Enerji Piyasalarında İşlemler Durdu: EPDK'nın Tavan Fiyat Uygulaması mı Neden Oldu?

Enerji piyasalarında EPDK tarafından 1 Nisan itibarıyla başlayan, kaynak bazlı tavan fiyat uygulaması sonrası tezgah üstü piyasalarda işlem olmadı.

Kaynak bazlı tavan fiyat OTC'de ticareti durdurdu.

Brokerlar, 1 Nisan-3 Nisan arası dönem boyunca tezgâh üstü piyasada hiçbir işlem gerçekleşmediğini aktarıyor. Bir broker ise bu şekilde bir dönem yaşanıyor olmasına kaynak bazlı tavan fiyat uygulamasını neden olarak gösteriyor. 

Broker, Montel-Foreks'e konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ikili anlaşmalar için gerekli olan asgari öngörülebilirliğin bu uygulama ile sağlanamadığını belirtiyor. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 1 Nisan itibariyle yürürlüğe alınan kaynak bazlı tavan fiyat uygulaması ile her bir santralin yakıt cinsine göre belirlenmiş bir azami fiyat limiti bulunuyor. Kurumun 30 Mart 2022 tarihli ve 31.794 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan kararına göre, 1 Nisan itibariyle, doğal gaz ve ithal kömür santralleri gibi yakıt girdi maliyeti yüksek tesislerin altı ay süre ile bu yolla elde edilecek bütçe kapsamında desteklenmesi hedefleniyor.

Uygulama Enerji Piyasası İşletme A.Ş. (EPİAŞ) Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) uygulanıyor.

Destekleme bedelinin belirlenmesinde ise doğal gaz, Fuel-Oil, Nafta, LPG, Motorin ve ithal kömür yakan santraller için 2.500,00 TL/MWh ve diğer santraller içinse 1.200,00 TL/MWh seviyelerinde Azami Uzlaştırma Fiyatı (MWh) uygulanması kararlaştırıldı. 

Kurulu güçleri ve üretim seviyeleri göz önüne alındığında, doğal gaz ve ithal kömür yakıtlı termik santraller en yoğun desteklenecek tesisler olarak öne çıkıyor. Broker, bu iki tip santral dışındaki üreticilerin, erken bir tarihte ikili anlaşma ile 2.000 TL/MWh seviyesinde satış yapmaları ve GÖP'te o tarih için sonradan belirlenen Piyasa Takas Fiyatının (PTF) 2.000 TL/MWh çıkması halinde üreticinin 1.200,00 TL/MWh'in üzerindeki değeri, yani 800,00 TL'yi geri ödemesi gerekeceğini anlatıyor. Broker'a göre, bu şekilde ticaret yapmaksa üreticiler için büyük ölçüde kârsız ya da zarar edilebilecek satış riski taşıyor.  

Tezgah üzeri piyasada gerçekleşen son işlemler Mart'ın ilk gününde idi. Toplamda 24 MW olan bu işlemlerin tamamı ise Nisan-Aralık arası dönem için anlaşılan kontratlardan oluşmuştu. İşlemlerden birisinin fiyat bilgisi paylaşılmazken, diğer üçünde ise ortalama fiyat 1.556,67 TL/MWh idi.

Popüler İçerikler

Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!