Kur hareketleri sadece enflasyon farkı ile ortaya çıkmaz. Kuru asıl belirleyen döviz arz ve talebidir. Zaten, enflasyon farklılığı da ilk planda döviz talebini etkiler. Döviz talebindeki değişim sonucu kur hareketi yaşanır. Bu durum, zaman zaman, kuru kontrol altına almak ve istediği yönde şekillendirmek isteyen Merkez Bankaları tarafından kullanılır. Piyasaya döviz sürmek ve çekmek şeklindeki operasyonlarla, kuru etkilemeye çalışırlar. Özetle, kur hareketleri doğrudan enflasyon ile etkileşimli değildir. Enflasyon önce döviz talebini, döviz talebindeki değişim de kuru etkiler.
Kurun faiz ile olan ilişkisi, uluslararası sermaye hareketleri ile ortaya çıkar. Bunu açıklamak için önce 'Reel kazanç' kavramını açıklamamız gerekir. Reel kazanç, enflasyondan arındırılmış kazançtır. Ülkenize gelen parasal yabancı sermaye, piyasa faizi kadar kazanç elde edecektir. Ama aynı dönemde enflasyon oranı kadar da değer kaybı yaşar. Faiz artarsa, enflasyon kaybı daha az olacağı için, ülkeye daha çok parasal yabancı sermaye (sıcak para) gelir. Sıcak para geldikçe döviz bollaşır. Döviz bollaşınca kur düşer.
ABD ve AB'nin paralarının değerli olması zaten enflasyonlarının düşük olmasından kaynaklanıyor. ABD enflasyonu imkansız gibi ama diyelim %132 olsun. O zaman ortada 'değerli $' kalıyor mu? Ulusal bir paranın değeri, enflasyona, enflasyon neticesinde artan veya azalan para talebine bağlıdır.
Devletin planındaki güvence nedir?