Enflasyonla Mücadele Eden Ülkelerde İşler Nasıl? Haftada Bir Zam Yapılan Ülke: Arjantin Örneği

Dünyada yükselen enflasyon, temel ihtiyaçlar olan gıda ve enerji başta olmak üzere her şeyin fiyatını yükseltirken, hayatı daha pahalı hale getiriyor. 

Arjantin de bu dalgadan en çok etkilenen ülkelerden biri. Ülkede gösteriler bitmiyor, halk yerel para birimi yerine farklı paralar kullanıyor. Çalışanlar bile aşevinden beslenmek zorunda kalıyor. İşte Arjantin'in enflasyonla imtihanı!

2022'nin başına yüzde 50 olan enflasyon, Ekim 2022'de yüzde 83 seviyesine ulaştı. Yıl sonunda enflasyonun %100'e yaklaşması bekleniyor.

tr.tradingeconomics.com

Youtube'da +90 kanalında yayınlanan belgeselde Arjantinlilerin yüksek enflasyonla sınavını ve enflasyondan korunmak için kullandıkları yöntemleri anlatıyor.

Arjantin, halkı enflasyonla boğuşurken, fiyatlar neredeyse her hafta değişiyor. Ülkede gıda enflasyonu oranı son olarak yüzde 86,6 olarak açıklandı.

Bu restoran sahibi, geçen hafta 1700 pesoya aldığı etlerin bu hafta 2000 peso olduğunu menü dengesi kurmakta zorlandığını belirtirken, çalışanlarına da 3 ayda bir zam yaptığını belirtiyor.

Çalışan bir anne olan Marilou, iki kızına tek başına baktığı için yemeğini aşevinden almaya çalışıyor. Çünkü gıda enflasyonu her ay yaklaşık yüzde 6 artıyor.

Aşevi gönüllüleri de her gün daha fazla taleple karşılaştıklarını söylerken, buna yetişecek güçleri olmadığını da belirtiyor.

2001 yılında yaşanan krizde ülkede halkın şu dönem Lübnan'da yaşanana benzer şekilde bankadaki paralarına el konuşmuştu. O yüzden insanlar artık sisteme de güvenmiyor. 20 yıldır ülkede protestosuz geçen gün sayısı yok gibi.

Arjantinliler 2001'de de yaşadıkları büyük krizin etkilerini 21 yıldır yaşarken, IMF politikalarıyla yönetilen ülkede halk birikimlerini korumak için yerel para birimi olan Peso'yu kullanmıyor.

Son olarak 2018 yılında yeniden dış borçlanan ülkede işsizlik son iki yılda gerilese de insanlar yine de iş bulamamaktan şikayetçi oluyor.

Son iki yılda çift hanelerden tek hanelere gerileyen işsizlik yaklaşık 47 milyonluk ülkede yüzde 6,9 oranında görülüyor.

tr.tradingeconomics.com

ABD Doları ticarette ve büyük alım satımlarda en geçerli para olurken, vatandaşların ayda en fazla 200 dolar döviz alımı hakkı olduğundan tezgah altı bir ticaret dönüyor.

Ülkede kullanılan bir diğer para birimi de Bitcoin oluyor. Bitcoin kullanıcıları blockchain sistemine devletten daha çok güveniyor.

Arjantinlilerin enflasyon sınavı I "Ülkenin borcu bizim omuzlarımızda"

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.👇

Çenenizi Yormaya Geldik: Dünyanın En Zenginleri İçinde Kaç Türk Var? Dolar, Zenginlerin Servetini Eritti!
Dolar, Dünyaya Sorun Açar mı? ABD'nin Tetikleyeceği Bir Kriz Dünyaya Yayılırsa TL Bundan Hasarsız Çıkar mı?
Acemoğlu'ndan Aktaş'a Enflasyon Sorunu Sürüyor: Demokrasiye Zarar Veren Enflasyonda Zirve Henüz Görülmedi!

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Market Alışverişini Yemek Kartıyla Yapanlardan Prim Kesilmesi Kararı Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı
YORUMLAR
25.10.2022

Gelsinler de bi sarılalım

25.10.2022

Anlamadım şimdi biz refaha erdik de Arjantin'e mi üzülelim yani? Bir de Arjantin'in Onedio'sunda Türkiye için neler yazıyor, ona bakmak lazım. Şu yazabilir: "Zavallı Türkiye'de okul çocuklarının beslenme çantası boş". Ayranımız yok içmeye, tahtırevanla gideriz Arjantin'e.

25.10.2022

Serbest piyasaya müdahalenin sonuçları.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ