Enkaz Altında Kalan Arabaların Trafik Sigortası ve Kasko, Deprem Hasarını Karşılıyor mu?

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yarattığı acı çok büyük. Ancak bunun bir de kalanlar içinde hasar boyutu var. Tüm hesaplamalar için halen daha tüm veriler net olmasa da ekranlarda gördüğümüz birçok yıkımı uzmanlar araştırıyor. Evleri yıkılan vatandaşlar, DASK ödemelerini almaya başladı. Mal da canın yongası olunca, 'Yıkılan sitelerde otoparklardaki araçlar, apartmanların altında kalmış arabalar da kasko ve trafik sigortasından ödeme alabiliyor mu?' diye merak ediliyor.

Depremde yıkım büyük olurken, birçok aracın da hasar aldığı görülüyor. Bölgede hasar tespit çalışmaları halen sürerken, artçıların da devam etmesiyle evleri hasarlı olan vatandaşların barınma sorunu da tam anlamıyla çözülemediğinden araçlarında kalanlar da olduğu biliniyor.

Bir de evi arabasının üzerine yıkılanlar var. Hem evi hem arabası depremde hasar alanlar. DASK, bildiğiniz gibi zorunlu deprem sigortası ev hasarını karşılıyor. Konu otomobiller olunca akla trafik sigortası ve kasko geliyor. 

Deneyimli gazeteci Emre Özpeynirci de konuya dair Gazete Pencere'de bilgilendirme yapıyor.

Türkiye'deki araçların yüzde 3,1'i Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da bulunuyor.

twitter.com

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 14 milyon 200 bin araç bulunuyor. Depremde en ağır hasar alan Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da toplamda 451 bin 438 adet araç bulunuyor. Bunların da yaklaşık 120 bini hasarlı, ağır hasarlı ve kullanılamaz durumda bulunuyor.

Bölgede kasko yapılan araç oranı çok düşük. Trafik sigortası da deprem hasarını karşılamıyor.

Bölgede zorunlu trafik sigortası olan araç oranı yüzde 80 ancak zorunluk trafik sigortası doğal afet zararlarını karşılamıyor. 

Depremde en ağır hasarı alan bu 3 şehirde kaskolu araç oranı da yüzde 15. Yani yüzde 85 araç hasarını karşılayamaz. Kasko yaptırılmış olan yüzde 15'lik araçların içinde hasarlı olanların oranı bilinmezken, bilinen tek şey her kasko poliçesi doğal afet sigortası içermiyor.

Gelelim hasarlı araçlarda ödeme hesabına; 451 bin 438 aracın yüzde 15'i 67 bin 715 araç ediyor. Bilinen hasarlı araç sayısının yaklaşık yarısı ediyor.

Hepsinin kasko yaptırmış olacağını düşünerek ortalama 500 bin TL üzerinden tamamı tamir yerine tamamının karşılanacağı düşünülürse; 33 milyar 857 milyon 500 bin TL tutarında bir tavan masraf öngörülüyor.

Kaskoda, ekspertiz değerlendirmesi sonrası araçların durumlarına ve poliçe kapsamına göre ya tamamı ödeniyor ya da araç servise gönderilerek tamir ediliyor.

Bu durumda da tamirat süresince ikame araç tahsis ediliyor. Bölgede kalamayanlar için de önemli bir durum olan başka bölgeye gitme konusunda bir çıkış yolu da sunulmuş oluyor.

Araç sahiplerinin depremde hayatını kaybetmesi halindeyse veraset yoluyla mirasçılar sigortadan ödeme alabiliyor.

Geçen yıl enflasyondaki yükselişle sigorta poliçelerindeki artış da gündem olmuştu. Bu durumda Özpeynirci Türkiye'deki kasko oranını da veriyor ki tehlike sinyalleri çalıyor.

twitter.com

Özpeynirci'nin bir de "depremzedelere ÖTV'siz araç" önerisi bulunuyor ki sosyal medyada sigorta fiyatlarıyla birlikte yorumlanıyor.

👇

👇

👇

👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Sigorta Şirketleri Deprem Riskiyle İşlem Yapmayınca Şikayetler Arttı: DASK'ta Prim Oyunu Pahalıya Mal Oldu
Deprem Hasarı Çalışmaları Sürerken Altyapı Maliyetleri Büyüyor: Yeni Konutlar İçin Ne Kadar Harcanacak?
Her Krizi Ev Fiyatlarında Fırsata Çevirenler Yine İş Başında! Depremden Korkan Villa Bakınca Fiyatlar Yükseldi
Kahramanmaraş Depreminden Etkilenen Bölgenin Ekonomik Büyüklüğü ve Verileri Dikkat Çekti

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi