Enkazda İnsan Değil Banka Kasası Arandı! Çalışmalara Ara Verilmesine Tepki Gösterdiler

Nazım Hikmet “Ekmek büyük insanlıktan başka herkese yeter” demişti. Ailelerini acıyla bekleyen insanların üzüntüleri ne vinç getirebilmiş, ne de arama kurtarma ekiplerini toplabilmişti. Sosyal medyada arama kurtarma çalışmalarının banka kasaları için durdurulduğunu gösteren videoyu görünce paylaşan Serkan Ünal'a ulaştık. Kendisi bize 6 Şubat depreminin yaşandığı günden videodaki ana kadar geçen zamanı anlattı.

Videoyu izlemeyenler için...

Banka kasasını almaya gelen çalışanlar, vatandaşların haklı tepkilerine karşı mahcubiyetle sessiz kaldı.

Enkaz başında bekleyen apartman sakinleri

İstanbul’da yaşayan senarist, yazar Serkan Ünal, Kahramanmaraş’ta deprem meydana geldiğinde sabah 05.00’da yola çıktı. Serkan Ünal ve kardeşi, Kahramanmaraş’taki annesi ve babasının yanına giderken hep yaşayacaklarını umut ediyordu.

6 Şubat günü Kahramanmaraş’a ulaştılar ancak arama kurtarma ekipleri 11 Şubat günü gelebildi. Depremden 5 gün sonra arama kurtarmanın başlatıldığı yer Kahramanmaraş’ın en merkezi yeri Müftülük Meydanı, Trabzon Bulvarı üzerindeydi. 5 gün sonra gelen arama ekibinin çalışması banka kasalarının alınması için durduruldu. O anlarda Serhan Ünal, dayısı ve ailenin hayatta kalanları hiç unutamayacakları derin bir değersizleştirme duygusunu yaşadı. Serkan Ünal ve Köker sitesinde yakınlarını kaybedenler 5 gün arama kurtarma ekiplerini ve iş makinaları bulmayı umutla beklerken vinç banka kasaları için geldi.

Kahramanmaraş Müftülük Meydanı, Trabzon Caddesi, merkezi bir yer burası. Trabzon Caddesi'nin başladığı yer. En merkezi yeri burası Dulkadir Belediyesi’ne bağlı. Yenişehir Mahallesi diye geçiyor. Sitemizin adı Köker Sitesi.

"Hatta arama kurtarma ekibi ile onların arasında da gerilim yaşandı"

Arama kurtarma çalışmalarına ara verilmesine neden olan banka kasaları

'Buradaki olay şöyle: Yıldırım Belediyesi’nden arama kurtarma ekipleri geldi. Ne zaman geldiklerini de söyleyim, 11 Şubat sabahı geldiler. Ve o sabah da  çalışmaya başladılar. Öğlene doğru 11.00 - 11.30 gibi polis ekipleri geldi. Polisler çalışmayı durdurdular. Bize bankanın kasalarının bulunduğunu söylediler. Banka kasalarının alınacağı için çalışmayı durdurdular. Bunlar ATM kasası değil banka kasaları. İçlerinde değerli kağıt varmış. İş makinası ile banka kasaları çıkarıldı.

Hatta arama kurtarma ekibi ile onların arasında da gerilim yaşandı'

'Hayır polisle değil. AFAD’dan birisi vardı. Üzerinde AFAD yeleği vardı. O çalışmayı durdurdu. Kim olduğunu tam bilmiyorum. “Polis ekipleri gelecek, banka kasayı alacak” denildi. Bu süreç 2,5 saat sürdü.

Yani bu 2,5 saat sadece kasalar çıkarıldı, bekletildi. Güvenli alana oluşturuldu. Polis bunların başında bekledi. Bu kasalar için özel vinç getirildi'

"Zaten perişan olmuş zaten felaket bir durumdayız"

'Burada o kadar vicdana aykırı bir durum ki…Yan bina da çökmüş durumda, burada insanlar ailelerine sevdiklerine ulaşmaya çalışıyor. İş makinaları çok az, çok yetersiz. Siz burada iş makinaları beklerken bank kasası için özel bir vinç getirilmesi; vinçle bunların yüklenip götürülmesi ve bu süreç içerisinde bu kadar zaman insanların bekletilmesi gerçekten çok üzücü bir durum. Zaten perişan olmuş zaten felaket bir durumdayız.

Düşünün evimizden alabileceğimiz bir tane hatıramız yok. Sadece hayatlarını kaybetmişlerse bir onlara ulaşalım, mezarlarını yapalım diye uğraşıyoruz. Ama bu bile durduruldu. Kasaları almak için çalışmalar durduruldu'

'Bloğun arka tarafında çalışma var. Oradan girebileceklermiş. Bloğun ön tarafında banka ve onun önünde de apartmana ait bir açık otopark bulunuyor. Rahmetli babamın ve komşularımın araçları orada duruyordu. O araçlar depremden etkilenmemişti. Bu sabah gördüm gerçekten çok üzüldüm.  ATM’lerini alıp götürebilmek için gelip araçları kenara atmışlar. Araçlar atılırken de zarar görmüş.

Babanızdan bir tane hatıra kalabiliyor ise zarar görmemesini istersiniz. Bugün sabah fark ettim. Sağlam orada duruyordu. Araç zarar görmüş, camları patlamış'

'Buradaki herkes devletten ve kurumlardan saygı bekliyor. Bir iki tane kasa ve ATM için burada insanların aramasını durdurmak, çalışmaları durdurmaya çalışmak gerçekten çok üzücü.

Bunları anlatmaya takatim yok. Günlerdir uyumuyoruz. Enkazımızın başında bekliyoruz. Ev yok çadır yok. Kalabileceğimiz herhangi bir yer yok. Zaten olsa da gidebileceğimizi zannetmiyorum. Burada annem, babam ve kızkardeşim var. Onları bekliyoruz. Alabilmeyi bekliyoruz. 

Bu hassasiyetteki ve psikolojideki insanların bununla karşılaşması gerçekten çok üzücü. Alt komşumuzun ve yan komşularımızın ailelerinin vefatleri kesinleşti. Özel olarak vinç getirilip, çalışma durdurulup banka kasalarının alınması gerçekten çok acı.

Vefat etmiş olsalar bile zamanla yarışıyorsunuz. Bedenler çürüyor. Yakınınız hastanede vefat edince alıp götürüp gömüyorsunuz. Bedenleri enkaz altında daha fazla bozulmamasın istiyorsunuz. Kabullenilmiş çaresizlik çok kötü.

Sabah 5’te istanbul’dan yola çıktık. Yola çıktığımızda ‘Bir yerlerdedir çıkartırız, belki evden çıkmışlardır’ diye umutla geldik. Biz geldiğimizde dayımız enkazın başında bekliyorlardı. Videoda bağıran dayımdı. Sakat kalsalar bile ‘hayatta olsunlar ben bakarım’ bu kabullenişle devam ettim. Dün sabah ekipler geldiğinde bedenleri zarar görmeden alalım da defnedelim düşüncesindeydik.

Popüler İçerikler

Tesadüfen Bir Evde Bulundu: 2. Abdülhamid'e Ait Olduğu Düşünülen Robdöşambrın Restorasyonu Tamamlandı
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Gürgen Öz, Miss Turkey 2024 Birincisi İdil Bilgen'e Gelen Eleştirileri Dilan Polat Üzerinden Değerlendirdi!
YORUMLAR

Çalışanların bir suçu yok, onlar emir kulu. Ama orada kurtarılmayı bekleyen canlar varken para kasasının çıkarılması emrini kim verdiyse iğrenç aşağılık bir yaratıktır.

14.02.2023

Oy verip ülkeyi karanlığa gömerken düşünecektiniz onu

14.02.2023

kime oy verdigini nereden biliyorsun, oy kullanirken basinda miydin?

Pasif Kullanıcı
14.02.2023

2-3 gün önce izledim bu videoyu kahrediciydi…Akılları fikirleri işleri güçleri PARA

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ