En Zorlu Mücadele! Antartika'da Hayatta Kalma Mücadelesi Veren Kaşif: Douglas Mawson

Birçok hayatta kalma hikayesini duysak da şimdi okuyacağınız hikaye sizi epey şaşırtacak. Antartika kıtasını keşfetmeye giden bir grup kaşifin başına gelenler şimdiye kadar ki en iddialı hayatta kalma savaşı. İşte, Douglas Mawson ve arkadaşlarının hikayesi...

Avustralyalı jeolog ve kaşif Douglas Mawson ve ekip arkadaşları, tarihler Aralık 1911'i gösterdiğinde Antartika'yı keşfetmek üzere bir yolculuğa çıkar.

2 Aralık 1911'de Tasmanya'dan gemiyle yolculuğa çıkan ekip, 8 Ocak 1912'de Commonwealth Bay'e varıyor ve burayı ana üs haline getiriyor.

Yolculuğu boyunca Douglas Mawson'a İsviçreli kaşif Xavier Mertz ve İngiliz üsteğmen Belgrave Ninnis eşlik ediyordu.

10 Kasım günü King George V Land adlı bölgeyi keşfe çıkan üçlü, kızak ile yola koyulur, fakat her şey böyle başlar.

Kızağa binmek yerine koşmayı tercih eden Ninnis, kar tabakasının kırılması ile derin bir çukura düşer ve devamında en az altı köpek ve birçok ekipman ve çadırı da yanında götürür.

50 metre aşağıya düşen Ninnis kaybolsa da aşağı düşen köpeklerin ölüsünü gören Mawson ve Mertz, geri dönme kararı alır.

Yanlarında iki adama bir hafta yetecek kadar yiyecek, yakıt ve ocak bulunan Mawson ve Mertz, yedek çadırlarını alabilmek için 27 saat süren bir kızak yolculuğuna çıkarlar.

Erzakları iyice azalan ve köpeklerini de beslemek zorunda kalan ikili, böylece ellerindeki en zayıf köpekleri, hem kendileri hem de diğer köpekler yedi.

Yolculukları süresince baş dönmesi, mide bulantısı, deri, tırnak ve saç kaybı, deri sararması gibi durumlara maruz kalan Mawson ve Mertz yollarına devam etmeye çabalasa da Mertz'deki bazı değişiklikler Mawson'ın dikkatinden kaçmaz.

Uyku tulumundan çıkmak dahi istemeyen Mertz, devam etme konusundaki tüm inancını kaybeder. Yoğun ishal olan ve akli dengesi yerinde olmayan Mertz, soğuk ısırığı olan parmağını bizzat ısırarak koparır ve kendine sürekli zarar vermeye çalışır.

Çadırlara ve kendine sürekli zarar veren Mertz'i Mawson durdurmaya çalışsa da durumu gitgide ciddileşir ve yaşadığı nöbetler sonucu komaya girerek hayatını kaybeder.

Böylece Douglas Mawson tek başına kalır.

Geriye kalan 160 kilometrelik yolu tek başına kat eden Douglas Mawson, yol boyunca Ninnis gibi bir yarığa düşse de kazığa tutunduğu için kendini yukarı çeker ve üsse geri dönmeyi başarır.

Üsse geri dönse de onları getiren gemi çoktan geri döner, fakat Mawson ve ekibini bekleyen 6 kişi Mawson'ı burada karşılar.

Arkadaşlarını kaybetmesine ve maruz kaldığı hayatta kalma savaşına rağmen kendilerini bekleyen 6 kişilik ekiple beraber Antartika'yı keşfetme çalışmalarına devam eden Mawson, burada 1 sene daha kalır ve çeşitli keşifler yapar.

Douglas Mawson, 1914 yılında Antartika'dan dönünce evlenir ve iki kızı olur. Mawson'a aynı zamanda başarılarından dolayı şövalye unvanı verilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Issız Bir Adada 64 Düşman Arasında Hayatta Kalmayı Başarabilecek misin?
4 Yıl Issız Adada Tek Başına Yaşadı: Robinson Crusoe'un Hikayesine İlham Olan Alexander Selkirk
İçiniz Bir Tuhaf Olacak! Şimdiye Kadar Gerçekleşmiş En Ürkütücü 18 Kaybolma Olayı
İnsanların Gizemli Bir Şekilde Kaybolduğu 15 Korkutucu Yer ve Kayboluş Hikayesi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi