En İyiler Sıralaması: Boğaziçi Üniversitesi Bir Yılda 90 Sıra Birden Geriledi

'Kayyum rektör' protestolarıyla gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi, 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri' sıralamasında 90 sıra birden gerileyerek 287'nci oldu. Üniversite, geçen yıl 197’nci sırada yer alıyordu.

Boğaziçi Üniversitesi, ABD merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu ve haber dergisi US News and World Report'un hazırladığı 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022' sıralamasında 287'nci oldu.

90'ı aşkın ülkeden 1750 yükseköğretim kurumunun, global-bölgesel araştırmalarda saygınlıkyayınkitapkonferans sayısıtoplam atıfuluslararası iş birlikleri ve yayımlanan kitap gibi 13 kritere göre değerlendirildiği sıralamada Boğaziçi Üniversitesi, 100 üzerinden 60 puan alabildi; Türkiye'de ilk sırada yer aldı ama dünyada 287'nci olabildi.

Bir yılda 90 sıra gerileyen Boğaziçi, gelişmeyi bu şekilde duyurmayı tercih etti. 👇

Fizik sıralaması, fizikçi Naci İnci yönetiminde geriledi

Geçtiğimiz yılki sıralamada üniversite, fizik alanında dünyada 60’ıncı sırada temsil edilmişti. 

Bu yılki sıralamada ise 97'nci sıraya düştü. 

Üniversiteye Melih Bulu'nun ardından kayyum rektör atanan Naci İnci de fizikçi.

Bulu, "ilk 100'e sokacağım" demişti

Boğaziçi Üniversitesine, senato kararları hiçe sayılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'kayyum rektör' olarak atanan Melih Bulu üniversiteyi ilk 100'e sokmayı hedeflediğini söylemişti. 

Bulu'nun atanması tepkiyle karşılanmış ve okulda akademisyenlerin her gün sürdürdüğü nöbetin de dahil olduğu direniş süreci başlamıştı.

Bulu, kendisini atayan Erdoğan tarafından temmuz ayında görevden alınmış yerine de Naci İnci atanmıştı.

Sıralamadaki diğer bilgiler

US News and World Report, 'Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2022' sıralaması kapsamında 43 önde gelen alanda da listeler paylaştı. 

Boğaziçi Üniversitesi alanlara göre hazırlanan sıralamalarda en iyi dereceyi 100 üzerinden 71,7 puanla yerleştiği 97'ncilik ile fizikte yakalarken, mühendislikte 332, bilgisayar bilimlerinde 368, kimyada ise 402'nci sırada yer aldı.

Bu yılki listede Harvard Üniversitesi ilk sıradaki konumunu korurken, onu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Stanford Üniversitesi takip etti. Kıta Avrupası'nda ilk sırada İsviçre'den ETH Zürih, Asya'da ise Çin'den Tsinghua Üniversitesi yer aldı.

Popüler İçerikler

Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
YORUMLAR
29.10.2021

Akp ülkede eğitimin de içine etti,dinin de,ekonominin de,adaletin de ! Geldiğimiz nokta ortada yazık bunu hak etmiyor bu ülke...

Pasif Kullanıcı
29.10.2021

islamcıların el atıpta kurutmadığı bir şey varsa yazında bilelim. ensest tecavüz gibi sapkın şeylerde sayelerinde dünya liderliğine oynuyoruz.

29.10.2021

üniversite sıralması tamamen okulun bütçesine imkanlarına bakar. okulun tuvaletinde peçete dahi yokken, öğrenciler zorunlu derslerini bile kontenjan sınırlamasından dolayı alamazken kimse ilk 100e girme hayalleri kurama. 5 bin kişilik okulu her yıl kontenjan arttırıp 15 binlik yapmaya çalışırsanız her yıl daha da gerilersiniz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ