Enflasyondaki Ayrışmanın Resmini Çizdik: TÜİK, Diğer Bütün Hesaplamaların Altında Kalıyor

Türkiye son yıllarda adı konulmamış bir ekonomik sorunlar sürecinden geçiyor. Aslen 'kriz' değil çünkü tabana yayılan bir sorun henüz yok. Para politikalarında ve makroekonomik göstergelerde, yer yer yavaş da olsa, münferit çarklar takılsa da 'çarklar halen dönüyor.' Ancak halkın hissettiği yüksek enflasyon sorunuyla yaşanılan kısımda alım gücünde düşüş, ücretlerdeki artışa karşın süren bir erime görülüyor. Bunun da karşılığı resmiyette TÜİK enflasyon verileri oluyor. Zamlar TÜİK'e göre yapılıyor ancak yetmiyor. 

2020 yılından bu yana izlenen verilerde, tüm paralel göstergeler doğrultusunda TÜİK verileri nasıl değişiyor, bakalım istedik.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı sonunda başlayan kur ve enflasyondaki yükseliş sürecinde hissedilenden düşük TÜFE verileriyle gündemin göbeğine düşmüştü.

Ancak sonrasında yükselişe geçen TÜFE verileri vatandaşı tatmin etmediği gibi, ÜFE ile ayrışma da sürmüştü. Hatta sonrasında başkan değişikliği yaşanan TÜİK'te TÜFE içindeki madde sepetinde fiyatlar da yayımlanmamaya başlamıştı.

Haziran 2023 enflasyonu uzun zaman sonra beklentilere yakın gelmişti.

Bayram Tatili Geciktirdi: TÜİK, 'Rasyonel' Enflasyon Verisini Açıkladı

Ekonomistler de yeni ekonomi yönetimine atıfla enflasyonu yorumlamıştı.

Enflasyon Detaylarını Ekonomistler İnceledi: TÜİK'in Hesabı Sosyal Medyada Mercek Altında

Tüm bu süreçlerdeki enflasyon seyrini grafiklerle görselleştirdik. TÜİK TÜFE'nin neden eleştirildiğini anlatmak ve açıklamak için daha çarpıcı olabileceğini düşünerek. Bu grafikte TÜİK TÜFE ve Yİ-ÜFE verileri görülüyor.

Uzun yıllardır paralel verilere dayanan TÜİK TÜFE ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi verileri ÜFE eşliğinde görülüyor.

TÜİK TÜFE'nin 2021 sonralarında yıllık olarak da açıklanmaya başlayan bağımsız rakibi ENAG E-TÜFE ile karşılaştırması da ÜFE eşliğinde bu şekilde görülüyor.

TÜİK'in TÜFE verisinin TL kullanan KKTC enflasyonuyla karşılaştırması da çok dikkat çekiyor.

Son olarak da açlık ve yoksulluk sınırını Ankara'da hesaplayan Türk-İş Sendikası'nın enflasyonuyla TÜİK verilerinin karşılaştırması görülüyor.

Hepsini bir arada gördüğümüzdeyse TÜİK TÜFE'nin tartışılma nedenini anlıyoruz. Haziran ayı itibarıyla TÜİK, en düşük verileri yayınlamanın "rasyonel" gururunu yaşıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

KKM'nin Yükü Hazine'den Merkez'e Devredildi: Enflasyonda Düşüş Başka Bahara mı Kaldı?
Merkez Bankası'nın Sadeleşme Temalı Yeni Kreasyonu Uzmanların İlgisini Çekti
Darısı Maaşların Başına! Zam Hesabında İlk: Galatarasay'ın ENAG Enflasyonlu Sponsorluk Anlaşması Silindi!

Popüler İçerikler

A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
"Aleyna'ya Yüz Vermiyorum" Demişti: Survivor Hilmi Cem'in Aleyna Tarafından Reddedildiği İddia Edildi!
AK Parti'de Kritik Sokak Köpeği Zirvesi: Uyutulma Seçeneği de Gündemde!
YORUMLAR
06.07.2023

rasyonel değil irrasyonel olarak değişsin lütfen. Keşke TÜİK şu vermiş olduğu verilere göre Türkiye genelinde bı zincir market açsa da bizde faydalansak.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ