Emrah Kozan Yazio: James Webb Teleskobu Bize Ne Anlatıyor? İnsanın Sınırsız Keşif Yolculuğu

Bildiğimiz gibi 11 ve 12 Temmuz günü Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) James Webb Teleskobu tarafından çekilen bir dizi muhteşem fotoğrafı dünya ile paylaştı.

İnsanoğlu yeryüzüne geldiği günden bu güne sayısız keşiflere imza attı.

Önce yaşamak için geldiği bu gezegeni anlamaya ve çevresini tanımaya çalıştı. Zamanla gelişip hayatta kalmayı başarıp geliştirdiği teknolojiler ile gezegen dışını da keşfetmeye koyuldu. İnsanın keşif yolculuğu kendi sınırlarının ötesinde gezegenleri galaksileri hatta öte evrenleri bile aşmış oldu.

Çoğumuz için sadece birkaç kare yıldız ve galaksi fotoğrafı olsa da meraklıları için gözyaşlarını tutamama sebebi olan çok değerli kareler bunlar.

Bilimsel açıdan ve özellikle astronomlar için çok şey ifade ediyor ancak her bir insan için de çok değerli mesajlar barındırıyor. Bundan sonra gezegenimizi ve tüm uzayı çok daha iyi anlayıp, çok daha büyük keşiflere imza atabileceğiz. İşte heyecanımızın ve keşif yolculuğumuzun dönüm noktalarından birinde olduğumuzu söylememin sebebim de bu.

Milyarlarca galaksi içerisinde bir toz zerreciği içerisinde bile yine bir toz zerresi kadar yer kaplamayan bir gezegende yaşıyoruz. Sanırım kainattaki boyutumuzu anlatmaya bu cümleler yeter. Her şeyden değerli ve büyük sandığımız evrenin boyutu bile işte bu kadarcık. Bu keşif bir açıdan bize bunu anlatıyor.

BBC'nin haberine göre; yıldızlar yaşlandıkça enerji üretim biçimlerini değiştiriyorlar ve dış katmanlarını püskürtüyorlar. Güneyin Halka Bulutsusu yaklaşık yarım ışık yılı çapında ve Dünya'ya 2 bin ışık yılı mesafede bulunuyor.

Evrenin en kapsamlı, derin görüntüsünü dün yayınladıktan sonra dünya genelinde geniş bir heyecan ve yankı uyandı.

Evrende bir toz zerresi kadar bile olmayan bir alanın görüntüsü içerisinde sayısız gezegen, galaksi ve yıldızı bir arada gördük. Bu inanılması güç kareler içerisinde en çok ilgimi çeken sönmekte olan bir yıldızının patlama anı ve tam o aşamada oluşan devasa dalgaların yarattığı görüntü oldu.

Evrenin doğuşuna dair bakış açımızı yeniden şekillendirecek olan görüntüde 13 milyar yıl uzaklıktaki gökadalar yer alıyor.

SMACS 0723 olarak adlandırılan görsel birçok farklı gökadanın keskin ayrıntılarına ev sahipliği yapıyor.

Projenin amacı, büyük patlamanın (Big Bang) ardından oluşan ilk yıldızları, galaksileri görmek ve evrenin ilk ışıklarını izlemek. Nasa, JWST’nin, yıldızların oluştuğu Carina Bulutsusu da dahil olmak üzere, gözlem için beş başlangıç kozmik hedefi olduğunu söyledi. Bulutsu yaklaşık 7 bin 600 ışık yılı uzaklıkta ve güneşten birkaç kat daha büyük olan birçok muazzam yıldıza ev sahipliği yapıyor.

JAMES WEBB teleskobu insanoğlunun keşif yolculuğuna büyük katkılar yapmaya devam edecek gibi görünüyor. Merakla yeni kareleri ve bu sonsuzluğu her geçen gün daha yakından görmeyi bekliyor olacağız.

Facebook

Twitter

Instagram

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi