Birleşmiş Milletler 200'den fazla göçmenin Akdeniz'de gemileri battıktan sonra kaybolduğunu açıkladı.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya’dan iki tekneyle yola çıkan göçmenlerden dokuzunun Akdeniz’de kurtarıldıktan sonra İtalya’nın Lampedusa Adası’na götürüldüğünü açıkladı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Carlotta Sami de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Denizde 4 gün geçiren 9 kişi kurtarıldı. Geriye kalan 203 kişiyi dalgalar yuttu” dedi.
IOM yetkilisi Flavio Di Giacomo, “Kötü hava koşulları nedeniyle iki küçük tekne batmış. Suya düşen insanların çoğu boğuldu” dedi.
Kurtarılan göçmenler, üçüncü bir teknenin daha kendileriyle birlikte yola çıktığını söyledi. Ancak bu tekneye henüz ulaşılamadı.
IOM Sözcüsü Joel Millman ise ölü sayısının gün sonunda söylenenlerin üç katına çıkabileceğini söyledi.
IOM, kurtarılan göçmenlerin Fransızca konuştuğunu, bunun Fildişi Sahili ya da Senegal gibi bir Batı Avrupa ülkesinden geldiklerini gösterdiğini açıkladı.
Pazar günü 29 göçmen ölmüştü
Pazar günü İtalya Sahil Güvenlik birimleri, 105 kişiyi taşıyan bir tekneyi kurtarmıştı. Ekipler operasyon sırasında vücut ısılarındaki aşırı düşüş (hipotermi) nedeniyle can veren 7 göçmenin cansız bedenini tekneden çıkarmıştı. Kurtarılan göçmenlerden 18'i Lampedusa’ya götürülürken, 4’ü ise tedavi altına alınamadan hayatını kaybetti.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Carlotta Sami, daha önce İtalyan hükümetinin iradesi ve İtalyan donanması aracılığıyla yapılan ve kapsamı daha geniş olan “Mare Nostrum (Bizim Deniz)” insani yardım operasyonu yerine, geçen Kasım ayında uygulamaya geçirilen Triton’un yeterli olmadığını savunmuştu.
BM’den Avrupa’ya eleştiri
Her yıl yüzlerce kişi daha iyi bir hayat için Afrika'nın kuzey kıyılarından Avrupa'ya geçmek için hayatlarını tehlikeye atıyor. Küçük teknelerle ya da eski gemilerle Akdeniz'i geçmek kolay olmuyor. Ya bindikleri tekneler Akdeniz'in dalgalarına dayanamayıp batıyor ya da Avrupa sahillerine yaklaştıklarında bindikleri gemi ya da teknelerden inip metrelerce yüzmek zorunda kalıyorlar. Bu yolculukta çoğu hayatını kaybediyor.
Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği’nin göçmen siyasetini eleştirerek, güvenli geçiş koridorlarının teminini istiyor. Ancak Avrupa Birliği bu konuda hâlâ ciddi bir adım atamadı. Bu yüzden Akdeniz göçmenlerin ve gelecek hayallerinin mezarlığı olmaya devam ediyor.
Geçen sene 3200’den fazla insan Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya deniz yoluyla geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. 170 binden fazla kişi de askeri ve ticari gemiler tarafından kurtarılarak İtalya’ya götürüldü.
Kaynak: AFP, AA ve Reuters