En Sevdiğiniz Kıyafetlerle Vedalaşmak Zorunda Kalmamak için Kıyafetlerin Ömrünü Uzatma Tüyolarına Göz Atın!

Herkesin dolabında giymekten vazgeçemediği, ne kadar yıpranırsa yıpransın gözden çıkarmak istemediği parçalar oluyor. Dolabınıza bir dolu kıyafet varken yeni elbiseler alıp israf etme noktasına geldiyseniz kendinizi durdurmanız gerek. Eğer giysilerinizi doğru şekilde saklarsanız uzun yıllar kullanmaya devam edebilirsiniz. İşte kıyafetlerinizi daha uzun ömürlü ve giyilebilir tutmanın yolları!

Giysileri yıkamadan önce doğru şekilde ayırın.

Çamaşırları makineye rastgele atmayın. Aynı tür kıyafetleri birlikte yıkayın. Renklerine, kumaş yapısına, fermuarlı veya düğmeli oluşuna göre ayırdığınız kıyafetleri gruplar halinde yıkayın. Kazakla fermuarlı montu aynı anda yıkadığınızda montun fermuarı kazağın ipliklerine takılıp onu deforme edebiliyor. Makineye atarken fermuarı kapatmak da aynı derecede önem taşıyor. Renklileri ve farklı kumaşları ise doğru ısıda yıkamak gerekiyor. Pamuklu beyaz çamaşırları 40-60 derece gibi yüksek ısıda yıkamak gerekirken narin kumaşlar için 30 derece yeterli. Fazlası kıyafetin yıpranmasına neden oluyor. Ayrıca pullu veya taşlı kıyafetleri makineye atarken ters çevirmeyi de unutmayın.

Etiketleri okumayı kural haline getirin.

Giysilerdeki etiketler; onların nasıl yıkanacağı, saklanacağı ve kullanılacağı hakkında en doğru bilgileri veriyor. Sadece ne yapmanız gerektiği değil ne yapmamanız gerektiği de orada yazıyor! Kuru temizleme veya elde yıkama gerektiren, makinede yıkanmaması gereken kıyafetlerin ömrünü uzatmak için etiketini okumanızda fayda var. Aynı şekilde düşük ısıda ve düşük devirde yıkanması gereken kıyafetleri çamaşır makinesine atarken de dikkatli olun. Mesela makinenin sıkma devrini 1000 yerine 750 olarak ayarlayın. Hassas kumaşları ise etiketinde belirtildiği gibi hassas programda yıkayın ve ütülenebiliyor mu diye kontrol etmeyi unutmayın.

Kotlarınızı oda sıcaklığında kurutun.

Kot, en çok kullanılan kumaşların başında geliyor. Kotlarınızı uzun süre kullanabilmek için 30 derecenin altında yıkayıp daha sonra oda sıcaklığında kurutun. Kurutma makinesine atacaksanız makineyi mutlaka kot kuruluğu seçeneğine ayarlayın. Kot veya kanvas pantolonları çamaşır makinesine atmadan önce mutlaka ters çevirin ve fermuarlarını kapatın. Böylece deforme olmalarını engellersiniz.

Kıyafetlerin özelliklerine göre deterjanlar kullanın.

Koyu renk kıyafetleri yıkarken siyah çamaşırlar için özel üretilmiş deterjanları kullanın. Beyazlar için kullandığınız toz deterjanı koyu renkli giysiler için asla kullanmamalısınız. Böyle bir durumda koyu renk kıyafetin soluk bir görünüme bürünmesi kaçınılmaz olacak! Renklere ve kumaşlara özel üretilmiş deterjanları doğru parçalarla kullanarak kıyafetlerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Ütü çok önemli!

Eğer kıyafetlerinizi uzun süre yeniymiş gibi kullanmak istiyorsanız üşenmeyin ve ütüleyin! Ütülemek, mikropları temizleyerek kumaşın ömrünü uzatıyor. Bunu yaparken abartıya kaçmamaya dikkat edin. Yüksek ısı, özellikle renkli kıyafetlere zarar verir ve renklerini soldurur. Ütü ayarını kısın ve kıyafetinizi ters çevirerek ütüleyin. Gömlek, pantolon, elbise, etek, bluz gibi giysileri biraz nemliyken ütülerseniz işiniz kolaylaşır ve kumaşlar yüksek ısı sebebiyle yıpranmamış olur. Unutmayın, kuru ve kırışmış bir kumaşı açmak için çok sıcak bir ütü gerekir!

Trikoları yıkarken narin davranın.

Yün trikoları, bere, atkı ve hırkaları soğuk su kullanarak yün şampuanı ile elde yıkayın. Ardından düz bir zeminde kurutun. Triko kazakları kuruturken düz bir havlunun üstüne serin. Bu dediğimiz yün trikolar için geçerli, bazı trikolarda yün karışımı olmayabiliyor. Yani farklı bir kumaştaki triko veya kazaklar için bunu yapmanıza gerek yok. Bu kıyafetleri uygun deterjanla 30 derecede ve 750 sıkma devrinde yıkayarak iyi bir sonuç alabilirsiniz.

Fermuarların kararmaması için tedbirinizi alın!

Elbise, bluz veya mont fermuarlarının kararıp kıyafetlerinize eski ve yıpranmış bir görünüm vermemesi için onları renksiz, şeffaf bir ojeyle boyayabilirsiniz!

Deri kumaşlara dikkat edin.

Deri kıyafetler, çok kolay deforme oluyor. Deri ceketlerinizi ahşap askılara asarsanız daha iyi muhafaza edebilirsiniz. Deri etekleri mandallı askılara asarken ise mandalların arasına havlu kağıt koyun. Bu şekilde mandalın deri kumaşa zarar vermesini engellemiş olursunuz. Deri çantaları ise askıya asmayın çünkü bu saplarının aşınmasına neden olabilir. Deri ayakkabıları da bez çantaların içinde saklayarak başka materyallerle temas edip deforme olmasını engelleyebilirsiniz.

Ceplerinizi boşaltmayı unutmayın!

Eğer giysilerinizin ceplerini boşaltmadan çamaşır veya kurutma makinesine atarsanız cebinizden çıkanlar kıyafetlerin yırtılmasına ve renginin değişmesine sebep olabilir. Bu yüzden çamaşırları makineye atarken ceplerini boşalttığınızdan emin olun. Bu küçük tedbir, makinenizin ömrü için de önemli.

2022’nin Kaban ve Mont Modasını Merak Edenler Buraya: En Gözde Trendler ile Şıklığınıza Şıklık Katabilirsiniz
Artık Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatabilirsiniz: Farklı Kumaş Türlerine Göre Bakım İpuçları
Zaman Geriye Aksın: Doğru Cilt Bakımı, Doğru Makyaj Tonları ve Kıyafet Seçimiyle Kendinizi Daha Genç Hissedin
Dolap Dolu Olmasına Rağmen Kıyafet Seçerken Karalar Bağlıyorsanız Minimal Kombinlerle Tanışmanın Tam Zamanı!

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı