En Geleneksel Yatırım Aracı Altın’a Bu Kadar İlgi Duyulmasının Altında Yatan 10 Sebep

Altın, hiçbir zaman eskimeyen ve her dönem ilgi duyulan bir yatırım aracı olmuştur. En eski değerli madenlerden olan altın, sahip olduğu nitelikler nedeniyle tarih boyunca aksesuar ve mücevher yapımında kullanılmıştır. Peki altını yatırım portföyü için bu kadar ideal bir araç haline getiren ve her dönem popülerliğini korumasını sağlayan özellikleri neler? 

İşte detaylar...

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir.

1. Altın değerini uzun yıllardır koruyarak zamana meydan okuyor.

Altın, binlerce yıl önce ilk kez keşfedildiğinden beri ilgi duyulan değerli bir maden. Değerini uzun yıllardır koruyan altın, diğer para birimleri ve pek çok varlık karşısında da yükselen bir trende sahip. Madeni para ve kağıt para karşısındaki değerini katlayan altın, özellikle uzun vadede yatırımları nesilden nesile aktarmanın en iyi yöntemlerinden biri olarak görülüyor.

2. Altının kendi oyun kuralları var.

Altın, herhangi bir ülkeye ya da kuruluşa bağlı değil, bu da onu devletlerden gelen yükümlülükler karşısında bağımsız hale getiriyor. Dolayısıyla global ekonomik kriz ortamlarında gayet dengeli ve istikrarlı bir çizgi izliyor. Bu nedenle risk dengeleme ve azaltmada en etkili yatırım araçlarından biri olarak kabul ediliyor.

3. Kolay para dönüşümü avantajı sunuyor.

Altın her türlü para birimine rahatlıkla dönüştürülebiliyor. Türk Lirası, Amerikan Doları, Euro ve benzeri fiat para birimlerine çevrilmesi bir hayli kolay olduğundan bankalar arası transfer işlemlerinde de yoğun olarak kullanılıyor. Herhangi bir taşıma ve saklama riski bulunmaması, ödeme aracı olarak kabul edilmesi ve bankalarda değerlendirilmesi de onu daha çekici kılıyor.

4. Altın en iyi portföy çeşitlendiri yatırım aracı.

Altın her dönem piyasadaki istikrarsızlık halinde yaşanan kayıpları azaltan bir ürün olarak kullanılmış, bu nedenle portföy risklerini düşürme anlamında son derece etkili. Diğer menkul kıymetler ve para birimleri kadar likit olması da onu kullanışlı bir yatırım aracı haline getiriyor. Hem durgunluk, hem de düşüş döneminde yatırım risklerini azaltıyor ve diğer finans araçlarıyla birlikte gayet verimli çalışıyor.

5. Siyasi ve ekonomik kriz ortamlarının tolere edilmesini sağlıyor.

Altın genellikle uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görülüyor ve her fiyattan satın alınabiliyor. Küresel kriz ortamında fiyatları katlayan ve yıllandıkça değerlenen altın, fiyatı ne olursa olsun tercih edilmeye devam ediyor. Bu nedenle de diğer adıyla 'kriz metası' olarak anılıyor ve volatil piyasa hareketlerinden korunmayı sağlıyor.

6. Merkez bankaları uzun yıllardır külçe altın rezervlerini artırıyor.

Bankalar her geçen yıl özellikle külçe altın rezervlerine yenilerini ekliyor. Dünya Altın Konseyi'nin paylaştığı bir rapora göre bankalar son yıllarda altın alımında gaza basmış durumda. Bankaların değer depolamak amacıyla artırdığı rezervler ise daha çok yatırımcının portföyüne altın eklemesine izin veriyor.

7. Altına olan rağbet hız kesmeden artıyor.

Altın; külçe, gram ve çeyrek altın gibi farklı şekillerde yatırıma izin veren bir araç. Bunun yanı sıra takı ve aksesuar yapımında da fazlasıyla kullanılıyor. Kültürle iç içe geçmiş yapısı nedeniyle altına olan rağbet her dönem artıyor. Varlıkları uzun vadede piyasa risklerine karşı koruma ve uzmanlık istememe gibi özellikleri de altına olan ilgiyi yükseltiyor.

8. Küresel hükümet borçları hızla yükseliyor.

Uluslarası Finans Enstitüsü'ne göre küresel hükümet borçları tarihin gördüğü en yüksek seviyede. Özellikle pandemi dönemiyle gelen kaos ortamı da bu borçların fırlamasına neden oldu. En borçlu ülkeler arasında ise Amerika, Çin ve Japonya gibi dev ekonomiler var. Bu nedenle pek çok uzman bu kadar büyük çaplı bir mali kriz kapıdayken en risksiz yatırım aracının altın olduğunu belirtiyor.

9. Altın yatırımı yapmak enflasyon riskinden korunmanın en iyi yöntemlerinden biri.

Altının enflasyona karşı koruma sağladığı kesin bir gerçek. Tarihsel süreci boyunca enflasyon karşısında oldukça güçlü duran altın, her dönem değerini korumaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar, son 50 yılda özellikle yüksek enflasyon ortamında altın fiyatının diğer birimlere karşı ciddi anlamda yükseldiğini gösteriyor. Bu nedenle global ekonomik gerilim ortamı saldırganlaşırken ve yaşam maliyetleri artarken altın, en güvenli limanlardan biri olarak gösteriliyor.

10. Altın rezervleri hızla azalıyor.

Dünyadaki altın miktarı her geçen gün biraz daha azalıyor ve altın arzı çok daha kısıtlı hale geliyor. Altının bu kadar değerli olmasının arkasında ise altın arzındaki azalma, maden maliyetlerindeki yükseliş ve altın arama hizmetlerine harcanan devasa bütçeler gösteriliyor. Her yıl düşen altın üretimi de fiyatların sürekli artmasını sağlıyor.

Popüler İçerikler

Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı