Enflasyondan Kaçış Yok! TÜİK Verileri Gösteriyor: Paranızı Neye Yatırırsanız Yatırın Eriyor!

TÜİK'in son açıkladığı Temmuz 2022 enflasyonu beklentilerin altında da kalsa yüzde 79,60 oranında gerçekleşti. Bu demek oluyor ki geçen yıl 100 liranız varsa şu an değeri 20,40 lira ya da geçen yıl 100 liraya aldıklarınızı şu anda 179,6 liraya alabilirsiniz. Geliriniz, tasarruf ya da birikimleriniz yüzde 79,60 oranında artmadıysa enflasyona karşı kaybetmeye mahkumsunuz. Maaşlara belli oranlarda zam geldiği doğrudur ancak özellikle dar ve sabit gelirliler için bakıldığında temel ihtiyaçlarda gıda enflasyonu yüzde 94,65, bir yerden bir yere gitmek için harcadığımız para yani ulaştırma enflasyonu da yüzde 119,11 oranında gerçekleşti. Bu oranlarda kazanmadıysanız daha da zordasınız.

6 aylık getirilere bakıldığında enflasyon karşısında eridik bittik!

data.tuik.gov.tr

Son 1 yılda yüzde 13,06 oranında getiri sağlayan ABD Doları dahi 6 ayda enflasyonu aşamazken, euro ya da borsa da 1 yılda enflasyona galip gelse de 2022'de TÜFE'nin arkasından bakmış.

Son 1, 3 aylık ve yıllık getirilerin detayları burada👇

Aylık Getiride Ne Altın Ne Borsa! Son 1 Yılda En Çok Kazandıran Dolar Oldu

Neden ev ve araba yatırım aracına dönüştü?

Halktv'de Nuray Tarhan'ın aktardığına göre, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi iktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, AKP iktidarında toplumda kaybolan ortak payda ile finansal yatırımlarda reel getirilerin negatif olmasıyla parası olanın kendini korumak için seçenek arayarak gayrimenkul ve arabaya neden yöneldiğini açıkladığını söylüyor ve yabancı yatırımcılara da değiniyor: 

Deneyimli yabancı fonların neden ellerini çabuk tutup Türkiye’den uzaklaştıklarını da açıklıyor.

Ev ve araba fiyatları neden yükseldi?

İris Cibre, finansal piyasalar uzmanı olarak, parası olanın gayrimenkul ve araç yatırımı yaptığını ve kendini koruduğunu ancak normal vatandaşın enflasyonun altında ezildiğini ve gelirini koruyamadığını açıklıyor. Asgari ücretin 5 bin 500 TL olmasının bir koruma sağladığını ancak 1-2 ay içerisinde bu kazanımın da eriyeceğinin kesin olduğunu ve birçok şirketin asgari ücret oranında zam yapmadığını da hatırlatıyor.

"Gelir adaletini sağlamak keşke o kadar basit olsaydı"

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, bu dönem Türkiye’de yaşanan yoksullaşma ve adaletsiz gelir dağılımının daha önce görülmediğini belirtti. Sorunun, faiz artırımında görülmesinin ise tam tersi bir durum yarattığını söyleyen Başlevent, daha vahim olan durumun ise politikalarda değişime gidilmesinin dahi gelir ve servet dağılımında eski ya da daha adaletli hale dönülmesini zorlaştırdığını vurguladı. 

Yanlış politikaların sonuçlarının daha uzun yıllar görüleceğini, asgari ücrette artış, sosyal yardımlar ve toplu konut projelerinin toplumsal adaleti sağlamak konusunda düşünüldüğü kadar çözüm olmadığını söylerken şu cümleyi de kuruyor: 

Keşke o kadar basit olsaydı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter paylaşımında TÜİK'in açıkladığı getirileri İTO'nun İstanbul enflasyonu ile hesapladı.

Son bir yıla bakıldığında İstanbul’da artan konut fiyatları yüzde 33,2 oranında getiri sağlayarak 1. geldi. ABD Doları ve KKM (Kara, KKM'yi 1 yıllık getiri olarak alıyor).

Altın, Borsa İstanbul, euro, Hazine tahvili ve mevduat faizinin korunamadığı görüldü.

pbs.twimg.com

Siz enflasyondan korunabildiniz mi? Yorumlara bekliyoruz👇

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!