eder.
Kişide solunum yetmezliği geliştiği durumda da entübasyona ihtiyaç duyulur. Akciğerlerde ciddi yaralanma olması, şiddetli zatürre, COVİD-19 gibi durumlarda hastanın oksijen ihtiyacını karşılayabilmek için entübasyon işlemine ihtiyaç duyulabilir.