Engellilerin Sosyal Medyadaki Sesi: Türkiye'nin İlk Görme Engelli YouTuber'ı Yunus Emre Polat ile Tanışın!

Yunus Emre Polat Türkiye'nin görme engelli YouTuber'ı. Polat, 'Şehir Engel Tanımaz' isimli kanalıyla hem farkındalık yaratıyor, hem de görme engelli diğer vatandaşlar için rehber niteliği taşıyabilecek programlar oluşturuyor. 

27 yaşındaki Yunus Emre Polat, çektiği videolarla görme engelli bir bireyin, sosyal hayattan kopmadan topluma nasıl entegre olabileceğini gösteriyor.

Taksim Meydanı, Tarihi Yarımada gibi farklı noktalarda sosyal deney çalışmaları yapan Polat, son olarak Sultanahmet Meydanı'nda iki farklı konuda çalışma gerçekleştirdi.

Üzerinde Türkçe ve İngilizce 'sarıl bana' yazılı tişörtü ile turistlerin ilgisini çeken Polat, 'Görme engelli biri size aşık olsa ne düşünürsünüz?' sorusuyla da halkın nabzını tuttu.

15 yaşında görme yetisini kaybeden Polat, Erasmus ve Avrupa Birliği projeleri kapsamında 28 ülke gezdi.

'Engellilere toplumda var olduklarını göstermek istedik.'

Mücadeleyle dolu hayat hikayesini AA muhabirine anlatan Polat, yalnızca sosyal medyada değil, sivil toplum örgütleri ve gençlik yapılanmalarında da engelli gençleri temsil ettiğini söyledi.

Tarihi Yarımada'da gerçekleştirdiği sosyal deneylerle engelliler için farkındalık oluşturmayı hedeflediğini vurgulayan Polat, 'Ayasofya'dan çıkan Rus bir hanımefendi geldi, sarıldı. Bir Arap turist geldi, sarıldı. İngiltere'den gelen biri elimi sıktı, sarıldı. Bu fikrin nasıl çıktığını ve YouTube kanalımın ismini soranlar oldu. İnsanların böyle kucaklaşması, muhabbet etmesi çok iyi. 'Görme engelli biri size aşık olsa ne düşünürsünüz?' sosyal deneyini de yaptık. Güzel sonuçlar aldık. Yaptığımız sosyal deneylerle, görme engellilere ulaşmak, moral ve motivasyon sağlamak, bu toplumda var olduklarını göstermek istiyoruz.' diye konuştu.

Polat, bağımsız hareketleri iyi olduğu için İstanbul'u ezbere bildiğini, bu nedenle Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Beylerbeyi Sarayı ve Dolmabahçe gibi tarihi yerleri en fazla gezen görme engellilerden biri olabileceğini belirtti.

YouTube kanalını açma hikayesine de değinen Polat, gazeteci arkadaşı Emre Özcan'ın, 'Dünyada görme engelli bir YouTuber yok. YouTube gençlere ulaşabileceğimiz bir alan' fikriyle kendisine geldiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Görme engellilerin de bir şeyler yapabildiğini ispatlama düşüncesiyle yola çıktık. Hiçbir maddi beklentimiz yok. Yalnızca kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinden destek bekliyoruz. Şehirlerde engel tanımadığımıza beyan olma niteliğinde kanalın 'Şehir Engel Tanımaz' isminde olmasına karar verdik.

İlk kez gerçekleştirilen YouTuber Yarışması'nda da teşvik ödülü aldık. Umarım birinci de oluruz önümüzdeki dönemlerde. Görme engelli bir insanın bir şeyleri başarabilmesi, azmetmesi... Görme engelli her insan heyecanlı olmalı ve pes etmemeli.'

Türkiye'de 800 bin görme engelli olduğunu aktaran Polat, engellilerin kendilerini hayattan soyutlamamaları gerektiğini vurguladı.

Diğer görme engelli vatandaşlara ise şu tavsiyelerde bulundu: 

'Kesinlikle üniversite okusunlar. Üniversitedeyken de aktif olsunlar, herhangi bir kulüp, dernek, vakıf çatısı altında bir şeyler yapmaya çalışsınlar. Onlar gayret ederlerse gören vatandaşların da hayret edeceğine inanıyorum. Bol bol kitap okumalarını, gezmelerini, seyahat etmelerini, kendilerini hayattan soyutlamamalarını tavsiye ediyorum. Görme engelli arkadaşlarımın öz güvenlerinin tam olmasını istiyorum. Bardağın dolu tarafından bakmak, pozitif olmak, hayata tutunmak bizim gayemiz olmalı. Hayat her şeye rağmen çok tatlı. Hayattan her zaman keyif almayı bilelim.'

Polat, insanların görme engellilere 'ama' diye hitap etmemeleri, isimleriyle seslenmeleri gerektiğini belirterek, 'Trafikte beyaz bastonu gördüğümüz zaman yavaşlamamız lazım. Görme engelliler yolda bastonuyla giderken sağa dön, sola dön diyerek bizlere ismimizle hitap etmeleri lazım. 'Ama', 'hafız' böyle hitap edildiği zaman biz anlayamıyoruz, rencide olduğumuz da olabiliyor.' diyerek sözlerini tamamladı.

Polat ayrıca, insanların görme engellilere 'âmâ diye hitap etmemeleri ve isimleriyle seslenmeleri gerektiğini belirtti.

'Ne kadar gönüle dokunursak o kadar önemli.'

'Şehir Engel Tanımaz' YouTube kanalının video çekimlerini gerçekleştiren Marmara Üniversitesi Bilişim yüksek lisans öğrencisi ve gazeteci 26 yaşındaki Emre Özcan, Yunus Emre Polat’la engelliler için çalışmalar yapan bir dernek sayesinde tanıştıklarını ve hikayesinin kendisini çok etkilediğini söyledi.

YouTube kanalı açma fikrinin, Polat'ın hayata tutunma isteğini ve yaşama azmini gördükten sonra oluştuğunu anlatan Özcan, 'Dijital mecralara zaten uzun zamandır ilgiliydim. YouTube kanallarını araştırmaya başladım, görme engelli birinin kanalı var mı diye. Dünya üzerinde görme engelli bir YouTuber yok. Ben de bu fikirden esinlenerek 'Şehir Engel Tanımaz' adlı projeyi gerçekleştirdim. Yaklaşık 3 aydır, 10'un üzerinde video yayınladık.' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
07.08.2018

“Beyaz” baston kullandıklarını yeni öğrendim. Daha dikkatli olacağım bundan sonra bu konuda

07.08.2018

İnsanın bu kardeşimiz gibi gönül gözü açık olsun gerisi boş. Zira gözleri gören fakat sırf izlenme ve abone sayısı kasan, içerik özürlü yığınla sığır youtuber dolu piyasa. Beden engeli bir şekilde aşılır, mühim olan beyinlerimizde ki engeli aşabilmek. Yolun açık olsun dostum. Can-ı gönülden tebrik ederim.

08.08.2018

daha ne kadar toplumda var olabilir muazzam adamın yaptığı bi çok şeyi normal olarak adlandırılan ben yapamadım.

TÜM YORUMLARI OKU (4)