En Büyük Güneş Sistemi Keşfedildi

Gök bilimciler, bugüne kadar bilinen en büyük güneş sistemini keşfetti. Avustralya Ulusal Üniversitesinden bir grup bilim adamının yürüttüğü araştırmada, uzun süredir yalnız olarak tanımlanan dev gaz gezegenin aslında bir yıldıza sahip olduğu ortaya çıktı.

Bu yıldızın, '2MASS J2126-8140' isimli gezegene 1 trilyon kilometre uzakta olduğu görüldü.

Yıldızın, gezegenin ekseninde bir tam turu tamamlamasının neredeyse bir milyon dünya yılını aldığı bildirildi.

Araştırmada, 2MASS J2126-8140 adlı gezegenin de Jüpiter'den 10-12 kat büyük olduğu belirtildi. Gezegenin yıldızına uzaklığının da dünyanın Güneş'e uzaklığından 6 bin 900 kat fazla olduğu belirlendi.

'Gaz ve toz bulutundan meydana gelmesi olası değil'

Araştırma ekibinden Dr. Simon Murphy, yaptığı açıklamada, kütlesi bu kadar az bir gezegeni bulmaktan duydukları şaşkınlığı dile getirerek, 'Bu sistemin bizim güneş sistemimiz gibi toz ve gaz bulutundan meydana gelmiş olmasının imkanı yok' dedi.

Araştırmanın detayları, Kraliyet Astronomi Cemiyeti'nin aylık dergisinde yayımlandı.

  • AA

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
YORUMLAR
27.01.2016

Güneş sistemi denmesindeki amaç, bizimkine benzer yapıda olması. Yıldızı etrafında dönen gezegen olduğu için. Ancak yıldızı etrafında demek ne kadar doğru bilmiyorum. Yazıda dediği gibi disk yapısından oluşan bir sistem değil. Gezegen 10 yıldız 45 milyon yaşlarında. Tahminler, boşlukta savrulan dev gezegenin bir gaz kitlesine kapılıp bu yıldızın yörüngesine sürüklendiği yönünde. İşin sürprizi ikisinin arasındaki bu mesafeden dolayı kendi başlarına takıldıklarını zannediyorken gezegenin bir yörüngesinin olduğunun fark edilmesi. Tabii yörüngesi aşırı uzak olduğu için her an ayrıldı ayrılacak. Bir kırmızı cüce yıldızın bu mesafeden kendine gezegen bağlayabilmesi ancak sakin bir çevrede mümkün. Bize en yakın yıldızın 4.2 ışık yılı uzakta olduğunu düşünürsek güneş sistemimizdeki gezegen sayısının her an artabileceği ortada. Başı boş gezegenler ziyaretimize gelebilir.

27.01.2016

Ulan çok yanlış bölüm okumuşum ben ya :(

Pasif Kullanıcı
27.01.2016

hangi bölümü okudun ki astronomiye gitmedin :D

Yıldız gezegen çevresinde mi dönüyor? Kütlesi bu kadar az bir gezegen ise Yıldız kimin çekim kuvveti etkisinde dönüyor? Haberde hata olabilir mi?

TÜM YORUMLARI OKU (6)