NST hamilelik sürecinde uygulanan önemli testlerden bir tanesi... Ebeveynler bebeklerinin sağlığı hakkında bilgi veren bu testi çokça araştırıyor. NST'nin ne olduğunu ve hangi durumlarda uygulandığını merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
NST hamilelik sürecinde uygulanan önemli testlerden bir tanesi... Ebeveynler bebeklerinin sağlığı hakkında bilgi veren bu testi çokça araştırıyor. NST'nin ne olduğunu ve hangi durumlarda uygulandığını merak ediyorsanız içeriğe buyurun!
Bu sürecin sağlıkla tamamlanması için gebelik dönemi boyunca yapılması gereken birçok test var.
Basit ve zararsız bu yöntem ile anne karnındaki bebeğin sağlık durumunu yakından takip etmek mümkün. Hem kolay hem de hiçbir zararı olmayan bu testin doğru zamanda yapılması önemli.
NST'nin diğer adı fetal kalp atım hızı testi. Bu test ile anne karnındaki bebeğin kalp hızı ve hareketlere verdiği tepkiler gözlenebildiği için bu ad veriliyor.
Bebeğin hamilelik sürecinde kalp atış hızını izleyerek değerlendirmek ve oksijen miktarını kontrol etmek bu testin esas amacı. Özellikle çoğul gebelik ve hamileliğin 2 haftadan fazla uzadığı durumlarda bu testin uygulanması gerekiyor.
Anemi
Kan uyuşmazlığı
Bebeğin az hareketli olması
20.haftadan sonra gestasyonel hipertansiyon görülmesi
Çoğul gebelik durumları
Guatr testlerinde görülen bozukluk
Amniyon sıvı miktarının çok fazla ya da az olması
Bebeğin gelişiminin olması gerekenden küçük olması
Bebeğin büyüyemiyor gibi görünmesi
Anne adayının bebeğin sağlık durumunu tehlikeye atabilecek sağlık sorununun olması
Doğumun gerçekleşmesi gereken tarihte başlamaması
Bebeğin yeterli oksijen alıp almadığının kontrol edilmek istenmesi
Anne adayının tedavi edilen şeker hastalığının olması
Bebeğin gelişim sürecinde normal olmayan bir durumun var olması
Ama yine de bebeğin hareketlerini yavaşlatacağı için anne adayının ağır yemekler yemesi önerilmiyor. Testten en az bir saat önce hafif bir atıştırmalık tüketmesi anne adayları için uygun olabilir.
Teste girildiğinde eğer bebek hareket etmiyorsa bebek uyuyor olabilir. Böyle bir durumda bebeğin uyanması için anne adayının meyve suyu veya soda içmesi önerilir.
Bu test yaklaşık 1 saat sürüyor ve bu süre boyunca anne adayı monitöre bağlı olmak zorunda. Bu sürede anne adayı hareket edemeyeceği için tuvalete teste girmeden önce gitmesi gerek.
Test sırasında anne adayının olabildiğinde rahat bir pozisyonda olması lazım. Bunların hepsi test sonucunu etkileyebiliyor.
Eğer bu kriterler sağlandıysa o zaman NST'nin sonucu normal kabul ediliyor ve bebeğin sağlıklı olduğu haberi ebeveynlere veriliyor.
Reaktif sonuçta bebeğin kalp hızı 20 dakikalık aralıkta normal duruma göre en az 2 defa hızlanmalı ve her hızlanma en az 10 saniye sürmeli. Bu gerçekleştiğinde sonucun reaktif olduğu belirtilir.
Bu sonuç bebeğin durumunda bir sorun olduğunu göstermez. Bu sonucun olmasının en çok görülen sebebi bebeğin uyku halinde olması.
Ama genel olarak hamileliğin 32.haftasından sonra bu test uygulanabiliyor. Bu test 15 günde bir tekrarlanıyor. Gebeliğin 36.haftasından sonra ise haftada bir yapılabiliyor.
Erken doğumu önlemek amacı olan durumlarda da bu test tedavide uygulanıyor.
CST'de anne adayının meme başı uyarılarak veya uyarıcı bir ilaç veya madde verilerek rahimde kasılma meydana getiriliyor.
Bu gözlem sırasında bebeğin kalp atış hızı azalıyorsa o zaman doğumun sezaryen şeklinde olmasına karar verilebiliyor.