Fed Başkanı Powell'ın bu hafta ortasında yapacağı açıklamalarda atılacak adımlara yönelik işaret vermesi beklenirken, resesyon fiyatlaması endişeleri de sürüyor. Dünyada artan resesyon riski, varlık fiyatlamalarını da etkiliyor.
ABD borsası geçen hafta Fed kararı sonrasında sert düşüşler yaşarken, haftanın son işlem gününde S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,46 değer kazandı. Dow Jones endeksi ise yüzde 0,13 oranında geriledi. ABD'de piyasalarda bugün tatil nedeniyle işlem olmayacak.
Avrupa'da da gözler merkez bankalarına çevrili olurken, borsalarda karışık bir seyir görülüyor. Geçen haftayı Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,67 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,29 oranında yükselişle tamalarken, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,41 ve Fransa'da CAC 40 endeksleri ise yüzde 0,06 oranında değer kaybetti. Vadeli işlem kontratları ise haftaya düşüşle başladı.
Almanya'da bu sabah açıklanan mayıs ayı üretici fiyatları aylık %1,6, yıllık %33,6 yükseliş kaydetti.
Asya tarafında yeni haftaya başlarken, resesyon endişeleri güçleniyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kuroda, Başbakan Kishida ile görüşmek için Başbakanlık Ofisi'ne gitti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,5 oranında değer kaybederken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 oranında değer kazandı.
Nomura'nın analizinde de ABD ekonomisinin bu yıl sonuna kadar ılımlı bir resesyona gireceğini öngörülürken, İngiltere'de piyasa katılımcıları anketine göre, ülke ekonomisinin 1 yıl içinde resesyona girmesi bekleniyor. Ankete katılanların çoğu İngiliz Sterlini'nin pandeminin başında görülen seviyelere geri gelmesi riski gördüklerini belirtirken, İngiliz hisse senedi ve tahvil piyasalarını kötü günlerin beklediğini de savundular.