IMF'in sonbahar dönemi 'Global Ekonomik Görünüm Raporu'na göre, Temmuz ayında yayımlanan ara dönem raporunda yüzde 4,0 olarak tahmin edilen 2022 yılı büyüme tahmini, yüzde 5,0 seviyesine çıkarıldı.
IMF, 2023 yılı için büyüme beklentisini ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,0'e çekti.
Raporda, 2022 yılı ortalama tüketici fiyatları beklentisi yüzde 60,5'ten yüzde 73,1'e, yıl sonu beklentisi yüzde 52,4'ten yüzde 73,5'e yükseltildi.
Gelecek yıl için ortalama tüketici fiyatları beklentisi yüzde 37,3'ten yüzde 51,2'ye, yıl sonu beklentisi yüzde 29,7'den yüzde 36,9'a çıkarıldı.
IMF, işsizlik oranı beklentilerini ise olumlu yönde revize etti. 2022 yılı işsizlik beklentisi yüzde 11,3'ten yüzde 10,8'e, 2023 yılı beklentisi yüzde 10,6'dan yüzde 10,5'e çekildi.
IMF, 2027 yılı için açıkladığı projeksiyonda ise büyüme tahminini yüzde 3,0, enflasyon tahminini yüzde 15,0, cari açık/GSYH tahminini yüzde -2,6 olarak belirledi.
Küresel ekonominin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, ısrarcı ve genişleyen enflasyon baskılarının yol açtığı yaşam maliyeti krizi ve Çin ekonomisinde yavaşlamanın şekillendirdiği zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten IMF, 'Fırtına bulutları toplanırken, politika yapıcıların kontrolü elde tutmaları gerekli' dedi.
IMF bugün yayınladığı 'Küresel Ekonomik Görünüm Ekim 2022' raporunda 2022 yılı için küresel büyüme tahminini yüzde 3,2 olarak korurken, 2023 için büyüme beklentisini temmuz ayındaki yüzde 2,9'dan 2,7'ye indirdi. 2023 yılında GSYH büyüme oranının yüzde 2'nin altına inmesi olasılığını yüzde 25 olduğunu da vurguladı.
Küresel ekonominin üçte birinden fazlasının bu yıl veya gelecek yıl daralacağını öngören IMF, en büyük 3 ekonomi ABD, Avrupa Birliği ve Çin'de duraklamanın devam edeceğini belirtirken, 'En kötüsü henüz yaşanmadı ve pek çok insan 2023'te bir resesyondaymış gibi hissedecek' ifadelerini kullandı.
Israrcı ve genişleyen enflasyon baskılarının parasal şartlarda hızlı ve senkronize bir sıkılaştırması tetiklediğine işaret eden IMF; bunun ABD dolarının diğer para birimlerinin çoğuna karşı güçlü şekilde değerlenmesi ile birlikte gerçekleştiğine dikkat çekti.
IMF, 'Çin ekonomisinin büyüklüğü ve küresel tedarik zincirleri için önemi dikkate alındığındı, tüm bunlar küresel ticaret ve aktivite üzerinde ağır şekilde baskı yaratacak' değerlendirmesini yaptı.
Küresel ekonomik görünüm için aşağı yönlü risklerin yüksek olduğunu, parasal, mali veya finansal politikalarda yanlış ayarlamaların dünya ekonomisinin kırılgan olduğunu ortada keskin şekilde arttığını ifade eden IMF, finansal piyasaların gerilim işaretleri göstermekte olduklarını da vurguladı.