Endişe Yaratan Kareler: Bursa'nın 'Yaşam Kaynağı' Gölbaşı Barajı Kurudu

'Yakın gelecekte su kıtlığı yaşanır mı?' sorusunu akıllara getiren kuraklık görüntüleri bu kez ülkenin batısından geldi. Bursa ovasındaki tarım arazilerinin büyük bir kısmını sulayan Gölbaşı Barajı'nın yüzde 90'ının kurumasıyla ortaya endişe verici görüntüler çıktı.

Bursa Kestel'de bulunan, Uludağ ve Katır Dağları'ndan akan sularla beslenen Gölbaşı Barajı'nın büyük bölümü kuraklık ve bölgedeki fabrikaların kullanımı sonucu kurudu. 

1933 yılında yapılan baraj gölünde kuruma nedeniyle çatlaklar oluştu, bazı balıkçı tekneleri kuruyan alanların ortasında kaldı.

"Tarım dışı kullanım çiftçiyi zor durumda bırakıyor"

3 bin dönüm büyüklüğündeki göletin 2 bin dönümlük kısmının kuruduğunu ve tarım dışı tüketimin çifçiyi zor durumda bıraktığını söyleyen Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç;

'Dağdan inen sular ister istemez tortu, toprağı göle indiriyor ve bu durum burada bir doluluk meydana getiriyor. Bu nedenle kışın biriken suları da gölümüzde tutamıyoruz. Çünkü gölümüzün zemini dolu. Göletteki kuraklığın sebeplerinden biri de amaç dışı kullanım. Gölümüzden sanayiye de su verilmeye başlandı. Sanayicilere başka bir kaynak aktarılması gerekir.' dedi.

"Burası Bursa'nın yaşam kaynağı"

Göletin 'Bursa'nın yaşam kaynağı' olduğunu söyleyen Eyüp Kılıç;

'Bursa ovasında elmamızı, armudumuzu, şeftalimizi kovayla mı sulayacağız? Biz bunlara sahip çıkamazsak, koruyup kollayamazsak yaz sezonu başladığı zaman ürünlerimizi nasıl sulayacağız.' dedi.

"Türkiye yakın gelecekte su kıtlığı yaşayabilir"

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Havza Yönetim Stratejisi kapsamında düzenlenen bir toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Uzun, Türkiye'nin yakın gelecekte su kıtlığı yaşayabileceği uyarısında bulundu.

'Türkiye su stresi altında bir ülke'

Hızlı nüfus artışı, ihtiyaçların artması ve sanayileşmenin etkisi ile dünyada su kaynaklarının hızla azaldığını; Türkiye'de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının bin 365 metreküp olduğunu söyleyen Uzun; 

'Bu verilere göre, ülkemiz günümüz itibarıyla su fakiri olmamasına rağmen, su zengini bir ülke de değildir. Su stresi altında bir ülkedir. Hatta yapılan birçok çalışmaya göre, yakın bir gelecekte ülkemizin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmesi bile muhtemeldir' dedi.

İşte kuraklığın fotoğrafları 📸

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR

Ekrem İmamoğlu'nu belediye başkanı seçen Bursa halkı Allah tarafından cezalandırılıyor!

21.12.2019

dogu akdeniz uzun suredir son yuz yilin en agir kurakligini yasiyor. suriye ic savasinin ana nedeni bu. kuraklikla ac ve issiz kalan kalabaliklar sehirleri doldurunca patlamaya hazir bombaya donustuler, neticesinde bir kivilcimla herkez anlamsizca birbirini oldurmeye basladi. turkiye icinde en buyuk korkum bu. ayni kurakligin bizi vurmasi heleki global isinmayla an meselesi, bu durumda zaten zor durumda olan ekonominin, gocmen krizinin uzerine kurakligin stresi bindiginde cok buyuk huzursuzluklara neden olabilir. ama bilmiyorum belkide olmasi gereken budur. neticede fransiz devrimide buyuk bir kuraklik ve aclikla baslamisti, bazen guzelliklerin ortaya cikmasi icin felaketin ve kaosun eski duzeni yikmasi gerekiyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ