Enflasyon Sonrası Asgari Ücret Zammında Tablo Netleşiyor!

Yılın son ayının ilk günlerinde olduğumuz için normal kabul edilse de, normal bir süreçten geçmediğimiz için yıl boyunca asgari ücret ve zammı gündemden düşmedi. Halen her an bir yerlerden bir asgari ücret açıklamasına maruz kalıyoruz. Yıllarca komisyonlarda karar verilip işçi ve işveren temsilcileriyle Çalışma bakanlığı koltuğunda oturan yetkililerin açıkladığı asgari ücret, geçen yıl sürpriz bir şekilde ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Bu yıl enflasyonda yıllar sonra yeniden yüksek oranların görülmesiyle yıl ortasında da zam gelen asgari ücrette gözler 2023 yılı zammında. Ülkede yıllar içinde asgari ücretli çalışan oranlarında yükselme ve zammında ücret artışlarında baz etkisi göstermesi gözleri bu alana çeviriyor. Asgari ücret zammında enflasyon oranlarının dikkate alınması nedeniyle bugün açıklanan TÜİK TÜFE verisi sonrası uzmanlar da zam oranında tahminlerini yayımlamaya başladı.

TÜİK, bugün kasım ayı enflasyon verisini açıkladı ve 1,5 yılın ardından artışta bir ivme kaybı görüldü. Bu da yıl sonuna geldiğimiz bugünlerde maaş zamlarında özellikle asgari ücrette hesapları öne çıkardı.

İktidarın genel olarak sessiz kaldığı konuda, geçen aylarda Çalışma Bakanı, "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" demişti.

İşveren tarafından gelen açıklamalarda TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, "ezilmek istemediklerini" belirtirken, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, asgari ücretin 300-350 dolar (5 bin 500-6 bin 500 TL) arasında olması gerektiğini savunmuştu.

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, asgari ücrette 7 bin 785 TL'nin kırmızı çizgileri olduğunu belirtmiş, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da asgari ücretin en az net 13 bin 200 TL olması gerektiğini söylemişti. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, "En azından 10 bin lira gibi bir rakamın verilmesi gerekir” ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, asgari ücret için "10 bin liranın üzerinde olmalı" derken, HDP'den Cemalettin Yüksel, 12 bin 500 TL seviyesini telaffuz etmişti. İYİ Parti Sözcüsü Prof. Dr. Kürşad Zorlu da asgari ücretin 9 bin 600 TL düzeyinde olması gerektiğini savundu.

Milletvekili Garo Paylan da bugün şöyle bir hesaplama paylaşarak, yüzde 17 enflasyon farkı üzerinde yüzde 20 maaş zammı olacağını belirtti.

twitter.com

Sosyal politika ve çalışma ekonomisi, emek çalışmaları uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik de Paylan'ın hesabını doğrular nitelikte paylaşımı daha enflasyonun açıklandığı ilk dakikalarda yapmıştı.

twitter.com

İktisatçı Doç. Dr. Baki Demirel de Prof. Çelik'in hesaplamasını alıntılayarak yoksulluğun derinleşeceğini belirtti.

twitter.com

Her hâlükârda yapılan zamlar alım gücünde kalıcı bir iyileşmeye yaramayacak gibi görünüyor. Sizin asgari ücrette beklentiniz ne yönde? Yorumlara bekliyoruz👇👋

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Zam Oranları, Yoksulluk Sınırı Derken Her Kafadan Bir Ses Çıkıyor! 2023 Asgari Ücreti Ne Kadar Olmalı?
Asgari Ücret Ne Kadar Olacak? Detaylar Açıklandı!
Seçimden Sonra Senaryoları Hazırlanmaya Başladı: Ekonomi Politikaları Değişir mi? Enflasyon Kolay Düşmeyecek!

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
07.12.2022

Şaçma sapan mitinglere 10binler gidiyor gidin kardeşim toplanın asgeri ucret en az 12 bin diye boykot edin halkımız neden en gerekli şeylerde sessiz

05.12.2022

Asgari ücret açlık sınırını karşılıyor mu hayır tek netlik bu.

05.12.2022

Ne acı...

TÜM YORUMLARI OKU (4)