Engelli Raporu İle Araba Nasıl Alınır?

Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için birtakım kanuni düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kanunlardan biride engelli kişilerin araç satın alabilmeleriyle ilgilidir. Araç satın alımı sırasında, bazı vergilerin ödenmesi zorunludur. Ancak engelli bireyler araba alırken bu vergilerin bazılarından muaf tutulur ya da belirlenmiş indirimler uygulanır. Bu avantajlar ise kişinin engel derecesine göre değişmektedir. Aynı zamanda engelli kişiler, İspark gibi işletmelerden ücretsiz olarak yararlanabilir. Kişilerin araba alacağı zaman belirli indirimlerden yararlanabilmeleri için hastanelerden engelli heyet raporu almaları gerekir. Peki, engelli raporu ile araba nasıl alınır? İşte detaylar...

Doğuştan vücut fonksiyonlarını kullanamayan kişilere, rahatsızlığı tanımlamak için verilen belgeye, engelli raporu denilmektedir. Bu raporda kişinin vücut fonksiyonun ne kadarını kullanıp kullanamadığı belirtilir. Engelli raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış hastanelerden alınır. Kişi, uzman doktor tarafından muayene olduktan sonra sağlık kurulu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda ise rapor verilir. Tedavi edilebilecek kadar engeli bulunan kişilere süreli, tedavisi mümkün olmayan kişilere ise süresiz olarak verilmektedir. Aynı zaman da bu belgeyi alabilmesi için kişilerin %40 engelinin bulunması gerekir. Şartları sağlayan engelliler, rapor alabilir ve tüm sosyal haklardan yararlanabilir. Engelli raporu ile araç alımı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Engelli Raporu İle Araç Nasıl Alınır?

Engelli raporu ile araç satın alınabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar %90 oranında engeli bulunanlar ile %90 oranın altında engeli bulunanlara farklı şekilde uygulanmaktadır.  Kişinin engellilik yüzdesi %40 ve %89 arasında ise sıfır araç alımında Özel Tüketim Vergisi ( ÖTV) %26,3 oranında uygulanır. KDV ödemesi ise %15,24 oranındadır. Engelli kişilerin indirimli araç alabilme şartları şunlardır:

  • Engelli kişinin en az %40 uzuv kaybının olması gerekir.

  • Aracı alacak kişinin en az 18 yaşından büyük olması gerekir.

  • Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış hastanelerden araç kullanabilir ibaresi bulunan engelli raporu alınması gerekir.

  • Aynı raporda kişinin otomatikli vitesli araç kullanabilir ya da kullanmaz ifadesinin bulunması gerekir.

  • Engelli kişinin araç almadan önce A veya B sınıfı ehliyetlerinden birinin bulunması şartı aranır.

%90 ve üzeri engeli bulunan kişiler ise ÖTV'den tamamen muaf tutulur. Ancak kişinin bu muaftan faydalanabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekir. %90 engeli bulunan kişilerde aranan şartlar ise şunlardır:

  • Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış engelli raporunda %90 engellik durumunun bulunması ve ÖTV istisnalı araç kullanabilir ibaresinin yer alması gerekir. Eğer raporda sürücü ehliyeti alabilir ifadesi yer almıyorsa aracı bir başkası kullanabilir.

  • Eğer kişinin ağır engelli durumu var ise 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Kişinin aile yakınlarından biri satın alabilir.

  • Aracı satın almadan önce kişilerin A ve B ehliyetinden birine sahip olması gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yeşil Kart Nedir? Kimler Çıkarabilir?
Yetim Aylığı Nedir? Yetim Aylığı Alma Şartları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Narin Güran Davasında Anne Yüksel Güran İfade Verdi: "Namusuma Leke Sürdüler, Beni Burada Asın"
Ortak Türk Alfabesindeki Yeni Harfler Nasıl Kullanılacak?
Kardeşlerine Kızdı, Evi Terk Etti: 14 Yaşındaki Gamze'den Günlerdir Haber Alınamıyor