En Sık Kullanılan ve En Popüler Yazı Fontu Olan Bir Tipografi Harikası: Helvetica

Bazen bir dükkanın önünden geçerken, bazen trafikte uyarı levhalarında farketmeden Helvetica yazı fontuyla karşılaşırız. Bu son derece sık rastlanan yazı tipini anlatacağız.

Helvetica, Max Miedinger ve Eduard Hoffmann tarafından 1957'de tasarlanır.

Haas hurufat dökümhanesinde çalışan bu iki yazıtipi tasarımcısı, 'Akzidenz Grotesk' yazı fontunun modern versiyonunu yapmak için işe koyulurlar.

Helvetica İsviçre'de doğdu.

İlk ismi 'Neue Haas Grotesk' olan Helvetica'nın lisans hakları Linotype isimli İsviçre firmasındadır. Linotype, ilk ismin özellikle Amerikan pazarında iş yapmayacağı düşünüldüğü için yazı fontunun 'Helvetia' yani latince 'İsviçre' olması öneriyor. Fakat Hoffmann 'İsviçreli' manasına gelen 'Helvetica'nın bir yazı fontu için daha iyi bir seçenek olacağını söylüyor. Böylece fontun son hali 'Helvetica' olmuştur.

1960'lara kadar oldukça karmaşık olan piyasada modern ve temiz bir karaktere olan ihtiyacı karşılamıştır.

Önceden özel sektörde yahut devlet teşebbüslerinin tanıtımlarında, tasarım dilindeki düzene pek dikkat edilmediği bir sürecin sonunda, tüm dünya tarafından kabul edilen Helvetica, tüm tasarım dünyasında en fazla kullanılan yazı fontu olmuştur.

Bütün tasarım dünyası tarafından hemen kabul edilen bu yazı fontu oldukça özgündür.

Otoritelerin söylediklerine göre Helvetica o kadar özgündür ki o günlerde ve hatta bugün dahi ihtiyaç duyduğumuz güven hissini profesyonelce fakat fark ettirmeden yansıtmayı başarır.

Bu yıllarda hemen hemen bütün yeni markaların logoları Helvetica ile yaratılmıştır.

Bunun yanında köklü şirketler de bu yazı fontunu kullanarak logolarını yenilemiştir. Bu yenilenmiş logolar günümüze kadar uzanmıştır. Öylesine ki günlük hayatta karşılaştığımız fontların %60'ının Helvetica fontu olduğu varsayılmaktadır.

70'lerin ortasına kadar karşısında hemen hemen hiçbir alternatif yoktur.

70'lerin sonunda, Amerikan Hükümeti'nin de özellikle Vietnam Savaşı ile ilgili propaganda çalışmalarında bu fontu kullanması nedeniyle yeni neslin Helvetica'ya bir nebze sırtını dönüp daha deneysel çalışmaları desteklediği görülüyor. Tüm farklı görüşlere rağmen günümüzde Helvetica en yaygın yazı tipi olma özelliğini devam ettirmektedir.

Lisanssız Helvetica: Aerial

IBM ve Microsoft tarafından varsayılan olarak kullanılan Aerial fontu aslında Helvetica'nın oldukça benzeridir. Birkaç harfin yazılışı dışında bu iki font neredeyse ayırt edilemezdir. Lisans problemi nedeniyle üretilmiş bir fonttur.

Belgeseli çekilen ilk ve tek yazı fontudur.

2017 yılında, hakkında bir belgesel çekilen Helvetica bu alanda da oldukça özgün bir işin parçası olmuştur. Belgesele buradan bir göz atabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
YORUMLAR
29.05.2020

helveticanın amk. arial black candır

29.05.2020

Futura'nın hakkı yeniyor. Yazıklar olsun.

29.05.2020

Helvatica, arial ve swis fontları çok ufak farklılıklarla neredeyse birbirinin aynıdırlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ