Mart ayında enflasyon yıllık yüzde 10,23 olarak gerçekleşti. TÜİK'in açıkladığı verilere göre aylık fiyat artışı ise yüzde 0,99 oldu. Böylelikle Kasım 2017'de endeks tarihinin zirvesinden bu yana görülen gerileme dördüncü ayına girdi. Ancak çift hanede kalan enflasyon uzmanlara göre 'katılaşmaya' başladı. Yıllık en fazla artış yüzde 15 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti. TL'deki değer kaybının yansıması olarak ulaştırma kalemi de ciddi artış gösterdi. Aylık en yüksek artış gıda grubunda yaşandı. Zam şampiyonu yüzde 54,57 artış ile karnabahar oldu.
Peki tek hane mi olacak, yoksa çift hane mi kalacak? Uzmanlar ne diyor?
16 yildir aciklanan enflasyon ve issizlik rakamlari her zaman yari yariya aciklandi ve aciklanmaya devam ediyor. koyunlar cennet gibi bir ulkede yasadiklarini dusunup, super bir devlet super bir lider masalina kolayca kanabilsinler diye...
İstatistik yardımcı bir daldır. Bazı konulara ışık tutar fakat net tabloyu bize anlatmaz. Önemli olan alım gücünün nerede olduğudur. Üretim olmayan bir ülkede de alım gücünün iyileşmesinden bahsedilemez. Bilhassa temel gıda malzemelerindeki ithalat kaynaklı artışlar döviz kurlarının da yükselmesi ile birlikte (ithalat döviz kur artışının tetikleyici bir unsurudur) denge fiyatlarını yükselterek alım gücünü azaltacaktır. En önemli çözüm adımı özellikle gıda ile ilgili ithalatı sınırlamak ve üretimi gerçekleştirmek olacaktır.
Eyyyyy 🤣😂 Güncellemedir o 🤣😂