Fiyatları Düşürmeye Tarladan mı Başlanmalı?

Tarlada yaşananları görmezden gelen hükümet, etiket üzerinden enflasyonla mücadele etmeye devam ediyor. Tarım yazarı Yıldırım, “Maliyetleri düşürmeden, üretimi planlamadan bu etiketleri değiştiremezsiniz” diyor.

Sorunun kaynağı tarlada

Son günlerde temel gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gıda fiyatlarındaki artışın çözümü olarak sunuluyor. Hükümet enflasyon timleri ile pahalılıkla mücadele edeceğini söylerken üretim maliyetlerini düşürücü ve üretimi artırmaya yönelik bir politika sunulmuş değil.

Son 5 yılda hükümetin gıda fiyatlarını düşürmeye yönelik farklı zamanlarda 16 tane tedbir açıkladığını hatırlatan Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım Birgün'den Namık Alkan'ın aktardığına göre, “Bunların hepsi pazardaki, marketteki etiketi nasıl düşürürüz ile ilgili alınan tedbirlerdi. Hâlbuki etiket bir sonuç. Bunun başlangıcı tarla. Maliyetleri düşürmeden, üretimi planlamadan bu etiketleri değiştiremezsiniz. Sorunun kaynağı tarlada. Tarladaki sorunu çözersek ancak gıda fiyatlarını düşürebiliriz” yorumunda bulundu.

Yıldırım, yanlış tarım politikaları ile ithalata bağımlı, tarımı önemsemeyen, görmezden gelen bir anlayışın var olduğuna dikkat çekti. Tarımın bu topraklarda başladığını vurgulayan Yıldırım, “Ama biz bunu değerlendiremiyoruz. Tarım alanlarını toplu konutla dolduran, ovalarını betonlaştıran bir ülke ile karşı karşıyayız. O yüzden bu kadar zenginlik içinde Türkiye ithalat yapan bir ülke ve bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bir zihniyet değişikliği gerekiyor. Bu zihniyetle bunu başarmak mümkün değil. Tarımdan zenginlik üreteceğimizi düşünen bir zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var” diye konuştu..

Türkiye, tarımdan zenginlik üretecek politikalar uygulamalı

Hükümetten bir zihniyet değişikliğini beklemenin zor olduğunu belirten Yıldırım, muhalefetin de ortaya net bir program koymadığını anlatarak şunları söyledi: 

Muhalefet halka gitmeye başladı. Esnafa gidiyor, çiftçiye de gidiyor. Milletvekilleri tarlaya gidip video çekip paylaşıyorlar ama ortada tarımla ilgili net bir program yok. Muhalefetin tarımda ne yapacağını, tarımsal maliyetleri, mazot ve gübre fiyatlarını nasıl düşüreceğini açık açık anlatması lazım. Bazı raporlar hazırlandı ama çiftçinin haberi yok.

Tarımda yeni bir dönem yeni bir düzen olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi: 

Pandemi, iklim krizi, kendine yeterlilik, yasaklar, kısıtlamalar, korumacılık, yoksulluk bu döneme damgasını vurdu. Gıda egemenliğinin önemi arttı. Tarım potansiyeli ve üretimi yüksek olan ülkeler yeni tarım düzeninde “zengin ülkeler” olarak adlandırılacak. Türkiye iklimi, ürün çeşitliliği, kendine yeterli olma potansiyeli ile yeni tarım düzeninde önemli ülkeler arasında yer alabilir. Üretirse açlık, kıtlık olmaz. Üretmezse açlık da olur kıtlık da olur. Ulusal politikalarla bu potansiyelini değerlendirmezse dışa bağımlı, varlık içinde yokluk çeken bir ülke olur. Türkiye, yaşadığı ekonomik krizde tarımın gücünden yararlanmak yerine tarımı yok etmeye çalışıyor. Oysa çıkış yolu tarımda.

Türkiye’nin, tarımda zenginlik üretecek politikaları uygulaması gerektiğini ifade eden Yıldırım, bu konuda şunları söyledi: 

Tarım ve gıda üreticisi ülkeler petrol üreten ülkelerin yerini alıyor. Türkiye, yeni tarım düzeninin gerektirdiği birçok koşula sahip. Bu avantajları değerlendirmek için zihniyet değişimine ihtiyaç var. Türkiye, tarımdan zenginlik üretecek politikalar uygulamalı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Tarımda Maliyet Artışı Sürüyor
Türkiye'nin Yurt Dışı Enflasyonunu Enerji Çarptı!
Gıda Krizi Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir miyiz? Türkiye'nin Değerlendiremediği Tarım Politikaları!
Ünlü Ekonomist Steve Hanke Kendi Enflasyonunu Açıkladı: TÜİK İçin Ne Dedi?
Merkez Bankası Enflasyonla Mücadeleden Vaz mı Geçti?

Popüler İçerikler

Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
21.02.2022

e yani bir zahmet :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ