En Büyük Sorun Ekonomi: Geçinemiyorum Diyenler Arttı!

Türkiye'de herkesin gündeminde enflasyon var. Zengin de fakir de fiyatlardan şikayet ediyor. Kimisi önünü göremiyor, kimisinin maaşı yetmiyor. 

“Türkiye Eğilimleri 2021” araştırmasına göre, ekonomik sorunlar halkın en büyük problemi. “Kendimi/ailemi geçindiremiyorum” diyenlerin oranı bir önceki yıla göre yüzde 6,1 arttı ve yüzde 57,2’ye çıktı.

Halkın ana gündeminde ekonomi, mülteci ve koronavirüs sorunları var

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın yönetimnde akademik bir ekip tarafından 11 yıldır yürütülen “Türkiye Eğilimleri” araştırmasının 2021 yılı sonuçları açıklandı. 

Türkiye genelini temsil eden 26 ilde yaşayan 18 yaş üzeri 1.000 kişiyle, 23 Ekim - 5 Kasım 2021 tarihleri arasında yapılan görüşmelere dayanan çalışmaya göre 

Türkiye’de halkın ana gündem maddesi “ekonomik sorunlar”. Geçtiğimiz yıla göre oranını üçe katlayan “mülteci sorunu” ikinci sıraya yerleşirken, “koronavirüs salgını” ise üçüncü sırada yer aldı.

Mülteci sorunu büyürken, koronavirüs salgını önemini kaybediyor

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye halkının gündemindeki en önemli mesele yüzde 22,7 ile “ekonomide yaşanan sorunlar” olarak tespit edildi. 

Sıralamada ikinci sırayı, oranı geçen yılki yüzde 6’dan yüzde 17,9’a yükselen “mülteciler” alıyor. 

Geçtiğimiz yıl ilk sırada yer alan “Koronavirüs salgını” ise bu yıl yüzde 15,8’lik oranıyla üçüncü sıraya gerilemiş gözüküyor. 

Dördüncü sırada yer alan “hak ve özgürlüklerin sınırlanması” yüzde 12,3’ten yüzde 7,3’e; beşinci sıradaki “terörle mücadele” ise yüzde 8’den yüzde 7,2’ye düşmüş durumda. Bu maddeleri yüzde 0,1 ile “eğitim” takip ediyor.

Sonuçları coğrafi bölgeler bazında incelediğimizde, Akdeniz ve İç Anadolu’da ekonomik sorunlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da mülteciler, Marmara ve Ege’de Koronavirüs salgını, Karadeniz’de ise terör ön plana çıkıyor.

Geçinemiyorum ve ekonomik durumum daha kötü diyenler arttı

Geçtiğimiz yıl ile bu yılın araştırma sonuçlarını karşılaştırdığımızda, “Kendimi/ailemi geçindiremiyorum” diyenlerin oranı yüzde 51,1’den yüzde 57,2’ye ve “Ekonomik olarak daha kötü durumdayım” diyenlerin oranı yüzde 51,8’den yüzde 55,4’e yükseldi. Gelirinin aylık tüketim harcamalarını karşılamaya yeterli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 33,4’ten yüzde 40’a çıktı.

Katılımcıların gözünden Türkiye’de yakın dönemde yaşanan ekonomik zorlukların temel nedenlerine bakıldığında ilk üç sırayı “faizlerin yüksek olması” (yüzde 20,7), “yüksek dış borçlanma” (yüzde 14,8) ve “göçmen ve mülteciler” (yüzde 14,4) aldı.

Enflasyon ve gıdadan daha önemli sorun: Faizler!

Türkiye ekonomisi açısından önemli görülen konular arasında şu noktalar dikkat çekti: 

Faizlerin yüksekliği (yüzde 85,6), enflasyonun yüksekliği (yüzde 84,7), gıda ürünleri fiyatlarında artış (yüzde 82,3), Türk lirasının değer kaybetmesi (yüzde 81,9), kira/ev fiyatlarında artışlar (yüzde 80,4), işsizlik (yüzde 79,6), vergi oranlarının yüksekliği (yüzde 79,3), dış politikada yaşanan sıkıntılar (yüzde 79,1), dış borçların yüksekliği (yüzde 78,9) ve gelir dağılımındaki eşitsizlik (yüzde 78,7).

Türkiye'de tasarrufun favorisi altın!

Türk halkının sadece yüzde 5,4’ü “Aylık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tasarruf yapma imkânı” olduğunu belirtirken, tasarruf yapma yöntemi olarak açık ara “Altın alırım” (yüzde 54,6) ve “Döviz alırım” (yüzde 38) ilk iki sırayı paylaştı. Buna karşılık “TL olarak bankada faiz hesabında değerlendiririm” diyenler yüzde 14,5’te, “Borsada değerlendiririm” diyenler yüzde 10,3’te kaldı.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!