En Ücra Köylerde Kapı Kapı Dolaşıyorlar: Türkiye’deki Koronavirüs Aşısı İkna Ekipleri Uluslararası Basında

Associated Press (AP), Türkiye’deki koronavirüs aşısı ikna ekiplerinin köy köy gezerek yaptığı hummalı çalışmasından övgüyle bahseden bir haber yaptı. Haberde ikna ekiplerinin Türkiye’nin ücra köşelerinde yaşayan ve aşılara karşı endişe duyan insanları başarıyla ikna ettiği ve ardından Türkiye’de binlerce kişinin aşılanmasının sağlandığı ifade edildi. Bununla birlikte aşılar, pandemiyi bitirmek için tek yol olarak görülürken, Türkiye’de şimdiye kadar nüfusun yüzde 15’i tamamen aşılandı.

AP’nin muhabirleri Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Mardin’de aşı ikna ekiplerinin yaptıkları başarılı çalışmayı haberleştirdi. Haberde, kentin sakinlerinden Medine Ereli’nin kentin arnavut kaldırımlı ana caddesi boyunca yürüyen bir sağlık çalışanları ekibine seslendiği ve 59 yaşındaki eşinin aşı olmayı reddettiğini söylediğine yer verildi. Ardından Ereli’nin şikayetini dinleyen doktor ve hemşire,  belediyede temizlik işçisi olarak iş başında olan Enver Ereli'yle görüşmeye gitti. 

Ereli çiftine yardımcı olan Dr. Ayşegül Duyan ve hemşire Meltem Gülcan, ülkenin en savunmasız nüfusu arasında koronavirüse karşı aşılamayı teşvik etmeyi amaçlayan yeni bir girişim olan Türkiye’nin 'aşı ikna' ekiplerinin bir parçası olarak görev yapıyor. Görevleri ise  aşıya uygun yaş gruplarına giren, ancak şu ana kadar aşılarını yaptırma konusunda isteksiz olan insanları ikna etmek...

'Çoğunlukla felç olmaktan endişe duyuyorlar...'

Aşılama programının başlangıcında, Gülcan ile yola çıkan Dr. Duyan, AP’ye yaptığı açıklamada, 'Kısa süre sonra durumun böyle olmadığını anladılar. Çoğunlukla aşının felce neden olabileceği söylentileri nedeniyle  endişeleniyorlar' ifadelerini kullandı.

Nisan ayında başladı.

Bununla birlikte, aşı şişeleri taşıyan soğutucularla donatılmış mobil aşılama ekipler, Nisan ayından bu yana Türkiye'nin çeşitli illerinde faaliyet gösteriyor. Bu sayede daha fazla sağlık çalışanı, insanların fikrini değiştirmeleri için onlara telefonla ulaşıyor. Ardından aşılarını yapıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu ana kadar aşı olmaya uygun olan 65 yaş ve üzeri nüfusun yüzde  84'üne Kovid-19 aşısı yapıldığını söyledi. Hükümet bu rakamı yüzde 90'ın üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Mardin'deki ekip, Ereli'yi aşı olması için ikna etti ve hemşire yakınlardaki bir taburade otururken ona ilk doz aşısını  yaptı.

'Sağlık ekiplerine inandım ve aşı oldum.'

Ereli, “Hastalanmaktan ve felç olmaktan korkuyordum. Ama sonra sağlık ekipleri bana bunun benim yararıma olduğunu söylediler ve onlara inandım ve aşı oldum ”dedi.

Diğer taraftan, bunun Türkiye'nin güneyinde, Mezopotamya'ya ve Suriye sınırına bakan kültürel ve tarihsel açıdan zengin bir kent olan  Mardin'de  günün ilk başarılı çabası olduğu aktarıldı.  İl sağlık müdürüne göre, aşı ikna ekiplarinin çabaları sadece Mardin'de yaklaşık 8 bin kişinin aşılanmasıyla sonuçlandı.

Aşı ikna ekibinin bir parçası olan Dr. Saffet Yavuz, “Köy köy, kapı kapı nerede olurlarsa olsunlar, gidip onlarla yüz yüze veya telefonla konuşuyoruz ve onları  kna ediyoruz” dedi.

Bir İnsanın Ulaşabileceği En Yüksek Fiziksel Yaş Sınırı Belirlendi
Soylu'dan Erdoğan'a Sadakat Açıklaması: 'Emrinde Olduk, Emrindeyiz'
Van’ın Kuş Cenneti Tamamen Kurudu

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
26.05.2021

Ya ikna etmeye çalışarak vakit harcıyoruz. 30 yaş üstüne açın, olanların gazıyla onlar da olur.

26.05.2021

Oy depolarını koruma çalışması

@dr.rock kanka aşı olmamam sana niye batıyor ?? hayır bir şey olacaksa bana olacak yani madem beyinsiziz o zaman ölürsek bizden kurtulursunuz (uzmanların lafıyla konuştuğun belli mantıklı düşün, aşı olmamak sadece kişiye zarar verir)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ