En Büyük Uzay Felaketi: Challenger Uzay Mekiği Faciasında Neler Oldu?

Bilim insanları uzayın gizemini her zaman merak etmiş ve türlü girişimlerde bulunmuştur. Challenger görevi de bunlardan yalnızca bir tanesi. Peki, sonu büyük bir felaketle biten Challenger uzay mekiği projesinde işler nasıl bu hale geldi?

12 Nisan 1981'de NASA , iki astronottan oluşan bir ekiple ilk mekiği Columbia planını başlattı.

Burada amaç mekiğin gerçekten çalışıp çalışmadığını anlamaktı.

Üç yıl sonra, programın başarısıyla cesaretlenen Başkan Ronald Reagan, uzay yolculuğunun odağını askeri ve iş uygulamalarından eğitim ve araştırmaya geri döndürmek ve uzay için bir miktar tanıtım oluşturmak için tasarlanan Uzayda Öğretmen Projesi'ni duyurdu.

Bu programla beraber uzaya yolculuğun güvenli olduğu ve herkesin yapabildiğini kanıtlanacaktı.

New Hampshire'daki Concord Lisesi'nde sosyal bilgiler öğretmeni olan Christa McAuliffe de dahil olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri genelinde 11.000'den fazla öğretmen başvurularını sundu.

O sonbaharda, Christa McAuliffe sınıfına geri dönmedi, bunun yerine uzay yolculuğuna hazırlanmak için bir yıllık izin aldı. Sıkı bir eğitim programına başlamadan önce kocasına ve iki küçük çocuğuna veda etti.

1983'te teknisyenler, ana motor bölmesinde bir hidrojen sızıntısı buldular ve incelemenin ardından, motorda, birkaç başka soruna ek olarak birkaç ay süren acil onarım gerektiren çatlaklar keşfettiler.

NASA yetkilileri, prestijli görevlerinde herhangi bir aksilik olmasını istemediler, bu yüzden teknisyenler onları bildirmeyi bırakana kadar kusurları reddettiler. Yani görmezden geldiler.

28 Ocak 1986'da Florida'da sıcaklıklar beklenmedik bir şekilde sıfırın altına düştü.

NASA mühendisleri, soğuk havanın katı roket güçlendiricileri kapatan malzemeleri küçülteceğinden endişeliydi, ancak NASA yetkilileri, Beyaz Saray'ın ve medyanın baskısı altında olduğu için fırlatma saat 11:38'de planlandığı gibi devam etti.

Sadece 73 saniye sonra felaket oldu.

Mekiği yaklaşık 46.000 yükseklikte sallayan bir patlamayla beraber roket güçlendirici bir yöne, mekik diğer yöne giderken her şey muazzam bir beyaz duman bulutu tarafından yutuldu. İzleyiciler şok ve kafa karışıklığı içinde nefes nefese kalırken enkaz Atlantik Okyanusu'na yağdı. Kazadan ne yazık ki kurtulan olmadı.

Müteakip bir soruşturma, Christa McAuliffe ve mürettebatın diğer yedi üyesinin ilk patlamadan sağ kurtulduğunu, ancak kabin basıncının kaybından sonra hızla bilincini kaybettiğini gösterdi.

Yani mekik okyanusa düşene kadar hayatta kalmış olabilirler.

NASA mühendislerinin korktuğu gibi, mekiğin sağ katı yakıtlı roket güçlendiricisindeki conta, ani soğuk-sıcaklıklardan zarar gördü.

Yakıt deposundan sızan ısıtılmış gaz, kendi üzerine çökerek izleyicilerin gördüğü devasa ateş topunu oluşturdu.

NASA'daki tehlikeli derecede gevşek güvenlik standartları açığa çıktı, ancak Columbia Uzay Mekiği 2003 yılında fırlatıldıktan sonra parçalanıp mürettebatını öldürene kadar güvenlik önlemleri tam olarak alınmadı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Uzay Boşluğuna Savrulmanız Halinde Başınıza Gelecek Olaylar
Rusya Bu Olayı Sır Gibi Saklıyor! Uzaya Çıkıp Asla Geri Dönemeyen İlk Kadın Kozmonotun Korkutucu Hikayesi
Görevlerini Başarıyla Tamamladıktan Sonra Uzay Boşluğunda Boğularak Ölen Soyuz 11 Kozmonotları

Popüler İçerikler

Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Gözaltına Alınan 65 Kişiden Biri Olan 'Basel' Tutuklandı
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"