Enflasyon Fiyatlara, Fiyatlar Ekstrelere! Ödeyemeyenler Artıyor: Krediler ve Kartlar Alarm Veriyor!

Kredi kartları bir yandan güvenlik ve teknoloji olarak hayatımızı çok konforlu hale getirirken, taksitli alışveriş gibi imkanlarla alanımızı da genişletiyor. Ancak kredi kartı ilk yaygınlaşmasının ardından özellikle ülkemizde yaşanan ödeme problemleriyle tartışılmaya devam ediyor. Çünkü biliyoruz ki nakit yapmadığımız ödemeler bizde o kadar da yara açmıyor ve algıda harcama limitini de yükseltiyor. Limit yükselmesi demek, ekstrelerin kabarması demek, kabaran ekstreler ise son 1 yılda eskiye nazaran hızla düşen alım gücünde daha büyük yaralara açıyor. Araştırmalar sonucu veriler de bu sorunları ortaya çıkarıyor. Kredi kartının ödeyemeyenlerin artış gitgide sorunu büyütüyor. 

Alım gücü düşen vatandaş hem karta yükleniyor, hem kredisini ödeyemez hale geliyor, hem de artan fiyatlar harcamaları artırıyor.

Kredi kartına giderek daha çok bağlanıyoruz.

Tüketici Birliği Federasyonu, Temmuz 2022’deki 'Cüzdanımızda Ne Var?' kamuoyu araştırmasını İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Figen Öcal yaparken, araştırma sonuçları çarpıcı veriler veriyor. 

Her 100 kişiden 41'i aylık harcamalarının yüzde 75'i ve üzerini kredi kartıyla yapıyor. Bunu aylık harcamalarının yarısına düşürürsek 70 kişiden fazla olduğu görülüyor. Yüzde 70 oranında kişilerin 10 bin liradan az harcama yaptığı görülüyor.

Araştırma sonucuna göre yaklaşık 3 kişiden bir kredi kartı borcunu vaktinde ödeyemiyor.

Kredi kartı borcunun tamamını vaktinde ödeyemeyenler, düşük gelir gruplarından olurken, bu grupta öğrenciler, sabit gelirli çalışanlar ve çalışmayanlarla kirada oturanlar yer alıyor. 

Daha da dikkat çekici olan ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini belirtenler içinde emekli, öğrenci ve ücretli çalışanlar ve profesyonel meslek sahibi kişiler de bulunuyor.

Kredi kartı borçlarını ödeyemeyip takibe düşenlerle ilgili bilgilerde dikkat çeken veriler bulunuyor.

  • Düşük gelir grupları (10 bin TL altı) daha çok takibe düşmekte, 

  • Hanede çalışan sayısı düştükçe takibe düşme oranı artıyor,

  • Bekarlar içinde takibe düşme oranı evlilere göre açık ara fazla,

  • Z kuşağı (18-24) takibe düşme oranı daha yüksek ve yaş artıkça takibe düşme oranı azalıyor, 

  • Kirada oturanlar arasında takibe düşme oranı daha yüksek,

  • Kredi takibine düşenlerin %53’ü kredi kartlarından nakit avans çekiyor.

Kredi kartı borcunu kısmi ödeyenlere son 3 ay içinde yüzde 10 oranında yeni bir grup eklenirken, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin yüzde 60'ı nakit avans çekiyor.

Süphan Nasır'ın 2066'da yaptığı araştırma ile bu araştırma arasında bir sonuç ise çok ilgi çekici. Kredi kartı kullanım oranları; 

  • Sağlık, eczane ve eğitim harcamalarında  %37'den %67'ye,

  • Manav, bakkal, kasap ödemeleri %20’den %70’e,

  • Semt pazarlarında %7’den %14’e çıkarken, 

Hiç kredi kartı kullanmam diyenler de;

  • Semt pazarlarında %84’ten %67’ye,

  • Bakkal, manav ve kasap harcamalarında da %48’den %12’ye geriliyor.

“36 milyon kredi kartının limiti dönem bitmeden dolmaktadır. Semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının arttığı tespit edildi."

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, araştırmayla ilgili şu açıklamayı yapıyor:

36 milyon kredi kartının limiti dönem bitmeden dolmaktadır. Semt pazarlarında dahi kredi kartı kullanımının arttığı tespit edildi. Bu sonuç, kredi kartı harcamalarının büyük oranda tüketicinin yaşamını sürdürmesi için zorunlu olarak satın almak zorunda olduğu kalemlerde gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında konunun ele alınacağı duyurulmuş, ancak toplantı sonrası açıklama yapılmamıştır. Acil önlem alınmalı. Yapılandırma getirilmeli. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ikinci çeyrek Fintürk verilerini açıkladı.

Ülkede toplam kredi kartı harcamaları geçen yıl aynı dönemde 167 milyar olurken, bu yıl 284 milyar 801 milyon TL'ye ulaştı. Türkiye'de kredi kartı kullanımı yüzde 70,5 oranında artarken, bu oran yüzde 107 ile en çok Konya'da, yüzde 40 ile en az İstanbul'da arttı. Kaynak: BDDK

Kredilerde artış ise Türkiye çapında yüzde 29,22 olurken, takibe düşenler yaklaşık yüzde 58 oranında arttı.

Ülkede kullanılan kredilerin yaklaşık yüzde 37'si İstanbul ve Ankara'da kullanılırken, iki şehirde takibe düşme oranı sırasıyla 1 yıl içinde yüzde 45 ve 41 oranlarında arttı. 

Takibe düşenlerin en çok artığı iller ise sosyal medyada da gündem oldu. 

Hakkari'de kredi artış hızı yüzde 11 olurken, sorunlu krediler yüzde 129,41 oranında artarak ilk sırada yer aldı. 

Şırnak takibe düşenlerde yüzde 122,49 ile ikinci sırada yer alırken, yüzde 100'ün üzerinde artış olan iller sırasıyla Bingöl, Bayburt, Van, Diyarbakır, Mardin Muş ve Ağrı oldu.

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
09.08.2022

Hmm… Milletin hayatı olmuş survivor anasını satayım 😔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ