En Kalitesiz Pırlanta Türlerinden Biri Olmasına Rağmen "Çikolata Pırlantaları" Neden Bu Kadar Pahalı?

Pırlantaların neredeyse en değersiz türü olan kahverengi pırlantalar son yıllarda değerine değer katar oldu. Peki bunu nasıl bir pazarlama şekli sağladı?

Ayrıntılar Business Insider kaynaklı içeriğimizde:

2018 Grammy Ödülleri'nde 130,000 dolarlık bir çikolata pırlanta kolye takan Rihanna ve Jennifer Lopez'in sadece ödünç almak için bile 16,000 dolar ödediği çikolata pırlanta küpeler...

Tüm bunların ardından popülerleşen bu pırlanta türü, daha çok kısa süre önce şu anki fiyatından 6 kat daha ucuz haliyle, asla kırmızı halıda göremeyeceğimiz bir taştı. Peki ne değişti, neden çikolata pırlantalar bu kadar pahalılaştı?

Pırlantaların renkleri, oluşumları sırasında karbon yapısına karışan elementenlere bağlı gelişir.

Mesela bor, pırlantanın tatlı bir maviliğe sahip olmasını sağlarken, pırlantanın oluşum sırasında doğal bir radyasyon kaynağına yakın olması, yeşil renge sebep olur. Nedeni ne olursa olsun, pırlantalar gökkuşağı gibi çeşitli renklere sahiptir. Bu renklerin dışında bir de kahverengi pırlantalar vardır.

Yüzyıllar boyunca düşük kaliteli ve oldukça kusurlu olmaları nedeni ile ucuz fiyatlara satılan kahverengi pırlantalar, mücevheratçılar tarafından istenmemekteydiler.

Özellikle de onların yerine pembe, mavi ya da sarı gibi parlak renkleri kullanabileceklerken. Bu yüzden kahverengi pırlantalar kayaları delmek ve cam kesmek gibi işlevleri sağlayan aletlerde kullanılmaya başlandı.

Fakat 1986'da, şu an Dünya üzerindeki her madenden daha fazla pırlanta üretimi yapan ve çıkarılan pırlantaların çoğunluğunu kahverengi pırlantaların oluşturduğu Argyle Madeni'nin açılmasının ardından bu durum değişti.

Argyle'dan çıkarılan değerli taşların miktarının kalitesine eşit olmadığı söylense de, şirketler yine de pazar yaratmayı başardılar.

Bu konuda en öne çıkan marka ise LeVian oldu.

Markanın CEO'su Eddie LeVian, konuyu şu sözlerle aktarıyor: 'Avustralya'daki Argyle madeninden çıkarılan, doğal ve güzel renkli, havalı kahverengi pırlantaları bulduk. Değerleri yeterince bilinmiyordu.'

"Çikolata pırlanta" ismini pazarlamaya 2000 yılında başlayan marka, kısa sürede büyüdü.

'Çikolata pırlanta' adının Google aramaları 2007'de 0 iken, 2014'te 400,000'e ulaştı. Popülerleştikçe de, doğal olarak değerleri arttı. 'Çikolata pırlantalarının fiyatı bu süreçte üç kattan fazla arttı.' diyor LeVian.

1980 ve 1990'larda değerli taş sayılan kahverengi pırlantaların fiyatı karat başı 1,500 dolar kadardı, fakat şimdilerde 10,000 dolara kadar çıkıyor.

Daha büyük taşların fiyatı ise 25 kata kadar artmış durumda.

Tabii kahverengi pırlantaları yeniden pazarlamaya çalışan tek marka LeVian değil.

Zales gibi diğer mücevherat markaları da bu taşlara 'şampanya,' 'konyak' ve 'cappuccino' gibi isimler vererek satmayı denedi. Fakat en başarılı isim 'çikolata' oldu.

LeVian, çıkarılan pırlantların sadece %4'ünün kriterlerine uyduğundan da bahsediyor.

Bunun için pırlantaların c4 ila c6 arasında şekillere sahip olması ve bitterden çok sütlü çikolata rengine yakın olması gerekiyor.

Şu sıralar Argyle madeninde pırlantaların tükendiği söylentisi dolansa da, John King isimli uzman, pırlantaların çeşitli renklerde bulunabilmesinden dolayı, sorun olmayacağını düşünüyor.

Business Insider'ın konuyla alakalı videosunu buradan izleyebilirsiniz:

Popüler İçerikler

Kübra Aykut'un Ardından Bir Şok Ölüm Daha: Makyaj Artisti Alp Kavasoğlu Vefat Etti!
Fenerbahçeli Eski Futbolcu Serhat Akın’a Silahlı Saldırı: Ayağından Vuruldu
Fransa'da Geri Dönüşüme Gönderilen Aracın Türkiye Fiyatı İçinizi Sızlatacak...
YORUMLAR
09.04.2019

O madenlerde çalışan işçilere eziyet ve dünya kaynaklarını sömürmekten başka bir şey değil yaptığınız! 🤬

09.04.2019

gözlerim bir an çikolata aradı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ