Enflasyonla Orta Sınıfın Nasıl Fakirleştiğini Ali Babacan Anlattı: Kimler Nasıl Zenginleşti?

Son yıllarda yükselişte olan enflasyon, özellikle 2021 yılı sonlarında uygulanan Türkiye Ekonomi Modeli'yle hız kazandı. Düşük faiz ortamında, büyüme odaklı bir ekonomide enflasyonun yükselişi kaçınılmaz olurken, bu dengeyi sağlamak bir de dünya konjonktüründeki sıkıntılar eklenince iyice zorlaşmıştı. Kontrol edilmesine çok da ihtiyaç duyulmazken, ekonomide herkesin bildiği bir şey vardı ki bu da dar ve sabit gelirliler için kaçınılmazdı: Enflasyon, bir anlamda fakirleşme demekti.  Peki toplamda sıfır olan bir matematik işleminde bir değer düşerken, diğer değere ne olurdu? 

Ekonomiden sorumlu eski bakan, günümüz 6'lı masanın üyelerinden DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, tam da bunu yani enflasyonla servet transferini anlattı.

Ali Babacan, günümüz hükümeti eski üyelerinden olurken, yıllarca ekonomi yönetiminin başındaydı. Babacan, 2018 sistemsel değişikliğin ilk seçimlerine girmedi, 2019'da partisinden ayrıldı, 2020'de de kendi partisi DEVA'yı kurdu.

Katıldığı bir TV yayınında Ali Babacan, ekonomide yüksek enflasyonun yarattığı tahribatı anlattı. Babacan, kendi dönemindeki ekonomik verilerin yanında enflasyonla son yıllarda yapılan servet transferinde halkın nasıl fakirleştiğini anlatırken, terazinin diğer kefesindeki zenginliğin de nasıl arttığını açıkladı.

Ali Babacan, Cumhuriyet tarihinin en büyük servet transferini son 5 yıl içinde yaşadığımızı anlatıyor. Enflasyonla toplumda büyük kesimin fakirleştirildiğini ve az bir kesim zenginleştirildiğini belirtiyor. Enflasyonun varlıklı olanı zenginleştirdiğini ancak sabit gelirlileri fakirleştirdiğini açıklıyor.

Ali Babacan, son 5 yılda oluşan orta sınıfın fakirleşmesinden bahsederken, gelir dağılımındaki bozulmanın enflasyonla oluştuğunu anlattı. Biz de TÜİK verilerinden durumu görselleştirdik. Bu görselde TÜİK, gelir dağılımdan adalet isimli çalışmasını yaparak kısaca maaşlı bir çalışanın ülkenin büyümesinden aldığı payın yıllar içinde değişimini gösteriyor.

Değerli ekonomist bu tablosunda da, TÜİK'in "yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı geliri" denilen, halk arasında "şimdi 1 yılda senin eline ne geçiyor?" diye tabir edilen gelir ile asgari ücret ve oranını gösteriyor. Görünen o ki ortalamadan biraz uzaklaşılmış.

O halde enflasyonla fakirleşmeyi yukarıda yazıyla anlattık, grafikle anlattık, sanatla da anlattık, bir de Ali Babacan sözle anlatsın.👇

Sosyal medyada da Ali Babacan'a muhalif olan kesimler görülürken,

Fakirleşmekten sinirleri bozulanların da olduğu görüldü.

Fakirleşmenin son bulması herkesin ilk dileği olurken,

Biten orta sınıfın bu döngüden ne zaman ve nasıl çıkacağı merak konusu oldu.

Ali Babacan, berberde karşılaştığı bir genç ile sohbetine de değiniyor.

Gencin kendisine "Sizin bakanlığınız döneminde 22 yaşında yeni işe başlamışken iyi bir araba aldım, bugün 10 yıllık çalışanım o arabanın yenisini alamam" dediğini aktaran Babacan,

"Orta direği çökerttiler" diye de ekliyor.

👇

Ali Babacan, berberde karşılaştığı bir genç ile sohbetine de değiniyor.

Bu içeriklerimizde uzun zamandır anlattığımız servet transferini bulabilirsiniz.

Ekonomistler Servet Transferini Anlatıyor: Ekonomi Kimin İçin Kötü? Enflasyon Herkese Canavar Değil
Yağmurdan Kaçarken Doluya Tutulur muyuz? Merakla Beklenen Enflasyon Korumalı Ürün Çare Olur mu?

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
TikTok Akımı Facia İle Bitti: 15 Yaşındaki Çocuk Cinsel Organını Yaktı!
Harçlığını Çıkarmak İçin Kuryelik Yaparken Bıçaklanarak Öldürülmüştü! Olay Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı
YORUMLAR
15.03.2023

Bak iste bu AKPli yuzsuzlugu. Ulkenin her kazanimi, her karis topragi feto-akp eli ile parsel parsel satilirken isin basinda babam mi vardi?

15.03.2023

21 yıldır bu ülkeyi sen ve ilk yol arkadaşların hortumluyor Atatürk döneminde yapılan ne varsa, hiç pahasına sattınız unakıtan şerefsizi sen diğerleri hepiniz soydunuz lann bu ülkenin 80 yılda ürettiği ne varsa. 2001 krizinde bile dünyanın 13. büyük ekonomisi olan ülke şimdi 23. ne konuşuyorsunuz hepinizin Allah belasını versin sizleri başımıza bela eden seçmenlerinde.

15.03.2023

6li masadan secilipde ekonominin basina getirilir mi acaba diye aklima geldi umarim gerceklesmez yoksa memleketi hak ile yeksan edebilir meral aksenerin dedigi gibi yaptigi ozellestirmeler ile ekonomiye vurdugu darbelerden sorumlu nihayetinde

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ