Karadeniz'de akıntı sebebiyle son yıllarda onlarca kişi yaşamını yitirdi. 12 ilin kıyısından denize giren vatandaşlardan 304'ü boğularak hayatını kaybederken pek çok kişi de boğulma tehlikesi atlattı.
Karadeniz'de akıntı sebebiyle son yıllarda onlarca kişi yaşamını yitirdi. 12 ilin kıyısından denize giren vatandaşlardan 304'ü boğularak hayatını kaybederken pek çok kişi de boğulma tehlikesi atlattı.
Hayatını kaybedenler de dahil olmak üzere toplamda 648 kişi, akıntı ile sürüklendikten sonra boğulma tehlikesi geçirdi.
Bu tip akıntıya Türkiye’de en çok Karadeniz'de rastlanıyor. Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı sorumluluk sahasındaki Samsun, Artvin, Bartın, Düzce, Giresun, Kastamonu, Ordu, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon, Zonguldak'ta 2012-2022 yılları gerçekleşen 554 vakada, sahilden denize giren 648 kişiden 304'ü boğuldu.
Boğulma riski geçiren 439 kişinin 30 yaş altı, 212 kişinin ise 18 yaşından küçük olduğu verilere yansıdı.
Pandeminin başladığı 2019 yılında boğulma olayları keskin bir düşüş ile 16'ya geriledi. Salgının etkisini yitirdiği 2021 yılında aynı verinin 46'ya yükseldiği gözlemlendi.
Verilere göre hava ve deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak boğulma olayları yaz aylarında artıyor. Kurtulma oranı hafta içinde yüzde 57, hafta sonunda ise yüzde 43.
Günlere bakıldığında ise boğulma vakaları 189 olay ile en fazla pazar günü yaşandı.
Karadeniz'de boğulma vakalarını azaltmak için proje hazırlığında olan Giresun Üniversitesi Artırılmış Gerçeklik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Serkan Abdüsselam, öğretici uygulamalar geliştireceklerini söyledi.
Ölüme sebep olan akıntı cinsine varana kadar ististik tutuluyor muymuş Türkiye'de? İlginç.
karadenizde , denizde ölenlere allah rahmet etsin de, önlenebilir ama önlenmeyen sellerde boğulanlar ne olacak? ihmallerin sebeb olduğu can kayıplarının çetelesini tutuyorlar mı acaba?
Geçen sene bu zamanlar Samsun'da DHA'da çalışan gazeteci arkadaşla kahve içerken haber geldi. İncesu Sahil'de boğulmalar olmuş. Hemen araba ile gittik. Öyle bir fırtına var ki, değil denize girmek ayakları suya bile sokmak tehlikeli. Sahil güvenlikler, polislere isyan ediyordu. Vatandaşı engelledikçe inatla suya girenler oluyormuş. Tam bu muhabbet dönerken dayının biri sahil güvenliği, denize girmesini engellediği için itekleyip olay çıkartmıştı. Uzun lafın kısası, bırakın boğulsun embesiller. Doğal seçilim der geçeriz.