Enflasyon Düşük Diye Sevinemiyorlar: Azalan TÜFE Değerleri Durgunluğa ve Deflasyona Sebep Olabilir!

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin Halk Cumhuriyeti düşük enflasyonun olumsuz etkileri ile mücadele ediyor. Pandemi döneminden sonra bir ekonomik iyileşme sürecine giren ülkenin beklenen büyüme oranlarını yakalayamaması ve tüketici fiyatları endeksinde düşük seyreden değerler, küresel arenada Çin'in etkinliğini kötü etkiliyor. Çin hükümeti ise deflasyon riskini hafife alan açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. İşte detaylar! 👇

Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmasına ek olarak düşük seyreden enflasyon değerleriyle de gündemde.

Ancak bu durum tüketici fiyatları endeksinde zayıflamaya sebep olarak ülkenin ekonomisi için büyük problem teşkil ediyor.

Pandemiden sonraki dönemde iyileşme sürecine giren Çin, şimdi de düşük enflasyondan dolayı deflasyon riskiyle karşı karşıya.

Fiyatlardaki hareketsizliğin aşırı bir hal alması ne yazık ki pek de iyi bir haber değil. Ekonomistlerin iyimser öngörülerinin aksine Nisan ayı boyunca tüketici fiyatları sadece yüzde 0.1 oranında artış gösterebildi.

Üreticiler de bu durumdan payını alırken Çin hükümetinin Covid sonrası güçlü bir dönüş yapılacağını düşünerek fiyatlara olan baskıyı artırması da ters tepmiş durumda.

Çin'in küresel ekonomik büyümenin de oldukça azaldığı bu dönemde tekrar sahneye çıkması kötü bir zamanlama olarak görülüyor. Çinli tüketiciler rahatça harcama yapabilirken bu durumun ekonomiye küçük bir etkisi olması hayal kırıklığına sebep olmakta. Bir başka deyişle bu durumun getirdiği faydalar sadece Çin'in iç ekonomisiyle sınırlı kalıyor.

Çin Halk Bankası yöneticisi Yi Gang ise düşük enflasyonun bir tehdit oluşturmadığı hatta yüzde 2 düzeyindeki enflasyonun merkez bankalarının ütopyası olduğu yönünde yorumlarda bulundu.

www.bloomberg.com

Bank of America Corp. ise bir merkez bankasının görevinin enflasyon canavarını ehlileştirmek olmadığını vurguladı; hele de deflasyon kapıdayken.

'Enflasyon aşırı düşük olduğunda tüketici harcamalarına ve işletme masraflarına güven azalır. Bu da ekonomik büyümeyi daha da durgunlaştırırken deflasyonal beklentiyi artırarak para politikalarına kalıcı zarar verir.'

Dolayısıyla Yi Gang deflasyon konusunda şu an olduğundan daha kaygılı davranmalı ancak bir yönetici olarak bağımsız hareket edemediği de bir gerçek.

Çin hükümetinde karar almada yüksek mecraların etkisi, serbest hareket etmeye yer bırakmayacak şekilde işliyor. Bu noktada Çin'in mevcut duruma karşı önlem almaması halinde ekonomik iyileşme sürecini iyi geçirmemesi muhtemel.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Çin Yuanı Gümbür Gümbür! ABD'nin Doları Silah Olarak Kullandığı İddia Edilirken Yuanın Etkisi Son Hız Artıyor
Japon Ekonomisinde Beklenmedik Daralma ve Çin'de Ekonomik Aktivitenin Yavaşlaması: Küresel Durgunluk Yolda mı?
Canları Açıklamak İstedi! Çin Verilerinde Büyüme, Hedefin Gerisinde Kalırken, Beklentileri Aştı

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Emir Berke Zincidi'den Yıllar Sonra Gelen Öyle Bir Geçer Zaman Ki İtirafı!
YORUMLAR
25.05.2023

Ne dertler var aq! Ekleyin fiyatlara 1-2 yen. Çok mu zor?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ