En Başarılı Dizi Hangisi Oldu? Geçtiğimiz Sezonda Televizyonun Enleri Açıklandı!

Televizyonda dolu dolu bir sezon geçirdik! Dizilerin ve sezona ara vermesinin ardından ekranda neler oldu, merak edenler için dizilerin analizi yayınlandı.

Burak Sakar, sezon boyunca incelediği dizi istatistiklerinden yola çıkarak yaptığı analiz ile hepimizi şaşırttı.

Bu sezon toplamda 53 dizi yayınlanarak geçtiğimiz yıla göre, dizilerde yüzde -7 oranında bir azalma görüldü.

Ancak sezon boyunca ekranlara erken veda eden dizi sayısı geçtiğimiz yıla göre daha az. Bu yıl 36 dizi final yaparken, önceki yıl 40 dizi bitmişti.

Toplam yayınlanan bölüm sayısının ise diğer yıllara göre daha az olduğu belirlenirken, dizi başına ortalama bölüm sayısı aynı kaldı.

Dizilerin ekonomik istatistiki verilerine göre, bölüm başı bütçe önceki sezon 1,7’den 5 milyona, bu sezon ise 8 milyona yükseldi. Burak Sakar, aynı zamanda "son üç sezonun kanayan yarası" dediği artan prodüksiyon ücretlerinin dizileri etkilediğini de belirtti.

"Kanallar ilk iki bölüm reytingi düşük olan dizilerinden hızlıca vazgeçiyor" diye belirten Sakar, "Bu sezon yurt dışına satışa açılmayan (henüz açılmamış, sonrasında açılacak olabilir) dizilerden tamamı 10 bölümden daha az yayınlanmış" diye yazdı.

'2023-2024 sezonunda başlayan 31 diziden 16’sının ömrü 13 bölümden az sürmüş. Hatta bu dizilerden 9’unun ömrü 5 bölümden dahi kısa.'

Bu sezon, geçtiğimiz sezondan tam 17 dizinin yeni sezonunu izlemiştik. Bu diziler arasında Arka Sokaklar reyting ortalaması (2,77) en düşük dizi oldu.

'Bu yaz yeni dizi çekilmemesi bir yana sezon işlerinde de yaz sezonuna uzayıp ikinci şans arayan bir dizi bulunmuyor. Oysa ki yazlık romantik diziler yurtdışı satışında tür olarak avantajlı.'

Bu sezonda en çok dizi yayınlanan gün Cumartesi, en yayınlanan gün ise Cuma oldu. Kızılcık Şerbeti ve Yalı Çapkını cuma günlerinin iki rakibiydi.

'Yalnızca yayın gününün dizinin reyting başarısına net bir etkisi olduğunu söylemekten emin değilim. TİAK’ın 2023 izleyici raporu da benzer bir sonuç veriyor aslında. Rapora göre 2023 yılında en çok televizyon izlenen gün Pazar (%16,42) olurken haftanın diğer altı günü de %15 seviyesinde. Seyirci adına dizinin hangi gün yayınlandığı hava durumu veya kandil/bayram etkisi kadar önemli görünmüyor. Ancak izlenme payı %30-35’e ulaşan dizilerle rekabete girmeyi elbette kimse istemeyecektir.'

Sezonda 20+ABC1 kategorisinde en yüksek ortalamaya ulaşan dizilerin ilk 3'ü Bahar, Kızılcık Şerbeti ve İnci Taneleri oldu.

Sezonun en yüksek ortalama reytingine ulaşan dizisi Bahar ikinci bölümü ile yükselişe geçen diziler arasında; İkinci sırada ise 2,56 puan artışla Kızıl Goncalar yer alıyor.

'Tersi şekilde, ikinci bölümde en fazla reyting düşüşü Kara (-0,85 puan), Senden Önce (-0,71 puan), Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi (-0,57 puan) ve Altın Kafes (-0,54 puan) dizilerinde gözlenmiş.'

En uzun süre ortalamalı dizilerin ilki Ömer, en kısa süre ortalamalı dizilerin ilki ise Kopuk oldu.

Sezonluk dizi üretiminin yüzde 17’si yabancı dizi uyarlaması ve bunlar arasında Doctor Cha (%18,54) uyarlaması ile Bahar sezonu zirvede tamamladı.

Bu sezon çekilen 53 diziden 48’i (%91) çekim mekanı olarak İstanbul’u seçti. Kayseri’de 2; Eskişehir, Nevşehir ve İzmir’de 1’er dizi çekildi.

Youtube ve sosyal medyada en çok izlenen dizi olan Kuruluş Osman, bu sezon da liderliği elinden bırakmadı.

Vee gelelim sezonun enlerine! Sezonun başarılı dizisi Bahar olurken; Bahar, Kızılcık Şerbeti, Sandık Kokusu gibi dizileri ile en başarılı kanal ise Show TV oldu.

Kızıl Goncalar ve Kızılcık Şerbeti'nin yapım şirketi olan Gold Film, en başarılı yapım şirketi ünvanını aldı.

İlk bölümü ile rekor kıran dizi ise İnci Taneleri oldu. Siz bu sezonun değerlendirmesine bakarak neler söylersiniz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilir:

Kızılcık Şerbeti'nin Doğa'sı Sıla Türkoğlu Yaz Sezonu için Yeni Proje Müjdesi Verdi!
Çağlar Ertuğrul ile Deniz Baysal’ın Başrollerinde Oynayacağı Kalpazan'a Bomba İki İsim Katıldı!
Ertan Saban'ın Başrolünde Oynayacağı Yeni Dizi Kötü Kan'ın Konusu Belli Oldu!

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
THY Hostesine Saldırdığı İddia Edilen ve Ağza Alınmayacak Sözler Sarf Eden Dilan Çıtak'tan Açıklama Geldi!