En Sevdiğiniz Gömlek Birkaç Yıkamada Çöpe Gitmesin! İşte Kumaş Türüne Göre Çamaşır Yıkama Rehberi

Çok beğenerek alıp daha hiç giymediğiniz kıyafetinizin ilk yıkamada küçüldüğünü ya da renk kaybettiğini düşünebiliyor musunuz? Kâbus gibi... Ancak her kumaşın yıkama talimatı aynı olmadığı için çok da olası bir durum bu. Doğru şekilde yıkamadığınızda ilk yıkamada değilse bile birkaç yıkama sonra kıyafetinizin ilk günkü kadar güzel görünmemeye başladığını fark edebilirsiniz. Her kumaşın dayanabileceği sıcaklık aynı değil, bazıları yüksek sıcaklıklarda formunu kaybedebiliyor. Bazı kumaşların rengini koruyabilmesi için düşük sıcaklıklarda yıkanması gerekiyor. Bazılarının ise çamaşır makinesinin yanından bile geçmemesi... Yıkamadan önce kıyafetinizin iç etiketindeki kumaş türü, yıkama talimatı gibi detayları mutlaka inceleyin. Makinede yıkayacaksanız güvenilir bir deterjan kullanmaya ve ekleyeceğiniz deterjan miktarını abartmamaya çalışın. Peki; hangi kumaş türü, nasıl yıkamalı? Hadi, her gardıropta mutlaka kendine yer bulan kumaşların nasıl temizleneceğine göz atalım.

Kadife kumaşın temizliği nasıl yapılmalı?

Kış aylarında daha sık giyilen, şık görünümü ile öne çıkan ve oldukça hassas bir yapıya sahip olan kadife kumaşlar; ısıya karşı dayanıklı değil. Şıklığı ve sıcaklığı ile sizi mutlu etmeyi başaran kadife kıyafetlerinizi düşük sıcaklıklarda yıkamanız gerekir. Eğer kadife kumaşlarınız lekelenirse öncelikle elde yıkama yöntemini deneyin. Leke bu şekilde çıkmazsa kuru temizleme yöntemini tercih edin. Kadife ceketlerinizin rutin temizliğinde de kuru temizlemeyi tercih etmenizi öneriyoruz.

Kumaşın en asil hali: İpek!

Şık gömlekleriniz, elbise ve gecelikleriniz... Son derece asil bir duruşa sahip olan ipek kıyafetlerinizin temizliği hassasiyet gerektirir. Desenli bir yapıya sahip ipek kumaştan üretilmiş giysilerinizin temizliği için en uygun yöntem, kuru temizleme. Tek renkli ipek kumaş giysilerinizi, düşük sıcaklıktaki bir programda yıkayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken hayati bir nokta var: İpek kıyafetlerinizi asla sıkmayın ve kurutucuda kurutmayın!

Dolabımızın vazgeçilmezi jean kumaşlar...

Dolapların vazgeçilmezi jean kıyafetlerinizi satın aldıktan hemen sonra tek başına yıkamalısınız. Özellikle koyu renklerdeki jean kıyafetler, ilk yıkamada renk verir ve başka kıyafetlerle bir arada yıkarsanız onları da boyayabilir. Siyah renkli jean kumaşları tuzlu suda yıkarsanız bu ürünlerin sonradan beyazlamasını engelleyebilirsiniz. Jean kumaşlı kıyafetlerinizin yıkama sırasında saçaklanmaması için çamaşır makinesine atmadan önce ters yüzünü çevirin. Çekme sorunu ile karşılaşmamak için maksimum 40-45 derecede yıkamaya özen gösterin.

Yaz aylarının en sevileni, efil efil keten kıyafetlerin temizliği nasıl yapılır?

Özellikle yazın elbise ve pantolon üretiminde sıklıkla tercih edilen keten kumaş, yansıtıcı özelliğe sahip bir kumaş türü olduğu için kıyafetlerinizde renk solması gibi sorunlar daha az yaşanır. Yine de keten kumaşlı kıyafetler çok yüksek sıcaklıklarda yıkanmamalı. Ilık su ile elde yıkama, keten kumaşlı kıyafetlerinizi daha uzun yıllar boyunca giymenize yardımcı olur. Çok kir tutan bir kumaş olmamasına rağmen keten kıyafetlerinizde inatçı bir leke oluştuysa ve elde yıkamayla etkili bir sonuca ulaşamadıysanız kuru temizleme yöntemini tercih etmelisiniz.

Yumuşacık pamuklu kıyafetlerin temizliği...

Biraz rahat hissetmek istediğimizde dolapta elimizin gittiği ilk kıyafetler, tabii ki pamuklu olanlar. İç çamaşırdan tişörte, bütün pamuklu giysileri hepimiz çok seviyoruz. Yıkarken ise renklerine göre farklı sıcaklıklar tercih etmelisiniz. Pamuklu beyaz kıyafetleri 90°C'ye kadar sıcaklıklarda yıkayabilirsiniz. Özellikle iç çamaşırların ve bebek kıyafetlerinin hijyenini sağlamak için yüksek sıcaklıklardan çekinmeyin. Ancak renkli pamukluları yüksek sıcaklıklarda yıkadığınızda rengini kaybetmesi çok muhtemel. Renklileri 40°C'de yıkayabilirsiniz.

Uçuş uçuş şifon kumaşlar...

Şifon kumaşlar, ev tekstilinden abiye elbiselere pek çok üründe sıkça kullanılıyor. En ince kumaş türleri arasında yer alan şifon kumaşlar, eğer payet ve boncuklarla işliyse temizliği için kuru temizlemeyi tercih etmelisiniz. Diğer şifon kumaşları soğuğa yakın ılık suda, hassas bir temizleyici ile elinizde yıkayabilirsiniz.

Duruşu ile fark yaratan süet kumaşların temizliği...

Süet kumaş, kabartılmış lifler içeren bir deri türü ve suya karşı son derece dayanıksız. Bu nedenle süet kumaşlı kıyafetlerinizi elde veya makinede yıkamamalısınız. Daha çok ceket, mont ve ayakkabılarda kullanılan süet kumaşların temizliği için en mantıklı yöntem, kuru temizleme. Yıkama gerektirmeyen küçük lekeleri ise nemli bir bezle çıkarmayı deneyebilirsiniz.

Yolunmuş Gibi Görünen Saçlar Kaderiniz Değil! Elektriklenen Saçlar İçin A'dan Z'ye Bakım Tüyoları
Hayvanlar Canlı da Sebzeler Değil mi? Bitkilerin de Acı Çektiğini Öne Süren Frutaryen Beslenme Nedir?
5 Yaş Daha Genç Hissetmeye Ne Dersiniz? Çok Daha Dinç Hissetmenize Yardımcı Olacak Bazı Aktiviteler

Popüler İçerikler

Mauro Icardi Derbi Galibiyetini Kutlarken Galatasaray Aleyhine Yapılan Küfürlü Tezahüratı Paylaştı
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi